שתף קטע נבחר

"מפלגת הימין החדשה לא מייצגת ציונות דתית"

ח"כ לשעבר יהודה בן מאיר מהמפד"ל מאוכזב מאיחוד מפלגות הימין. שאול יהלום לעומתו, סבור כי המפלגה החדשה תשוב לערכיה הראשוניים של המפד"ל: חינוך ומסורת

"מפלגה שמייצגת את הקיצוניות הימנית לא יכולה לייצג את החינוך, אי אפשר לבנות מדינה יהודית כשאתה עומד בקצה", כך הגיב הערב (ב') באכזבה יהודה בן מאיר, חבר הכנסת לשעבר מטעם המפד"ל, על לידתה של מפלגת הימין החדשה מאיחודן של המפד"ל והאיחוד הלאומי.

 

בן מאיר כיהן בכנסת מטעם המפד"ל בשנים 71'-84' ושימש בין היתר כסגן שר החוץ בממשלותיהם של מנחם בגין ויצחק שמיר. "אני חושב שמה שקרה זה

בעצם סיומו של תהליך ארוך, במהלכו המפד"ל איבדה את יעודה כמפלגה ששיקפה את הציונות הדתית ומפלגה שרוצה לקשר בין חלקי העם. היא גם איבדה את מקומה כמפלגה דמוקרטית", טען. 

 

הח"כ לשעבר לא הסתיר את תסכולו מהשיטה החדשה, לפיה נציגי רשימת המפלגה לכנסת ייבחרו על ידי "ועדה מסדרת". "מה שאפיין את הציונות הדתית היה האופי הדמוקרטי של הפעילות שלנו, אצלנו לא הייתה מועצת גדולי התורה או מועצת החכמים. הרשימה נקבעה בצורה דמוקרטית, מה שראינו היום זו תופעה שאני לא מכיר אותה בשום מקום במדעי המדינה", טען.

 

שורשיה של משפחת בן מאיר נטועים עמוק במפד"ל. האב, שלמה-ישראל בן-מאיר היה ממקימי המפד"ל וכיהן בכנסת עד יום מותו, וגם סביו של בן מאיר היו חלק מהציונות הדתית בגולה. באשר לעתיד, בן מאיר מציע ייצוג אחר לציונות הדתית, "מדינת ישראל צריכה מפלגות גדולות ולא קטנות, ואני חושב שלציונות הדתית יש ייצוג. אפי איתם לפחות מייצג, אם הוא יהיה בליכוד הוא ייצג, בקדימה יש כמה חברי כנסת. היום מה שחשוב זה שתהיה ממשלה יציבה".

 

תחילת הדרך: 1956

המפד"ל הוקמה בשנת 1956 באיחודן של תנועות "המזרחי" ו-"הפועל המזרחי". עד מלחמת ששת הימים נחשבה המפד”ל מתונה בעמדותיה המדיניות. לאחר מכן החלה הקצנה בעמדותיה, שהתחזקה לאחר הקמת גוש אמונים בשנת 1974 ועלייתו של דור הנהגה צעיר.

 

מנגד, ישנם גם כאלה שסבורים כי המפלגה החדשה תחזיר את המפד"ל לשורשיה. "החידוש היום הוא שהדגל המרכזי שהמפלגה החדשה תניף הוא סדר יום לאומי חדש שבראשו החינוך וזהותה היהודית - טוהר המידות, חינוך, ערכי המוסר היהודי, ההתיישבות והנושאים המדיניים הביטחוניים", טען חבר הכנסת לשעבר, שאול יהלום.

 

לדבריו, הרכבת הרשימה לכנסת על ידי ועדה מגוונת תחזיר את המפלגה למרכז.

"הרשימה לכנסת תהיה מורכבת על ידי גוף של 30 אנשים ממגוון הציונות הדתית - נכון שיש בהם אנשי ימין, אבל ודאי מרכז דתי - שהחינוך והאופי היהודי. לטעמי, זו חזרה של המפלגה למרכז ולא לשוליים", הסביר.

 

יהלום סבור כי המפלגה החדשה תעצור את המגמה של השנים האחרונות, לפיה המפד"ל הופכת ימנית יותר ויותר. "זוהי מפלגה שאני סבור שלא פוסלת מראש משא ומתן לשלום שייתכן וויתור טריטוריאלי כרוך בו.

 

"בשנים האחרונות היה במפד"ל סחף לימין והיום היא אומרת - את הסחף הזה, עם כל החשיבות של הימין, אני עוצרת. קודם כל חינוך ומסורת. יכול להיות שיהיה חופש הצבעה בנושאים הקשורים לתהליכים מדיניים", הוסיף. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מיכאל קרמר
יהלום. אופטימי
צילום: מיכאל קרמר
ח"כ בן מאיר. צפוי ייצוג חדש
צילום: אתר הכנסת
מומלצים