שתף קטע נבחר

זירת הקניות

הפשרת הקוטב עלולה לגרור עימות צבאי

מזכ"ל נאט"ו הזהיר כי כאשר הקרח ייסוג ייפתחו בחוג הארקטי נתיבי שיט מסחריים, וייחשפו אזורים נידחים שבהם אפשר ומסתתרים מרבצי נפט וגז. מחלוקות בין מדינות האזור על הריבונות באזורים אלה כבר גורמת להגברת הפעילות הצבאית באזור

הפשרת החוג הארקטי אינה רק איום אקלוגי עולמי - היא גם מציבה אתגרים ביטחוניים חדשים למדינות האזור. מזכ"ל נאט"ו אמר כי נסיגת הקרח תפתח נתיבי שיט ותגרור גל של חיפושי נפט, שיצרו איומים חדשים על ביטחונן של המדינות השכנות.

 

על פי הערכת ראשי נאט"ו, מחלוקות סביב חיפושי נפט יצריכו בסופו של דבר נוכחות צבאית באזור החוג הארקטי, כדי למנוע עימותים ותקריות בין הספינות השונות שצפויות להגיע לאזור. "אני האחרון שמצפה לעימות צבאי אך יש צורך בנוכחות צבאית באזור", אמר מזכ"ל הברית, יאפ דה-הופ סחפר.

 

עוד על המאבק סביב הקוטב:

 

סחפר אמר כי שיתוף פעולה כלכלי ומדיני בין המדינות החברות בברית, לרבות המשקיפה רוסיה, נחוץ כדי למנוע עימותים עתידיים. סחפר צפוי להיפגש בנושא עם סגן ראש ממשלת רוסיה בשבוע הבא.

 

כמה מדענים מעריכים כי בשל התחממות כדור הארץ, אזור החוג הארקטי יהיה חופשי מקרח צף כבר ב-2013 - עשרות שנים מוקדם יותר מכפי שצפו עד כה. סחפר צופה כי האזור הארקטי צפוי להפוך לנתיב שיט בינלאומי הומה, בדומה לתעלת סואץ או תעלת פנמה.

 

פתיחת נתיבי השיט הצפוניים, שבעבר היו חסומים בקרח ועבירים רק לספינות שוברות קרח, מאיימת להפר את הסטטוס-קוו הרגיש, ולסבך את היחסים העדינים בין המדינות באזור. בשנים האחרונות הן החלו להציג טענות ריבונות סותרות על אזורים שונים שהיו בלתי נגישים עד כה, ואפשר שיש בהם מרבצי נפט וגז. מרבצים אלה היו עד כה חבויים מתחת לשכבות עבות של קרח, אולם הפשרת הקרח תאפשר בעתיד לקדוח בהם.

 

ארצות הברית, רוסיה, קנדה ומדינות בסקנדינביה כבר החלו לשלוח משלחות מחקר בניסיון להוכיח ריבונות על שטחים בחוג הארקטי. על פי החוק הבינלאומי, אם יצליחו להוכיח שקרקעית הים מחוברת לשטחם הריבוני באופן רציף, הרי שהם הבעלים החוקיים של משאבי הטבע הנמצאים בשטח זה. לצד משלחות המחקר המדעיות, סחפר אמר כי המדינות החלו להפגין באזור גם נוכחות צבאית.

 

לאחר המלחמה הקרה התגבש סטטוס-קוו לפיו אף מדינה אינה מגבירה את פעילותה הצבאית באזור זה. אלא שעל רקע האפשרות לשלוח לאזור משלחות לחיפוש נפט, המדינות השונות החלו לחרוג מההבנות הוותיקות.

 

"כמה מדינות באזור הצפוני מתגברות את היכולת שלהן ואת הפעילות הצבאית שלהן באזור הצפוני, ופעילות זו הולכת ומתגברת", אמר סחפר. מומחים מזהירים כי המחלוקות על ריבונות באזור יסלימו ככל שמאגרי הדלק העולמיים ידלדלו והביקושים יגברו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הקרח מפשיר ומרבצי הנפט נחשפים
צילום: רויטרס/NASA
נתיב השיט הצפוני מערבי שנפתחו בין אירופה לארה"ב
צילום: ESA/ איי אף פי
תובעים בעלות: דגל רוסי על קרקעית הים בקוטב
צילום: איי פי
מומלצים