שתף קטע נבחר

 

במקום מריחואנה גדלו אוזן ארי אפריקני

מעבר לזה שהוא מרהיב ביופיו הכתום העז, בעל ניחוח אקזוטי, ואפילו עושה טעם מיוחד בתה, תדעו לכם שאוזן הארי האפריקני גם ממש ממש מרגיע

מיכל ואני חברות אפילו שאנחנו בכלל לא דומות. מיכל אריסטוקרטית לבנת עור, ואילו אני פלאחית צרובת שמש, אבל מיכל טוענת שאנחנו אחיות ושיש לנו אותם גנים. זה בגלל שסבא של מיכל, ד"ר עמיהוד גור, היה גדול היערנים בארץ, עד שעזב לטובת מקומות רחוקים. קצת מביך לספר איך מיכל ואני הכרנו: חלקנו את אותה פסיכולוגית. והפסיכולוגית ממרום גילה (מעל ל-80) וניסיונה, החליטה לעשות מעשה ולהכיר בינינו, ומכיוון שהיא מאוד קשובה, למרות שהיא לא שומעת כל כך טוב, הצליח לה הערבוב בין שמן ומים.

 

מיכל גרה בבית עם גינה גדולה ובריכה, ויש לה שני כלבים, שני חתולים, שני סוסים, שני ילדים ובעל שמתחזק את כל הביבר, הגינה וגם את הפרדס. את המשקה של הבוקר אנחנו אוהבות לשתות בכוסות פורצלן, תוצרת רוזנטל, ליד הוויסטריה המפליאה בפריחתה הסגולה האביבית. מיכל מאוד אוהבת את הצמחים שלה והיא תמיד שואלת אותי מה כדאי לקנות ולשתול ואיך לטפל, וליתר דיוק מה דורש טיפול מינימאלי. אני מכירה את הצמחים של מיכל על בוריים, במיוחד אני אוהבת לקטוף מרווה זוטה ונענע לחליטת התה, שכן למרות שאני מהטיפוסים התזזיתיים אני חובבת תה ואילו מיכל הרגועה היא משתייני הקפה.

 

בכל פעם שאני מגיעה מיכל, הרגועה בדרך כלל, נכנסת ללחץ. שכן בשל היותי תזזיתית אני מצמצמת בשיטתיות ובהתמדה את סט ספלי הפורצלן יקר הערך שלה. פעם נשמטת מידי כוס מעוטרת ופעם צלחת ששוליה זהובים. בין כוס שבורה לצלחת מיכל ואני אוהבות לפתור תעלומות, תעלומות של הנפש. ממש כמו שרלוק הולמס וד"ר ווטסון; אנחנו מפצחות אותן אחת אחת, בהתמדה ובסבלנות. מהתעלומה הסבוכה והמורכבת כיצד להשתחרר ממועקות ילדות ועד לפיצוח התעלומה כיצד להחזיק מעמד בזוגיות.

 

יום אחד לאחר ניפוץ הצלחת המסורתי, אני מתכופפת לאסוף את השברים והנה תעלומה: צמח חדש הפציע בגינה. מיכל לא יודעת מהיכן הגיע. היא טוענת שאותו לא שתלה, אני לעומת זאת מוטרדת מאוד מכך שאני לא מצליחה לזהות אותו. רק כשהוא פורח בשלהבות כתומות אני אומרת למיכל "אלמנטרי ווטסון, זהו אוזן ארי, והוא קרוב משפחה של המרווה, הזוטה והנענע". מיכל, שמתרגשת לנוכח האורח הלא קרוא, מוסיפה אותו מעט שבמעט לחליטת התה שאני שותה. הטעם מריר, בלשון המעטה, אך ההרגשה... לא עוברים כמה רגעים ואני מרגישה נינוחה ורגועה; יש לצמח השפעה ברוכה עליי. ומיכל? היא טוענת שפיצחנו את התעלומה, כיצד לשמור על סט הפורצלן.

 

אוזן ארי אפריקני: תעודת זהות

  • אוזן הארי האפריקני Leonotis leonurus שייך למשפחת השפתניים והוא קרוב משפחה של המרווה, האזוב והקורנית.
  • מוצאו מדרום אפריקה.
  • הוא שיח עשבוני המעוצה בבסיסו ומגיע לגובה של עד 2 מטר.
  • יש לו פריחה מרהיבה בצבע כתום (יש גם וריאנט לבן).
  • הפריחה העיקרית שלו מתרחשת באביב והמשנית - בסתיו.
  • הוא אהוב מאוד על צופיות.
  • הוא נחשב אצל האפריקאים כצמח מרפא חזק. משתמשים בכל חלקי הצמח בעישון או בחליטה. בפרחים יש את ריכוז החומר הפעיל הגבוה ביותר.
  • פרחי הצמח נחשבים לתחליף מתון למריחואנה.

 

אוזן ארי אפריקני: הוראות הפעלה

  • צמח לא מפונק.
  • דורש קרינת שמש ישירה.
  • השקייה מועטה, חסכוני במים.
  • יש לשתול בקרקע מנוקזת.
  • יש לגזום נמוך אחת לשנה בסוף החורף.

 

רוצים לדעת עוד על סגולותיו הרפואיות של אוזן הארי? לחצו כאן 

 

 

אתם שואלים, ענת עונה:

קוראים רבים שואלים כיצד נפטרים מכנימות התוקפות צמחים.

מניעה היא הדבר הפשוט ביותר. 1. מומלץ לקנות צמחים במשתלות טובות ולא בסופרים ובדומיהם. במשתלות הצמחים קצת יותר יקרים אך איכותם טובה יותר. 2. טיפול אופטימאלי בצמח יכול למנוע הידבקות בכנימות. כלומר, אם הצמח מקבל שמש, מים ודישון בהתאם לצרכים שלו, הסיכוי שייתקף בכנימות נמוך יותר.

כדאי לבחון את הצמחים בתדירות גבוהה, כיוון שאם הנזק קטן קל יותר לטפל בו. במקרה כזה כדאי לשקול ניקוי ידני של המזיק בעזרת צמר גפן טבול באלכוהול. פעמים רבות גיזום של הגבעולים או העלים הפגועים עוזר לצמח להתאושש. צמח נגוע כדאי להפריד משאר הצמחים. קחו בחשבון כי קניית תרסיס כנגד כנימות עלול להיות יקר יותר מאשר לקנות צמח חדש.

 

יש לכם שאלה לענת? שלחו אותה לאימייל madmony.a@gmail.com וענת מדמוני תענה על שאלות נבחרות

 

הקליקו כאן לכל הטורים של ענת מדמוני

 הקליקו כאן כדי לגלות מה מחכה לכם בגיליון השבוע של "לאשה"

 

 


 


פורסם לראשונה 28/01/2009 10:59

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חזק אצל האפריקאים
צילום: משתלת גבעת ברנר
ענת מדמוני היא ד"ר ליערנות
צילום: אפרת שליטא בונדי
לאשה בפייסבוק
מומלצים