שתף קטע נבחר

לקרוא למלחמה בשמה

לפי כל קריטריון, "עופרת יצוקה" היא המלחמה השמינית הרשמית של ישראל. כל סירוב של הדרג המדיני להכיר בכך ישדר שוב הססנות לצה"ל

היום השישי ל"עופרת יצוקה" - וממשלת ישראל עדיין מתעקשת לקרוא לפעולה בעזה "מבצע צבאי". רשמית, עד כמה שמפליא הדבר, לא - היא לא נקראת "מלחמה" ואפילו לא "מערכה". מבחינת ירושלים, מדובר במבצע צבאי ותו לא. כך היה גם במלחמה הקודמת, אז התלבטה לשכת רה"מ בהגדרתה. הייתה זו אחת הסיבות להססנות הישראלית, שמשמעותה - בראי ההיסטוריה - כישלון הפעולה בלבנון.

 

החשש הוא שגם בעזה עלולה התלבטות הדרג המדיני בהגדרת הפעולה כמלחמה, לשמש סממן לחוסר החלטיות ישראלית. התלבטות זו עלולה לשדר מסר עמום לדרגי הביצוע בצה"ל. בפועל, כפי שנלמד במלחמת לבנון, כאשר לא ברור לדרג המבצעי אם מדובר במלחמה - התוצאות עלולות להיות כואבות. יתרה מזאת: הססנות בהגדרת "עופרת יצוקה" כמלחמה עלולה למנוע השגת היעד הלאומי - הכאה נמרצת של החמאס, עד לשינוי המשוואה בה מרשה לעצמו שלטון טרור זה ירי חסר הבחנה של טילים לעבר אזרחים חפים מפשע בישראל.

 

מבט היסטורי מלמד שמלחמות חשובות בתולדות ישראל נמשכו לעתים מספר ימים מוגבל. שתי הדוגמאות הבולטות ביותר הן מלחמת ששת הימים ב-1967 ומלחמת קדש ב-56', שארכה שמונה ימים. בדרג הבינוני מבחינת האורך הייתה מלחמת יום כיפור (19 ימים); ארוכה קצת יותר הייתה מלחמת לבנון השנייה (34 יום); הבאה בסדר הייתה מלחמת העצמאות, שנמשכה מיום הכרזת החלוקה ב-29 בנובמבר 1947, עד לסיומה הרשמי ב-20 ביולי 1949 (22 חודשים בסך הכל).

 

אין ספק שבחישוב המצטבר, הייתה מלחמת שלום הגליל המלחמה הארוכה ביותר שניהלה ישראל. אמנם, השלב הראשון של מלחמת לבנון הראשונה ב-1982 - בין ה-5 ביוני, עת נכנס הכוח הראשון בשער פאטמה, ועד שיצאו ערפאת ואנשיו מביירות הנצורה ב-31 באוגוסט - נמשך 57 ימים בסך הכל. אולם בפועל נמשך השלב השני של המלחמה כשלוש שנים, עד יוני 1985, אז נסוגה ישראל לרצועת הביטחון. למעשה נמשכה מלחמת לבנון הראשונה 18 שנים, עד לנסיגה הסופית ב-24 במאי שנת 2000.

 

סיכום סטטיסטי זמני של "עופרת יצוקה" מראה, שראוי לדרג המדיני לדון כבר עתה בשינוי השם למלחמה: עד כה הותקפו על-ידי חיל-האוויר כ-500 יעדים בכ-300 גיחות מבצעיות. המטוסים הישראליים השליכו מאות טונות של פצצות וירו עשרות רבות של טילים לעבר מטרות ברצועה. מסוקי הקרב צברו עשרות שעות בפיטרולי ציד נגד משגרי הרקטות ופצצות המרגמה. כ-9,100 חיילי מילואים קיבלו צווי 8. כוח יבשתי גדול, הכולל שתי חטיבות חי"ר - צנחנים וגולני - חטיבות שריון, כוחות תותחנים והנדסה, נמצא ברגעים אלה בהמתנה על גבולות רצועת עזה.

 

מן העבר השני נורו עד כה כ-300 רקטות ומספר דומה של פצצות

מרגמה לעבר האוכלוסייה האזרחית בעוטף ישראל. הפלסטינים מדווחים על כ-400 הרוגים בתקיפות האוויריות, מתוכם מזהה ישראל לפחות 220 אנשי חמאס בשמם ובמספר תעודת הזהות שלהם. כמיליון תושבים בדרום הארץ נמצאים תחת איום ישיר של רקטות פלסטיניות. 200 אלף תלמידים ישראלים אינם לומדים זה היום השלישי, מאז נסתיימה חופשת החנוכה. בקבינט ובעיקר במטבחון המשולש נחושים להמשיך בפעילות הצבאית בעזה, ונכון לעכשיו - אין כל יוזמה מדינית רלוונטית שתסיים את פעולות המלחמה בימים הקרובים.

 

זה הזמן לממשלת ישראל לקבל גם את ההחלטה לקרוא למבצע הצבאי בעזה בהגדרה הראויה לו, מלחמה. כי עזה היום, מה לעשות, היא המלחמה השמינית הרשמית של ישראל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא לשדר שוב הססנות
צילום: משה מילנר, לע"מ
מומלצים