שתף קטע נבחר

זירת הקניות
צילום: ויז'ואל פוטוס

מומחה: ישראל "מאבדת" מים מעבר לקו הירוק

דוד קוכמייסטר, מנהל תאגיד המים של ירושלים, סבור כי העברתם ללא גבייה ובקרה למחנות פליטים או לבתים שנבנו ללא היתר במזרח העיר גורמת נזק גדול למשק המים הישראלי. מעריך שב-2012 צפוי מחסור מים בבירה ומכנה זאת "מציאות הזויה"

מדינת ישראל מעבירה, ללא גביה וללא כל בקרה, כמויות גדולות של מים לצרכנים במזרח ירושלים ובמחנות הפליטים באזור, ומאבדת בשל כך כמות גדולה של מים בכל שנה - כך טוען דוד קוכמייסטר, מנהל חברת "הגיחון", תאגיד המים של ירושלים.

 

את הדברים כתב קוכמייסטר בנייר עמדה שהעביר לוועדת החקירה הממלכתית לניהול משק המים, לקראת עדותו בפניה היום (ג').

 

בנייר העמדה מפרט קוכמייסטר כשלים עקרוניים הקשורים לניהול משק המים בישראל, כמו למשל העובדה שחרף החלטה מאוגוסט 2004 הוקמו עד כה רק 14 תאגידי מים עירוניים מתוך 35 מתוכננים. הוא גם מבקר את המדיניות בנושא תעריפי המים, ואת "החלטות הממשלה התמוהות" כלשונו, בסוגיית תיקצוב משק המים.

 

עוד על משבר המים:

 

עוד כותב קוכמייסטר כי הממשלה אינה מתמודדת עם סוגיות פוליטיות ואזוריות, ומציין כדוגמא את התאגיד בראשו הוא עומד, "שנאלץ לספק מים למחנה הפליטים ענתא (שועפט), בהיקפים גדולים ללא מדידה ותשלום. אין ספק שמציאות זו גורמת לפגיעה במקורות המים".

 

קוכמייסטר מוסיף וטוען כי הקמת גדר ההפרדה הותירה צרכנים רבים ללא שירות נאות, מדידה וגבייה, ומעריך כי בירושלים בלבד מדובר בכ-50 אלף בני אדם. הוא שב ומציין כי "צרכנים רבים הצורכים מים ללא בקרה גורמים נזק גדול למשק המים".

 

דוגמא נוספת שהוא מביא היא מזרח ירושלים, בה מצויים בתים רבים שנבנו ללא היתר. "על פי החוק, חל איסור לחבר בתים אלה לתשתיות המים. תושבים אלה מחוברים למים באופן פיראטי וצורכים מים ללא תשלום". קוכמייסטר ציין כי ניסיונותיו להביא לפיתרון בעיה זו מול משרדי התשתיות והפנים, משרד ראש הממשלה והיועץ המשפטי לממשלה לא צלחו. "כתוצאה מבעיה זו מאבד תאגיד הגיחון כ-3 מיליון מ"ק מים בשנה".

 

הפלסטינים מזהמים את מקורות המים של ירושלים

קוכמייסטר מציין גם כי נגזרות של ההסכמים עם הפלסטינים פוגעות במשק המים, בשל זיהום מאגרי מים שמקורו בשטחים. "לדוגמא, שפכי דרום-מזרח ירושלים, בהיקף גדול, זורמים בנחל הקדרון, ללא אפשרות להחיל פיתרון משותף עם הרשות הפלסטנית. שפכים אלה פוגעים במקורות המים באזור ירושלים - ים המלח, מציאות דומה קיימת ביישובים רבים ביהודה ושומרון".

 

קוכמייסטר העריך, בהתבסס על תחזית חברת "מקורות" כי לבירת ישראל צפוי מחסור במים בעוד מספר שנים. "עבודות הקו החמישי לירושלים, שאמורות לתת מענה לגידול בצריכת המים, צפויות להסתיים רק בשנת 2014 ולא ניתנו פתרונות לתקופת הביניים שמתחילה ב-2012. הדבר ישאיר, לדבריו, את ירושלים במצוקת מים במשך שלוש שנים. "המשבר הזה צפוי לבוא", הוא כותב, ומכנה את המצב "מציאות הזויה".

 

בפני הוועדה, בראשותה עומד השופט בדימוס פרופ' דן ביין, הופיעו כבר מנהל רשות המים פרופ' אורי שני, נציבי המים לשעבר ומומחים מקצועיים; בהמשך יופיעו גם עדים מהדרג הפוליטי.  

 


פורסם לראשונה 23/12/2008 10:42

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית שאבי
ללא גבייה ובקרה. ארכיון
צילום: עמית שאבי
מומלצים