שתף קטע נבחר

פריימריז בעבודה: למה כשלו מכונות ההצבעה?

מסכי המגע לא דייקו, מצביעים לא תודרכו ורוחב הפס היה דל מדי - מדוע שותקו מכונות ההצבעה בבחירות המקדימות של מפלגת העבודה ומה קורה בעולם להצבעה אלקטרונית?

בשעה 10:00 הבוקר (יום ג') נפתחו הקלפיות לבחירת מועמדי מפלגת העבודה לכנסת ה-18. כ-60 אלף מתפקדי העבודה היו אמורים להצביע ב-275 קלפיות ממוחשבות ברחבי הארץ, אך שורה של תקלות טכניות הביאה לביטול הבחירות ודחייתן ליום ה' הקרוב. אלפי מצביעים שהתייצבו בקלפיות נאלצו לחזור הביתה לעומת שבאו, והעבודה החליטה שהבחירות שייערכו ביום ה' יתקיימו בשיטה הישנה, הפעם ללא מכונות הצבעה ממוחשבות כלל.

 

תקלת תקשורת?

מהי התקלה שגרמה לעבודה לבטל את השימוש במכונות ההצבעה? אנשי חברת טלדור, שהפעילה את מכונות ההצבעה הממוחשבות בפריימריז של העבודה, מסרבים בינתיים להתראיין בנוגע לטיבה של התקלה והיקפה. וועדת הבחירות של העבודה מסרה הודעה לפיה "בעקבות קריסת מערכת המיחשב וכשלון החברה המתפעלת, החליטה ועדת הבחירות של מפלגת העבודה לדחות את קיום הפריימריז. הבחירות תתקיימנה במתכונת ידנית. הוועדה מתנצלת בפני ציבור הבוחרים". אך המועמדים לרשימת העבודה מדברים על מחדל שעלותו עצומה.

 

הנוכחים בקלפיות טוענים כי מדובר בתקלת תקשורת, שמנעה העברת המידע ממחשבי הקלפיות לשרתים המרכזיים שאוספים ומחשבים את התוצאות. לפני הדחייה, המועמד ויזם האינטרנט אבי שקד, קרא לחברת טלדור "להתעשת ולהגדיל את רוחב הפס בין הנתבים שלה כדי לאפשר תקשורת נאותה בין הקלפיות". כעת הוא גורס כי מדובר היה בבעיה חמורה מכך ושהמערכות לא נבחנו היטב.

 

הקשישים לא ידעו להצביע באמצעות המחשב

"זה אל"ף-בי"ת של כל מנהל פיתוח, לדעת שבגמר הכתיבה של מערכת כזו יש לבצע QA (בדיקות איכות) על משתמשים", אומר שקד ל-ynet. "המצביעים בקלפי לא הבינו שיש ללחוץ לחיצה קצרה בלבד על מסך המגע, ושלחיצה ארוכה מדי מבטלת את הבחירה שלהם. הקמפיין שלי התמקד בהסברה איך להצביע, והעליתי סרטון שמסביר זאת באתר שלי".

 

פרט לחומרים שסיפק, אומר שקד, לא קיבלו המצביעים הנחיות נוספות - ביניהם קשישים שלא התנסו בעבר בהפעלת מחשב. "המפלגה לא סיפקה חומר הסברה והבוחר לא תורגל. הייתה כאן חומה בין המפתחים למצביעים. ביקשתי מוועדת הבחירות שיערכו טסטים מראש בקלפיות בהן יש מצביעים מבוגרים ובדואים. ואמרו לי, 'אבי, יהיה בסדר, לא צריך'. התפעול המינימלי קרס עקב בעיות בתקשורת. רוחב הפס היה מינימלי, הרשת לא עמדה בכך והראוטרים (נתבים) שחיברו בין המחשבים קרסו. אבל את כל זה היה אפשר לגלות מראש אם היו בודקים את המערכת כראוי".

