שתף קטע נבחר

פישר: צניחה חדה בייצור בישראל

נגיד בנק ישראל אמר בכנס השנתי של לשכת רואי החשבון בישראל כי התחזית השלילית שפרסם הבנק מבוססת בעיקר על הרבעון האחרון, בו נרשמה צניחה של 30% בייצור בחישוב שנתי. עם זאת, אמר פישר כי מצבנו טוב מרוב המדינות המפותחות. נשיא המדינה קרא בכנס לסמוך על התושייה הישראלית, וטען כי הדבר הזהיר ביותר כיום הוא להעז

"בנק ישראל הודיע על התחזית האחרונה לגבי צמיחה ל-2009 והתחזית היא שלילית. מינוס 0.2% לשנה. אך יש להבין שהתחזיות אינן מדויקות ומה שקורה בעצם תלוי במה שנעשה היום, בחודשים הבאים ועד סוף השנה. מה שיקרה תלוי בוודאי במשק הבינלאומי ובנו, מקבלי ההחלטות, וגם הסקטור הפרטי שאחראי ל-70% מהתמ"ג". כך אמר אתמול (א') נגיד בנק ישראל סטנלי פישר בכנס השנתי של לשכת רואי החשבון בישראל.

 

פישר השווה את הידרדרות המשבר הגלובלי, כשנקודת המפנה הייתה קריסת ליהמן ברדרס, ל"נפילה מצוק" והסביר כי "התחזית מבוססת בעיקר על הרבעון האחרון של 2008. התחזיות לצמיחה בשנה הנוכחית הן כולן שליליות לכל מדינות ה-G7. מה שקרה ברבעון האחרון הוא שהתחזיות למדינות אסיה הפכו משיעור חיובי לשלילי, ואף הסחר העולמי במקום לצמוח צפוי לרדת בערך ב-2% בשנה הזו - לא ראינו דבר כזה מאז שנת 1973". 

 

"המשבר הפיננסי הענק, הקריסה בשוק הדיור בארה"ב וחוסר איזון בחשבון השוטף בארה"ב בשנים הקודמות התואם לעודף הענק בחשבון השוטף בסין, הביאו אותנו למשבר הנוכחי. בטיוואן, שנחשבה לנס כלכלי, הייצור ירד ב-50% תוך חודשיים. גם אצלנו הירידה בייצור היא מאוד חדה. לפי המדדים הראשונים, בחישוב שנתי מדובר בירידה של 30%, שזה בין 6% ל-7% ברבעון האחרון אשתקד. זה מקור הבעיה", אמר פישר.

 

לשאלת ynet האם בצל הערכות להתכווצות המשק, האם ראוי להמשיך במתווה הורדת המסים, ובכך להגדיל את הגירעון - הן החשב הכללי באוצר, שוקי אורן, שהשתתף גם הוא באירוע, והן הנגיד העדיפו שלא לענות.

  

"נשתמש בכל הדרוש כדי להגן על המשק"

בניגוד לנשיא לשכת רואי החשבון, ראובן שיף, שתקף את הבנקים וקרא להם להעביר "לפחות חלק מהורדות הריבית לכיסי הלקוחות, ולא רק לשפר בעזרתן את יחס הלימות ההון שלהם", אמר הנגיד כי "לפנינו שנה קשה, והמפקח על הבנקים צודק לחלוטין בדרישותיו מהבנקים לשמור על הלימות הון של 12%. הם זקוקים להון על מנת להתמודד עם הבעיות שיש במשק. הוא (המפקח) ימשיך לדרוש זאת כיוון שיש אתגרים בפני המערכת הבנקאית".

 

לדבריו, "מבחינת הבנקים, יש לשמור על היציבות אך לתת הלוואות. אומרים לי שאני משדר מסר כפול - אבל אפשר להגזים בשני הדברים - הצורך הוא להגיע לאיזון. אנו מאשימים את הבנקים יותר מדי. עד לסוף 2007, כ-50% מהאשראי במשק הגיע מהמערכת החוץ בנקאית - החלק הזה נעלם. אי אפשר לבקש לבנקים להלוות כפול. יש צורך לשחזר את שוק האשראי החוץ בנקאי. אני מקווה שנצא עם תוכניות בקרוב".

 

לדברי פישר, "יש גבול לכלי הריבית, ארה"ב כבר מיצתה אותו. יש לנו את רכישת המט"ח - חשוב בכדי לשמור על שער חליפין שיתמוך בייצוא. ויש לנו את הפיקוח על הבנקים והסמכות לספק נזילות למערכת הבנקאית. נשתמש בכל הדרוש על מנת להגן על המשק והמערכת הפיננסית".

