שתף קטע נבחר

הפיגועים בהודו, המסר לאובמה

העיתונים הערביים ניסו להסביר מדוע הטרור העולמי הרים את ראשו דווקא רגע לפני החלפתו של ג'ורג' בוש. רוב הכותבים מעריכים שהמחבלים רק יפעלו יותר. בעיתון "א-שרק אל-אווסט", העבירו מסר לנשיא הנבחר אובמה, "סדר העדיפויות שלך אינו משנה, הטרור יישאר תמיד בראש הרשימה"

סדרת הפיגועים המחרידה במומבאי תפסה את העולם הערבי שקוע בציפייה לחילופי הנשיאים בארצות הברית. מאמרי המערכת כבר עסקו בעצות לנשיא הנכנס, ב"לקחים" משנות שלטונו של ג'ורג' בוש וכמובן במצב ההומניטארי החמור בעזה - עד שנחתה על ראשי מערכות החדשות סדרת הפיגועים שזוועותיה נחשפו בימים האחרונים.

 

מתקפת הטרור בהודו - הדיווחים ב- ynet:

 

הפיגועים לוו בקול מתגונן יחסית מצד בעלי הטורים בעיתונות הערבית, "זה נכון שיש דימיון בין הפיגועים במומבאי לבין פיגועי ה-11 בספטמבר, במיוחד סביב הנקודה של תקיפת מרכז העצבים הכלכלי של שתי המדינות, אולם ההשוואה אינה במקומה שכן, הודו ספגה פיגועי דמים דומים ואף מסוכנים יותר כמו פיצוץ הפרלמנט ההודי בבירה לפני שנים אחדות", נכתב אתמול במאמר המערכת של העיתון הלונדוני הידוע בקו הניצי שלו "אל-קודס אל-ערבי".


מתאבד קורא הפוך. ביקורת על הטרור בעיתון "א-שרק אל-אווסט"

 

במאמר המערכת הוסיפו: "מה שכואב הוא שאת פיגועי הדמים הללו, אשר פגעו באזרחים ותיירים חפים מפשע, ביצעו צעירים מוסלמים שקצתם נולדו בבריטניה. דבר זה יביא להטחת האשמות בטרור, באיסלאם ובמוסלמים ויחריף את העוינות נגדם".

 

במצב הנוכחי מעריכים רבים שהודו תגיב ביד קשה נגד המוסלמים בשטחה ובשטח פקיסטן, התוצאה של מהלך כזה עשוי להיות פיגועים נוספים. "ההתקפות האחרונות יתנו את אותותיהן על המצב הפנימי בהודו. כמו שקורה כל פעם, הטרור רק יביא עוד ועוד הקצנה ופחות חוכמה ובנייית יחסים בין הדתות, עמים והמדינות", כתב אליאס חרפוש בעיתון הלונדוני המקביל "אל-חיאת", "בין אם הצליחו הטרוריסטים לחסל מספר קטן או גדול של בני ערובה, הם תמיד תמיד מצליחים להצמיח תרבות של הקצנה, הסתגרות והרג שזוהי תרבותם היחידה".

 

בעיתון "אל-קודס אל-ערבי" התייחסו לקשר שבין הדמוקרטיה ההודית לפגיעה במוסלמים, "הודו היא דמוקרטיה שורשית שהשיגה שיעורי צמיחה גבוהים ומועמדת להתמודד מול ארצות הברית, אולם אין פירושו של דבר שאין בה נטיות שליליות, כמו למשל ארגונים הינדים קיצוניים שינסו לפגוע במוסלמים ובמסגדים שלהם", נכתב, "אולם, לא משנה כמה ברבריות יהיו התקיפות, הן לא יצדיקו את מה שקרה במומבאי, ובאופן אותו ראינו בטלוויזיה. החשש הוא שהמתקפות במומבאי יביא להסלמה בטרור העדתי ולאסונות שיפגעו בחפים משפע - הינדים ומוסלמים".

 

בעיתונות הערבית מתקשים למצוא הסברים לשאלה מדוע בוצעו פיגועי הטרור? בעל הטור, סלומיאן בוסופה, אזר אומץ והצביע על האשם האמיתי לדעתו - המשטרים העריצים במזרח התיכון הנתמכים על ידי המערב. "הפיגועים המתואמים בבירה הכלכלית של הודו הגשימו את הנבואה בדו"ח של סוכנויות המודיעין האמריקניות אשר פורסם החודש, ואשר ציירו תמונה שחורה לשני העשורים הקרובים", כתב בוסופה, במאמר שפירסם באתר האינטרנט הלונדוני בשפה הערבית "אילאף".

 

הוא הוסיף, כי "הדו"ח צפה פיגועי טרור נרחבים - כימיים, ביולוגיים ואפילו גרעיניים. האנושות כולה הפכה למאויימת על ידי הטרור העולמי. חייו של כל אדם נתונים בסכנה. אין זה משנה אם אתה נמצא בחדרך במלון טאג' מאהל המפואר, באמצע לונדון או בשאנז-אליזה. אינך רחוק מחטיפה, הרג או שוד".


"מדד המניות צולל, מדד הטרור נוסק" קריקטורה מ"אל-חיאת"

 

בוסופה הדגיש, כי "ישנם הרוגים בכל מקום. בבגדאד, ביירות, דמשק, עזה, מוגדישו ועוד, אך תחשבו איתי, היכן נמצאות רוב הערים הללו? ישנם בני ערובה בכל מקום. במלון "אוברוי", על גבי מיכלית סעודית, בקנדהאר ובקולומביה. תחשבו איתי, לאיזה זרם אידיאולוגי משתייכים רוב הארגונים אשר גוזלים את חירותם של האנשים?"