 

את היקף הנזק הכלכלי עדיין קשה לאמוד במדוייק. "הנזק הוא עצום - הבוחר חש מרומה ומושפל, וישנו נזק תדמיתי. דרשתי שימנו מיידית שופט שיבדוק אם הייתה יד מכוונת שלא רצתה בחירות אמיתיות", הוא אומר.

 

"השיטה הלא-אלקטרונית גרועה יותר"

צביקה רז, סמנכ"ל חברת אמן, חברה בת של אמנת, שהפעילה את הבחירות המקדימות האלקטרוניות בליכוד ללא כל תקלות, גורס כי השיטה האלקטרונית טובה ואמינה מפתקי הצבעה מנייר. "למערכות ההצבעה האלקטרוניות יש נדבך ראשון של תוכנה – תוכנה שיודעת על פי חוקת כל מפלגה להתאים את עצמה ויוצרת את התשתית להפקת התוצאות כמה דקות אחרי כל הצבעה. המרכיב השני הוא חומרה – מחשבים, מסכי מגע כמו כספומט. יש תמונות של המועמדים, שמות ומספרים.

 

במערכות של מפלגת העבודה יש תמונה של המועמד ושם. צריך ללחוץ על התמונה, ויש כמובן אישור להזנת הבחירה, כך שאם מתחרטים אפשר לחזור אחורה וההצבעה נקלטת רק כאשר המצביע מספק אישור סופי".

 

"השיטה הישנה של פתקי הצבעה גרועה הרבה יותר והיא מקור לזיופים - היו מקרים בישובים ערביים, שבהן שובשה הספירה או אפילו 'נעלמו' או הוצתו קלפיות. צריך לסמוך על האנשים המקומיים שסופרים את הקולות. הספירה האלקטרונית מדוייקת יותר, המידע נשלח ישירות לשרתי החברה ברגע ההצבעה והקולות לא נספרים מקומית. יש הצפנות  ששומרות על המידע מפני האקרים".

 

קשה לומר לפי המידע הקיים אם הבחירות בעבודה השתבשו בגלל תקלה מכוונת, משיב רז. "אני רק יכול לומר שהתוכנה שלנו קיימת שמונה שנים ועברה בחירות ממוחשבות ללא שום תקלות. זכינו במכרז של משרד הפנים לקיים בחירות ממוחשבות לרשויות המקומיות בזכות הנסיון וההצלחה הזו, והן נדחו בינתיים בגלל חקיקה".

 

בהולנד חזרו לעיפרון ונייר

גם בארה"ב שימוש באמצעי הצבעה אלקטרוניים גרם לשיבושים במערכת בחירות: בבחירות לנשיאות בארה"ב ב-2004 נרשמו שיבושים במסכי המגע, וחלק מהקולות לא נרשמו כפי שהוקשו. קבוצות של פעילים דמוקרטים וסרט תיעודי של דורות'י פרימן גורסים כי התקלות האלו, שייתכן כי היו מכוונות, הביאו לעלייתו של הנשיא בוש לשלטון בפעם השנייה.

 

בבחירות לקונגרס האמריקני ב-2006 קרסו מכונות ההצבעה של חברת Diebold במספר ערים. עובדי הקלפיות לא ידעו כיצד להפעילן כראוי - והמצביעים חזרו להטיל פתקי נייר לקלפיות.

 

בהולנד נעשה כיום שימוש בשיטה של הצבעה באמצעים ידניים, אחרי שמחקר מקיף שנערך על ידי משרד הפנים ההולנדי מצא כי מכונות ההצבעה יקרות ואינן אמינות דיין. "כל עוד אין אלטרנטיבה טובה דיה, הולנד מסכימה לעיפרון ונייר", נכתב בהצהרה ממשלתית שפורסמה לרגל ההחלטה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חוזרים לפתקי הצבעה מנייר
צילום: עופר עמרם
מומלצים