 

"אנו מודעים למה שעושות מדינות אחרות, ובוחנים רעיונות כיצד לסייע למשק, חלק מזה בשיתוף עם האוצר, איתו אנו עובדים היטב, וכן הרשות לניירות ערך, עימם יש לנו שיתוף פעולה ברמה גבוהה. אנו מכירים באחריותנו לעזור למשק. זה יותר קל במשבר הזה מכיוון שאין איום לעלייה באינפלציה בשנה הזו. עם זאת, יכול להיות שלקראת תום המשבר ניאלץ לחשוב כיצד להתמודד עם האינפלציה - אבל לא היום".

 

"יש לזכור שמשברים גם מסתיימים, ועלינו לנהל את המשק כך שנוכל לחזור לצמיחה המרשימה שהייתה לנו עד אמצע 2008. זאת בתנאי שלא נעשה דברים חסרי הגיון וחוכמה במשך המשבר. אני מצפה שנצליח לצאת מהמשבר הזה לקראת סוף השנה בעיקר על סמך מאמצים משותפים שלנו - כל המדינה", אמר פישר.

 

הנשיא פרס: סומך על התושיה הישראלית

נשיא המדינה שמעון פרס, שנשא דברים בכנס, אמר: "אני יודע שיש משבר עולמי. האמנם זהו הגורל? היות ואף אחד לא ראה ברצינות את המשבר, איך אפשר לדעת את היציאה מהמשבר אם אנחנו לא יודעים איך נכנסנו אליו? עצתי לישראל - אל נלך בעיניים עיוורות אחרי המשבר העולמי, אם כי המשבר העולמי לא יזניח אותנו. יהיה מיתון, יהיה קשה, הבחירות לא מאפשרות לעשות את התקציב בזמן, המלחמה עולה כסף".

 

לדברי פרס, "אני רוצה לתת תמונה אחרת, ואני שואל את עצמי - יכול להיות שלישראל יש כושר תושייה שאין לעמים אחרים? ישראל תרמה לאנושות. אם אתה יהודי אז אסור לך להיות שבע רצון - וזה הפך אצלנו לכוח יצירה. פה משנים כל דבר. יש כל מיני דברים שבהם מדינת ישראל היא יוצאת מן הכלל. ישראל הלכה רחוק הרבה יותר ממה שמדינה עם רגליים קצרות יכולה ללכת".

 

פרס נתן מספר דוגמאות לתושיה הישראלית, ואמר: "אני רואה שקונים חברות ישראליות. יש דברים מפתיעים". הוא ציין בין השאר פיתוחים כמו שליטה אלקטרונית בשימוש במים, הרכב החשמלי של שי אגסי, פיתוחים של מחקר בתאי גזע עובריים ופיתוחים ביטחוניים.

 

לדברי פרס, עלינו ללכת על הסכמים דו לאומיים למחקר, לא רק בין ממשלות אלא גם בין חברות, וישראל צריכה להודיע שכל מי שישקיע - המדינה תסייע לו. "הייתי מנסה לעשות קו חדש שיש בו אטרקטיביות ויש בו סיכון. אני לא חושב שהכלכלה צריכה להרים ידיים ושהמדינה צריכה להרים ידיים. הדבר הזהיר ביותר הוא לנסות ולהעז. אני קורא לתושייה. אני מאמין שבכוחנו גם הפעם לצאת מחוזקים גם ממשבר זה".

 

כותרת אופטימית, למרות התחזיות

כותרת הכנס "מפשירים את הקיפאון במשק", בו השתתפו הנגיד ונשיא המדינה, נדמית כמעט אופטימית, בצל תחזית בנק ישראל להתכווצות המשק ב-2009, בשיעור של 0.2%, ולא של קיפאון בצמיחה. בתחזית קודמת העריך בנק ישראל כי הצמיחה במשק תעמוד ב-2009 על 1.5%. 

 

עוד העריכו אמש בבנק ישראל כי שיעור האבטלה הממוצע יעלה ב-2009 ל-7.6%. זאת, לעומת תחזית קודמת, עגומה לכשעצמה, שהעריכה כי שיעור האבטלה יעמוד על 7%. נתוני התעסוקה לדצמבר 2008 , שפורסמו אף הם אתמול, הדגישו את במשבר בשוק העבודה. בחודש שעבר נרשם שיא של 17.5 אלף מפוטרים, בד בבד עם עלייה של 3% במספר דורשי העבודה.

 

היום צפויה החלטת הריבית של בנק ישראל, כשעדכון תחזית הצמיחה כלפי מטה, נראה כהכנה לקיצוץ חד בריבית, העומדת כיום על 1.75%. בכך, מציינים האנליסטים, עלתה הסבירות לקיצוץ של 0.75% בריבית מחר, אך מרביתם עדיין נותנים סבירות גבוהה יותר לקיצוץ של 0.5%. 

פורסם לראשונה 25/01/2009 22:47

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
נגיד בנק ישראל סטנלי פישר
צילום: גיל יוחנן
נשיא המדינה שמעון פרס
צילום: גיל יוחנן
מומלצים