 

"בטרם יילך הקורא רחוק בתשובותיו, אומר שאינני מתכוון להטיל את האחריות על שום גורם. אני רק רוצה לומר שהתמונה שחורה ששורטה בדו"ח מדברת עלינו - אנחנו בני האזור. העתיד הקודר אשר ממתין לאזורנו מחייב את ממשלותינו לשוב ולבחון את מדיניותן וקשריהן עם עמיהן. במיוחד לאור ההערכות מאובדן עושר הנפט בעתיד הקרוב ולהתמעטות המים והמידבור אשר יביאו למחסור במוצרי מזון בסיסיים. כל אלה יביאו לפריצתם של סכסוכים מזויינים סביב מקורות העושר, וזאת אם נזניח את סוגיית העריצות שהיא הסיבה העיקרית לדעתי לפיגור המתפשט באזורנו".

 

כותב הטור התייחס למניעים האידאולוגים לתקיפה, "פיגועי מומבאי פגעו בשני המלונות המפוארים ביותר בעיר. החיפוש של מבצעי הפיגוע אחרי זרים הם מסר לעולם העשיר כי אנשיו אינם בטוחים מפני תוצאות תמיכתו במשטרים הדיקטטוריים. למרבה הצער אומר כי אנו נמצאים בפני עשרות פיגועים דומים לזה שהחריד את העולם היום ואשר יגבו אלפי קורבנות. האם אנו לוקחים את זה בחשבון?".

 

ממש כמו במשבר המתהווה סביב "שודדי הים הסומליים", גם כאן מסכימים בחלקים נרחבים בעולם הערבי, כי הבעיה מצריכה שיתוף פעולה בינלאומי, אך איש אינו פורט את הסיסמא לפרוטות ומסביר למה כוונתו. באופן לא מפתיע, מי שיחפש ימצא גם כאן את הזווית הישראלית. העיתון "אל-קודס אל-ערבי" שאינו נמנה על אוהביה של ישראל, בחר דווקא לשבח את הודו על כך שסירבה לקבל את ההצעה הישראלית להשתתף בפעולה נגד חוליות הטרור.

 

"ממשלת הודו הוכיחה את גאוותה הלאומית כאשר סירבה להיענות לבקשתם של מגנוני המודיעין הישראליים לפרוץ למבנה היהודי, אליו נכנסו התוקפים ושם לקחו בני ערובה", נכתב, "מדוע שלמנגנונים הללו תהיה יכולת וניסיון רב יותר מאשר למקביליהם ההודים? ומדוע להיעזר בישראלים בלבד ולא בבריטים, באיטלקים, בגרמנים ובאוסטרלים אשר גם אזרחיהם היו בין הקורבנות ובני הערובה? המתקפות על מומבאי הוכיחו כי מעגלי האלימות והטרור רק מתרחבים בעולם וכי מה שמכונה 'המלחמה בטרור' בה פתח הממשל האמריקני, ואשר סיבך מדינות רבות, הפכו את העולם למסוכן יותר".


 המחבלים מעוררים את הנחש. מתוך העיתון "אל-ביאן"

 

חלק מכותבי הטורים מאמינים כי הפיגועים בהודו מהווים אזהרה כלפי ממשלו של הנשיא האמריקני הנבחר ברק אובמה. עורך העיתון "א-שרק אל-אווסט" הלונדוני, טארק אל-חמיד, כתב במאמרו, שהפיגועים מוכיחים כי מי שציפה לעולם טוב יותר בעקבות סיום כהונתו של ג'ורג' בוש, עשוי להתאכזב.

 

"בשנים האחרונות רבים עשו לעצמם מלאכה קלה לתקוף את ג'ורג' בוש המתוכנן לעזוב את הבית הלבן", כתב אל-חמיד, "הם הפכו אותו למקור לטעויות למשברים ואף הטילו עליו את האחריות לכל דבר ושכחו כי המלחמה נגד הטרור נמצאת עדיין בראשית דרכה".

 

באשר לנשיא הנבחר של ארצות הברית, כתב אל-חמיד, "מי שהרוויח מכך יותר מכולם היה הנשיא הנבחר, ברק אובמה. אולם היום בא הפיגוע במומבאי כדי להעביר מסר ברור במיוחד לאיש אחד שעמדותיו נמצאות עדיין בתהליך התגבשות. הפיגוע במומבאי הוא מסר לנשיא הנבחר, אובמה, שתכליתו: לך יש את החלומות שלך על עולם טוב יותר, אולם זהו העולם האמיתי אשר עליך להתייחס אליו. סדר העדיפויות שלך אינו משנה, הטרור יישאר תמיד בראש הרשימה.

 

"מתקפות הטרור המתואמות במומבאי פירושן שראש הנחש עודנו חי וכוחו במותניו. נשאלת השאלה - האם ארה"ב מסוגלת להילחם לבדה בטרור? האם היא מסוגלת לבנות את אפגניסטן ההרוסה עוד מימי הפלישה הסובייטית להתעלם מעיראק? בעיית הטרור היא בעיה שמסוכן להתעלם ממנה. אם ישנן מדינות שחושבות שהן רחוקות ממנו, הן עתידות למצוא את הטרור מתדפק על דלתותיהן".


פורסם לראשונה 29/11/2008 21:38

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הערכות פסימיות. הפיצוץ במלון טאג' מאהל
צילום: AFP
צילום: AFP
מגנים את הפיגועים. בית חב"ד בהודו
צילום: AFP
מומלצים