שתף קטע נבחר

קלינטון לעמיתיה: חייבים לאחד כוחות מול איראן

מזכירת המדינה האמריקנית נועדה עם שרי החוץ של בריטניה וגרמניה ודנה עימם בגיבוש חזית מאוחדת מול איראן במועצת הביטחון. קלינטון הביעה תמיכה בדיפלומטיה ישירה, אך הבהירה כי אם איראן לא תישמע לאו"ם, יהיו לכך "השלכות"

"הנשיא ברק אובמה תומך בדיפלומטיה ישירה וקשוחה מול איראן", כך אמרה אמש (יום ג') מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, בתום פגישות שקיימה עם עמיתיה מגרמניה ובריטניה. עם זאת, היא הבהירה כי "אם איראן לא תמלא אחר החלטות מועצת הביטחון והסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית - חייבות להיות לכך השלכות".

 

קלינטון נועדה עם שר החוץ הגרמני, פרנק-וולטר שטיינמאיר, במטה מחלקת המדינה בוושינגטון. השניים יצאו מהפגישה בתחושה כי הדרך היחידה להגיע להישגים מול איראן היא לאחד את השורות בקרב חמש החברות הקבועות במועצת הביטחון של האו"ם - ארה"ב, רוסיה, בריטניה, צרפת וסין - וגרמניה.

 

היום ייפגשו בגרמניה מנכ"לי משרדי החוץ של שש המעצמות. את ארה"ב ייצג תת-מזכירת המדינה, וויליאם ברנס, שניהל את המגעים מטעם ממשל בוש.

כעת שב ברנס לשולחן הדיונים מטעם ממשל אובמה, המעוניין בשיתוף פעולה מלא עם האירופים וכן לאתר אינטרסים משותפים עם הרוסים והסינים כדי להגביר את הלחץ על טהרן בשל תוכנית הגרעין שלה.

 

אתמול נודע כי ממשל אובמה ביקש מסגן שר האוצר, סטיוארט לוי, האחראי למאבק הפיננסי נגד איראן ונגד ארגוני הטרור, להישאר בתפקידו. מדובר במסר אמריקני ברור לאיראן, לפיו הממשל החדש אמנם מעוניין בדיאלוג, אך בכוונתו להדק במקביל את הסנקציות הכלכליות.

 

קלינטון אמרה אמש בתום פגישתה עם השר הגרמני כי שתי המדינות "חייבות לשתף פעולה כדי להבטיח שאיראן תמלא את ההתחייבויות שלה לקהילה הבינלאומית". לדבריה, "ארצות הברית, גרמניה ושותפותינו באיחוד האירופי חייבות לשתף פעולה באופן הדוק על מנת להגיע לתוצאה הטובה ביותר".

 

שטיינמאיר, מצדו, התייחס בדאגה לשיגור הלווין האיראני אתמול. "הדבר מחייב אותנו לקיים דיאלוג דחוף ומואץ בשבועות ובחודשים הקרובים. לכן זה מאוד חשוב שנעבוד ביחד בנושא איראן", הצהיר השר הגרמני והתכוון לחמש החברות הקבועות במועצת הביטחון ולגרמניה.

 

קלינטון נשאלה במסיבת עיתונאים על שיגור הלווין, והבהירה: "אנו מודאגים מהתנהגותה של איראן על בסיס רחב מאוד. אין זה מוגבל לאירוע אחד או לפעילות מסוימת. אנחנו בוחנים באופן כולל מהי הדרך הטובה ביותר להתקרב

לאיראן ולהשפיע על התנהגותה. ישנה הבנה גוברת בין ארצות הברית לבין בני בריתנו האירופים וידידינו במפרץ הפרסי ובמזרח התיכון שאנו זקוקים לגישה יותר יעילה ומאוחדת ביחס לאיראן".

 

מוקדם יותר, נועדה מזכירת המדינה עם עמיתה הבריטי דיוויד מיליבנד. שר החוץ טען בצאתו מהפגישה כי נכונותו של הממשל האמריקני החדש לפתוח בשיחות עם טהרן, מספקת "מימד חדש" למאמצים הבינלאומיים לבלימת פרוייקט הגרעין האיראני."זה בהחלט חיובי שממשל אובמה שוקל גישות חדשות ביחס לאיראן. אלו כוללות דיאלוג רשמי ישיר ומינוי של נציב חדש שיעסוק בנושא", אמר בוושינגטון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ישירה וקשוחה. קלינטון
צילום: רויטרס
דיאלוג מואץ. שטיימאיר
צילום: רויטרס
מימד חדש. מיליבנד
צילום: AP
מומלצים