שתף קטע נבחר

משרד הבריאות על מות התינוקות: בלי פאניקה

אחרי ההודעה היום בצהריים על מותם של ארבעה תינוקות מגורם לא ידוע, מנסה להעביר הערב משרד הבריאות מסר מרגיע - עד כה לא נמצא קשר בין המקרים, אין סיבה לרוץ בדאגה למיון. הערב, לאחר דין ודברים עם משפחתה, נבדקה גופת התינוקת מרכסים שנפטרה אתמול

"אין שום סיבה לרוץ בדאגה לחדרי המיון. המסר הכי מרגיע שאני יכול להעביר כרגע הוא שאנחנו רוצים ללכת על הצד הבטוח ובודקים אירוע שיכול להיות גם דבר מקרי. סימנים ראשוניים מראים שאין שום קשר בין

המקרים" – כך אומר הערב (ב') ל-ynet ד"ר איתמר גרוטו, ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות.

 

היום (ב') בצהריים הודיע משרד הבריאות כי הוא חוקר רצף של ארבעה מקרי מוות ושני מקרי תחלואה של תינוקות בגיל שנה וחודשיים ועד גיל שלוש. כל המקרים אירעו בשלושת השבועות האחרונים.

 

המשותף לפעוטות שנפטרו היה מוות פתאומי מלווה בפגיעה נוירולוגית קשה. לחלק מהמקרים היו מאפיינים דומים בהם פגיעה בשריר הלב ופירכוסים. אחד החשדות הוא שבמקרי המוות היה מעורב נגיף בשם קוקסאקי B שנמצא בתרבית צואה של הפעוטה אלה הנינה, שנפטרה לפני כשלושה שבועות. כעת מתבצעות בדיקות מעבדה שיראו האם גם הילדים האחרים נדבקו בו.


מרכז שניידר. שני תינוקות עדיין מאושפזים במצב קשה (צילום: ירון ברנר)

 

לדבריו, הסיבה לפתיחה בחקירה היתה הדיווח שהגיע מבית-החולים שניידר על פטירת ילדה ועוד שני מקרי תחלואה. לאחר שהתקבל הדיווח הזה נעשתה בדיקה והתגלו שני מקרי מוות נוספים, "בגלל שהיו כאן כמה מקרים ביחד והיו להם מאפיינים דומים שכללו מוות פתאומי והפרעות נוירולוגיות", הוא מסביר.

 

לא נמצא מכנה משותף בין מקרי המוות

משרד הבריאות בדק אם ישנם דיווחים דומים על תמותה במאגר המידע של ארגון הבריאות העולמי (WHO), אך לא נמצאו דיווחים כאלה. בשלב זה משרד הבריאות גם לא דיווח על המקרים לארגון הבריאות העולמי, לדברי ד"ר גרוטו משום שטרם נמצא קשר.

 

החקירה האפדימיולוגית שערך משרד הבריאות נועדה למצוא מכנה משותף בין המקרים. עד כה נשלל קשר או מגע פיזי בין החולים. עוד נמצא כי הילדים לא נטלו תרופות כלשהן, כך שאין קשר בין נטילת תרופות לתחלואה. הילדים שנפטרו גם  לא קיבלו חיסון זהה בתקופה האחרונה. משרד הבריאות בדק עוד האם הם באו במגע עם בעל חיים כלשהו או עם חולים בני משפחה. עד כה הבדיקות הראשוניות לא מצאו קשרים שכאלו. כמו כן לדברי ד"ר גרוטו, "אין סוג של מזון שאנחנו חושבים שיכול להסביר את התופעות. לא נמצא קשר למזון תינוקות, אך הבדיקות הסופיות טרם הסתיימו. כרגע אנחנו חושבים שזה לא הכיוון. מדובר בילדים גדולים שלא ניזונים רק ממזון תינוקות".

 

במעבדה המרכזית לנגיפים תל-השומר עדיין מתקיימת בדיקה לאיתור נגיפים, אם היו, שמעורבים בתחלואה, ביניהם הנגיף קוקסאקי B.

 

"לא רצינו שיגידו שאנחנו מסתירים מידע"

"התמונה הנראית כרגע דומה למחלה זיהומית. ויכול להיות שיש נגיף שגורם לתחלואה הזו. עם זאת העובדה שיש מרווח של זמן בין המקרים ושאין בני משפחה נוספים שחולים במחלה, מורידה את הסיכון שמדובר במשהו מדבק".

 

בשל העובדה שהילדים שנפגעו מתו באופן פתאומי יחסית אומר ד"ר גרוטו כי "זה לא משהו שניתן לחזות מראש ואין לנו הנחיות מיוחדות להורים, מלבד ההנחיה הרגילה שבמקרה של ילד אפאתי ועם חום גבוה צריך להיבדק".

 

לדבריו "עם כל זה שאולי נוצרת חרדה, מחובתנו לקיים בדיקה. אין לנו מטרה ליצור היסטריה. הסיבה שדיווחנו על הבדיקה היא משום שכאשר לא מודיעים זה נראה כאילו מנסים להסתיר מידע. חשוב שהציבור ידע שאנחנו בודקים את זה בצורה רצינית".

 

בבית החולים שניידר מוסרים כי חל שיפור קל במצבה של אחת התינוקות המאושפזות שם ושצוות בית החולים תוגבר ביממה האחרונה כדי להיות מוכנים לפניות אפשריות של הורים מודאגים עם ילדיהם בעקבות הפרסומים על מקרי המוות.

 

גופת התינוקת מרכסים נבדקה הערב ברמב"ם

בתוך כך, אנשי זק"א באזור חיפה הביאו בשעות הערב המוקדמות את גופתה של איילה רווח, התינוקת מרכסים שנפטרה אתמול (א') לבדיקות

בבית החולים רמב"ם בחיפה. סגן מנהל בית החולים ד"ר ירון בראל אמר ל-ynet: "התבקשנו בשעות האחרונות על ידי משרד הבריאות לבצע מספר בדיקות לא פולשניות כדי לנסות לעמוד על נסיבות מותה של התינוקת". הוא ציין כי מדובר בבדיקות הדמיה, במשטחים ואם תהיה אפשרות גם בדיקת דם.

 

בהמשך הערב תבוצע בתינוקת בדיקת סי.טי. שאת תוצאותיה, כך מעריכים בבית החולים, יהיה ניתן לקבל עוד הערב אולם תוצאותיהן של שאר הבדיקות יתקבלו לאחר פרק זמן ממושך יותר.

 

בני משפחתה של התינוקת מקווים כי ניתן יהיה לקיים את הלווייתה בהקדם האפשרי מאחר ועברו כבר יותר מ-24 שעות מאז שנפטרה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אין סיבה לדאגה. ד"ר גרוטו
באדיבות ערוץ 2
אלה הנינה ז"ל. נגיף טורף נמצא בצואתה
צילום: איתן הנניה
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים