שתף קטע נבחר

פרשנות: הקיצוץ בריבית חסר תקדים - אך הכרחי

הורדה של הריבית ב-0.75% בחודש אחד הינה חסרת תקדים - אך נועדה לשדר מסר לחברות השוקלות לפטר עובדים ולצמצם פעילות. בהחלט יש תמריץ של תקווה ואופטימיות שבכוחו לעודד את מקבלי ההחלטות להגדיל את התקציב

הפחתה שניה של ריבית בנק ישראל בחודש אחד ועוד בשיעור דרסטי של חצי אחוז לעומת רבע האחוז במועד החודשי הקבוע של פרסום הריבית – היא מהלך חסר תקדים לפחות בשנים האחרונות. אבל כל מי שידו על דופק המשק יסכים כי גם ממדי המשבר הכלכלי העולמי הם חסרי תקדים שמחייב החלטות לא שגרתיות.

 

הריבית לחודש השוטף מתפרסמת בסוף החודש הקודם ביום ב' הסמוך ל-29 בחודש. מאז פרוץ המשבר צמרת הבנק מקיימת דיונים מוניטריים בקצב כפול עד משולש. במקום אחת לשבוע בחינת המצב נערכת בתכיפות של פעמיים ואפילו שלוש בשבוע. הקצב המוגבר נועד להדביק את ההתפתחויות המהירות, לא מעט גם במטרה להקדים רפואה למכה.

 

בנק ישראל כבר איננו היום מחביא את מניעי החלטותיו בחדרי חדרים כבעבר. השקיפות היא עכשיו עיקרון מקודש של פעילותו. תוך מספר ימים יתפרסמו פרטי הדיון המוניטרי הקריטי עם הנימוקים בעד ונגד ההחלטה האחרונה.

 

הדיון שהוביל להחלטה הדרמטית התקיים אתמול והנגיד החליט היום על ההורדה הנוספת. שר האוצר רק עודכן מראש. הנגיד לא חייב להתייעץ אתו. אבל הבנק והאוצר עוקבים אחר ההתפתחויות העולמיות בראש אחד. האוצר נערך עם תכניות מגירה לתרחישים שונים. לנגיד אין את מגוון הכלים שעומדים לרשות האוצר.

 

האם הורדה שניה של הריבית בחודש בודד שמצטברת לשיעור חודשי של 0.75%, אף הוא חסר תקדים בשנים האחרונות, משדרת מצוקה? אולי, אך לא של הבנק. יש כאן יותר ביטוי למצב הרוח במשק, המושפע מהחשש הגובר למחנק אשראי. זה מצב הבנק לא יכול אדיש כלפיו. הורדת ריבית כשלעצמה היא הקלה באשראי המצוי ולא גורם מבהיל.

 

אבל מה הצדיק את הבהילות שבהורדה השניה? כלום לא ניתן היה להמתין שבועיים לעדכון הריבית במועדה הקבוע? לא כאשר המגזר העסקי אחוז תזזית. שבועיים זה המון זמן במשבר מהסוג הזה. המתנה של שבועיים עלולה לעלות ביוקר למי שנאלץ לכלכל את צעדיו מהיום למחר, וכמעט להמר על עתידו בערפל של אי הוודאות.

 

לפיכך נראה שאין זה מהלך שנועד או עלול לעורר בהלה אלא להפך. בעיקר כשהרבית תרד ל-3% רק ממחרתיים. אבל היממה שניתנה למגזר העסקי להיערך למצב החדש היא כשלעצמה מנת חמצן חיונית למנהלים יצרנים שמתלבטים אם לצמצם קווי יצור ולפטר עובדים או דווקא לפתוח חדשים.

 

זה מהלך שנועד לשדר נחישות של הבנק לתרום ליציבות המשק ולהגדלת הצמיחה ככל האפשר. דווקא נוכח הנתונים המטרידים שהצטברו בימים האחרונים, כמו מגמת הירידה בשיעורי הצמיחה העולמית, יש בכך תמריץ של תקווה אופטימית שבכוחו לעודד פעולות מרחיבות של מקבלי ההחלטות במקום שישקעו בדיכאון כלכלי הרסני לעצמם ולמשק.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סטנלי פישר מנסה להרגיע את השווקים
צילום: גיא אסייג
מומלצים