שתף קטע נבחר

לאן נעלם הקולנוע האמנותי הצרפתי?

השאלה הזו, עושה רושם, לא מטרידה את משווקי הקולנוע הצרפתי כל עוד יש צופים. 78 מיליון איש צפו בסרטים צרפתיים בשנה החולפת והוכיחו שוב שאיכות לא מושכת קהל

כ-78 מיליון איש צפו בשנה החולפת בסרטים צרפתיים ובתעשיית הקולנוע בצרפת מציגים את הנתון כזינוק מטאורי של 16% מול המספרים שנרשמו אשתקד. במסיבת עיתונאים שנערכה ביום שישי בפריז הציגה הנהלת Unifrance, האחראית על קידום, שיווק והפצת הקולנוע הצרפתי בעולם, את נתוני השנה החולפת כשיא חדש שנרשם לראשונה מזה 15 שנה.

 

ימים ספורים לפני טקס חלוקת פרסי לומייר, המוענקים על ידי איגוד כתבי ומבקרי הקולנוע הזרים בצרפת, עושה רושם כי התעשייה הצרפתית מרוצה מעצמה ויש לה סיבה טובה לכך, אם מדברים בְּמספרים. מספר הצופים בהפקות צרפתיות מחוץ לצרפת גדל ב-11.9 מיליון רוכשי כרטיסים מ-2007 וכמעט הכפיל את עצמו מתחילת המילניום.


מסיבת העיתונאים בפריז. התעשייה מרוצה מעצמה (צילום: מרב יודילוביץ')

 

"העלייה הרציפה במספר הצופים מחזקת אותנו, בעיקר כשבמצב הכלכלי העתיד אינו ברור", אמרו בסוף השבוע בכירים בתעשיית הקולנוע הצרפתית והדגישו, "גידול משמעותי בנוכחותם של סרטים צרפתיים במדינות שונות הוא רווח כפול, גם במובן של הפצת התרבות אבל לא פחות במובן הכלכלי. ככל שהקולנוע הצרפתי נוכח יותר בטריטוריות זרות, כך הוא מהווה פוטנציאל לקופרודוקציות ולשינוע של גלגלי התעשייה".

 

ב-2008 הוקרנו 353 הפקות צרפתיות באולמות קולנוע מחוץ לצרפת, אך רק 11 מהן רשמו יותר ממיליון צופים. ב-Unifrance כוללים בספירה קופרודוקציות גדולות כמו "Babylon Babies" דובר האנגלית שביים מתיו קוסוביץ. הסרט, שהופק במשותף על ידי Canal+ וחברת פוקס המאה ה-20 והופץ ב-40 מדינות, הביא לקופות בצרפת מיליון צופים ומחוצה לה פי עשרה.

 

גם הסרט "אסטריקס באולימפיאדה", שביימו במשותף פרדריק פורסטייה ותומא לנגמן, רשם, למרות הביקורות הקוטלות, מספרים נאים בקופות הכרטיסים. 9.1 מיליון איש ראו אותו עד כה ב-31 מדינות, לא כולל צרפת. מדובר בסרט שלישי בסדרת הסרטים המבוססת על הקומיקס הקלאסי, שגם בו מככב ז'ראר דפרדייה, הפעם לצדם של קלוביס קורניאק ("פריז 36") ואלן דלון בתפקיד אורח.

 

אחריהם ברשימה ניצב הסרט "חטופה" של פייר מורל, קופרודוקציה צרפתית-בריטית בכיכובם של ליאם ניסן, מגי גרייס ופאמקה ג'אנסן שנמכרה ל-23 מדינות. הסרט, שמבוסס על תסריט שכתבו במשותף לוק בסון ורוברט מארק קיימן ("האלמנט החמישי", "קארטה קיד"), משך 8.8 מיליון צופים מחוץ לצרפת. את הרשימה סוגר "ברוכים הבאים לצפון", סרטו של הקומיקאי דני בון שנחשב לשובר הקופות מספר 1 בצרפת השנה עם 20 מיליון רוכשי כרטיסים בבית, אך מחוצה לו רשם הסרט 4.2 מיליון צופים בלבד.

 

625 אלף צופים ל"בין הקירות"

עם הצלחה מסחרית אמנם קשה להתווכח, אבל 2008 לא תיזכר ככל הנראה כשנה שהשאירה את חותמה מבחינה אמנותית על הקולנוע הצרפתי שידוע בסרטי האוטור (Auteur) שלו, כשכתב ידו הייחודי של הבמאי ניכר בהם. סרטים שנכללים בקטגוריה זו לא באמת הצליחו למשוך קהלים רחבים באופן יוצא דופן מחוץ לצרפת.

 

למעט סרטו של ג'וליאן שנאבל, "הפרפר ופעמון הצלילה", שרשם 2.4 מיליון צופים מחוץ לצרפת, המספרים מדברים בעד עצמם. כך למשל "פרספוליס" עטור השבחים של מרג'אן סטראפי שרשם 1.3 מיליון צופים, "קרמל" של נאדין לאבאקי שהביא 1.2 מיליון צופים לקופות הכרטיסים וסרטו של עבדלטיף קאשיש, "הגרגר והדג", עם 716 אלף צופים ואפילו הזוכה הגדול בפרס דקל הזהב בקאן, "בין הקירות", שרשם 625 אלף צופים בלבד.

 

צרפת נאבקת על מקומה בסצנת הקולנוע העולמית ומנסה לשמר את הישגיה בין היתר באמצעות חשיפת הקולנוע בפני מפיצים ועיתונאים מכל העולם. שיווק, הבינו בצרפת די מזמן, זו מילת קוד שפותחת דלתות. למרות קיצוצים של 20% בתקציבה ממשיכה הזרוע המבצעת של Unifrance להשקיע בשיווקו של הקולנוע הצרפתי אם בקביעת נוכחות במסגרות של פסטיבלים בינלאומיים או בתמיכה בפסטיבלי קולנוע צרפתי במדינות שונות ובכללן ישראל. הארגון, הפועל תחת המרכז הצרפתי לקולנוע (CNC), מממן במקביל מפגשים וכיתות אמן עם יוצרים ושחקנים צרפתיים, נוכחות צרפתית בשווקים של קולנוע ברחבי העולם והשקות של הפקות צרפתיות בחו"ל.

 

בישראל, בה תקציב הקולנוע כולו עומד על תקציב הפקה של סרט בסדר גודל בינוני כמו "ברוכים הבאים לצפון" (11 מיליון יורו), הבינו רק לאחרונה את חשיבות התמיכה בהפצת הקולנוע הישראלי. מועצת הפיס לתרבות ולאמנות מחלקת מענקים שנתיים לשיווק והפצת סרטים ישראלים בחו"ל ויוזמה חדשה של מועצת הקולנוע נרקמת גם היא מזה זמן על מנת לאפשר לסרטים ישראליים שעושים צעדים ראשונים בחו"ל, תנאים מינימליים לתחרות הולמת. המודל הצרפתי, גם אם אינו מושלם, הוא אב טיפוס ראוי לאימוץ דווקא כעת, כשהקולנוע הישראלי בפריחה והגיע הזמן לאפשר לו לנסוק.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נשיאת Unifrance, מרגרט מנגוז
צילום: מרב יודילוביץ'
לאתר ההטבות
מומלצים