שתף קטע נבחר

הבחירות בליכוד: הטכנולוגיה לא אשמה

האם ההצבעה האלקטרונית אשמה בתורים בקלפיות הליכוד? האם לחזור לפתקים? הטכנולוגיה יכולה דווקא לסייע להצבעה ולא להכשילה. פרשנות

בשעה ששורות אלה נכתבות, המהומה במפלגת הליכוד רבה: ההצבעות יתארכו אל תוך הלילה ואל המחר, התורים מתארכים, הפעילים מתוסכלים והמועמדים מורטים שערותיהם בייאוש. האם האשמה היא ההצבעה האלקטרונית?

  

מנכ"לי החברות העוסקות בתחום יגנו אומנם בלהט על שיטת ההצבעה האלקטרונית, יפארו וירוממו אותה בטענה כי זו אמינה, טובה ומדויקת בהרבה משיטת הפתקים. אך הניסיון בעולם דווקא מלמד אחרת. במרבית המדינות בהן נוסתה ההצבעה האלקטרונית בקנה מידה רחב, אירעו תקלות: בצרפת, בארצות הברית ובהולנד – שם הומלץ לחזור לשיטת העיפרון והנייר. ומצד שני - בליכוד עצמו כבר נערכו בהצלחה בחירות בשיטה זו בעבר. אז מה קרה שם הערב?

 

בתקלה המאסיבית של מפלגת העבודה בשבוע שעבר, היו מעורבות, ככל הנראה גם תקלות תקשורת, היערכות תשתיתית לא מספקת והיעדר בדיקות עומס ראויות. באופן

דומה, זה מה שקרה הערב בליכוד - אך בצורה לא משמעותית כמו אצל היריבה. ככל הנראה האשם הוא כלל לא טכנולוגי - אלא היעדר היערכות וארגון מתאים.

 

מצביעי הליכוד, כמו שאר עם ישראל, מורכבים מגוונים רבים של אוכלוסיה: צעירים, קשישים, צברים ועולים חדשים. כמו לא מעטים מהשכבות הבוגרות יותר של החברה הישראלית או הנחשלות, רבים מהם כמעט ואינם עובדים או מכירים מערכות ממוחשבות ברמת היכרות כזו, המאפשרת להם לחוש בנוח עם המערכת, לבחור בזריזות וללכת הביתה. כאן, עיצוב הממשק מהווה גורם מכריע.

 

ממשק טוב, פשוט וידידותי, ידע להתגבר על הפער ועל הרתיעה הראשונית של אדם שאינו בקיא ברזי עולם המחשוב, לספק תמיכה ולהוביל את הבוחר יד ביד עד סיומה המוצלח והמהיר של ההצבעה. ממשק רע, יותיר את הבוחר עם פיק ברכיים ותחושת חוסר אונים של ממש. כמו שזה נראה עכשיו, הבעיה לא הייתה בממשק. מצביעים שביקשו להישאר עלומי שם, דווקא ציינו לשבח את הממשק ואלה שהתקשו, קיבלו סיוע מהמדריכים במקום.

 

איך הטכנולוגיה יכולה לעזור?

אך המועמדים ימשיכו לרטון. האם עלינו להעלות את מכונות ההצבעה באש? לערום את המחשבים ולהשליכם לים? התשובה היא לא. טכנולוגיית הצבעה אלקטרונית טרם הגיעה לפרקה, וככל הנראה יעברו מספר שנים לפני שתאומץ באופן נרחב במחוזותינו בבחירות כלליות. אך טכנולוגיה כן

יכולה לסייע בהליך ההצבעה האלקטרוני, ואפילו לשפר אותו.

 

יוזמת Video Your Vote, של רשת הטלוויזיה הציבורית האמריקנית PBS יחד עם שירות הווידאו YouTube, הוכיחה שאפשר לרתום את הטכנולוגיה לטובת התהליך הדמוקרטי.

 

בעקבות התקלות במכונות ההצבעה האלקטרוניות, קראו שני הגופים למצביעים האמריקניים בבחירות האחרונות לתעד את הצבעתם בווידאו - אפילו במצלמת הסלולרי, ולהעלות את הסרטון לרשת. המטרה: למנוע טענות על זיופים ועל קולות שלא נקלטו או לא נספרו כהלכה בידי המכונות, כפי שטען היום למשל, חבר הכנסת לשעבר יחיאל חזן.

 

ולסיום חשוב לזכור: קל להאשים את הטכנולוגיה ולטעון "המחשב עשה כך והמחשב עשה אחרת", אך זו לא אשמתה. טכנולוגיה, באשר היא, הינה כלי. היא ניתנת לניצול בחוכמה או בטפשות – הכל בידי האדם המפעיל, המגדיר והמעצב אותה. שום מחשב לא יוכל בבינתו המלאכותית להתגבר על תכנון כושל, או על היעדר בינה אנושית.

 

סיוע בהכנת הכתבה: יעל לוי

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו מצביע
צילום: גיל יוחנן
מומלצים