שתף קטע נבחר

איראן: שיגרנו לחלל את "הלווין הלאומי"

ב-2005 היא הצטרפה למועדון היוקרתי וכעת - 4 שנים אחרי - מדווחת הטלוויזיה באיראן על הישג מרשים למדענים: הלווין הראשון שיוצר במדינה - "אומיד", תקווה בפרסית - שוגר לחלל

איראן שיגרה הלילה (יום ג') לחלל לווין ראשון מתוצרתה, כך דיווחה הטלוויזיה הממלכתית בטהרן. כשברקע תמונות השיגור, נמסר בתחנת הטלוויזיה, כי "המדענים האיראנים, הנתונים תחת סנקציות, השיגו הישג נוסף ושיגרו לחלל לווין ראשון תוצרת איראן".

 

לא ברור מהו יעודו של הלווין החדש המכונה "אומיד", תקווה בפרסית. שיגורו מציין מלאות 30 שנה למהפכה האיסלאמית שהתחוללה במדינה ב-1979. תחנת הטלוויזיה דיווחה כי הלווין נועד למטרות מחקר ותקשורת - אך הטכנולוגיה הבליסטית שבאמצעותה משוגרים לווינים לחלל יכולה לשמש גם בשיגור טילים.

 

על פי הדיווח, הלוויין שוגר באמצעות משגר הלוויינים "סאפיר-2". "אומיד נועד למטרות תקשורת, ציוד דיגיטלי ומערכות אספקת כוח", דיווחה תחנת הטלוויזיה. "הוא נועד לשם איסוף מידע וניסוי ציוד". כן נמסר כי אומיד ישוב לכדור הארץ לאחר חודש עד שלושה חודשים. "הלוויין ישוב ועימו נתונים, שיוכלו לסייע למומחים האיראנים לשגר לוויין מבצעי לחלל", נמסר בדיווח. 

 

במסיבת עיתונאים שכינס בצהריים באדיס אבבה, אמר שר החוץ האיראני מנושהר מותקי כי "הטכנולוגיה הלוויינית האיראנית היא למטרות שלום בלבד - ונועדה לתת מענה לצרכיה של המדינה". מותקי אמר את הדברים בשולי כינוס האיחוד האפריקני שבו הוא משתתף, הנערך בבירת אתיופיה.

 

נשיא איראן: כולם ישמחו על שיגור הלוויין

"שיגור הלווין אומיד מחזק את האמונה שכל מטרה היא ברת השגה עבור העם האיראני ואף מכשול לא יוכל למנוע את התקדמות המדינה שלנו", אמר נשיא איראן מחמוד אחמדי-נג'אד בעקבות שיגור הלווין. הנשיא האיראני ציין כי "איראן מעוניינת בהישגי המדע לטובת השלום, האהבה והאחווה". הוא הוסיף כי "אני בטוח שכאשר הידיעה תתפרסם כולם ישמחו משום שהקשר שיש לאיראן עם שאר העמים הוא קשר לבבי. כל מה שהאויבים יאמרו לא רק שלא יוכל לפגוע בו אלא יעמיק את הקשר הזה יותר".

 

ב-2005 הפכה איראן למדינה ה-43 בעלת נוכחות בחלל, כאשר שיגרה את הלווין הראשון, "סינה-1". הלווין שוגר באמצעות רקטה רוסית מבסיס הטילים פלסצק בצפון רוסיה. על פי הדיווחים בכלי התקשורת הרוסיים, מדובר בלווין המבוסס על טכנולוגיה סינית שהורכב ברוסיה.

 

איראן פועלת במרץ באחרונה לקדם את תוכנית החלל שלה. ביולי אשתקד ערכה איראן ניסוי במשגר לווינים שיאפשר לה לשגר לווין מתוצרתה לחלל. למרות הצהרותיה של איראן כי השיגור הצליח, מומחים במערב העריכו שהניסוי נכשל. לדברי גורם בצבא האמריקני, חלקו השני של הטיל, אשר אמור בעתיד לשאת את הלווין - נפל.

 

תוכנית החלל הצבאית האיראנית הושקה בשנת 1998 כששר ההגנה דאז, האדמירל עלי שמחאני, הכריז על תוכנית לפיתוח טילים בליסטיים לטווח בינוני בשם "שיהאב 4". הוא אמר אז שהטילים יוכלו לשגר לווינים לחלל, ועורר דאגה רבה בקרב מדינות במערב, שחששו מפני יכולת חלל עצמאית איראנית.

 

מאז, על פי הדיווחים, נטשה איראן את התוכנית לפיתוח "שיהאב 4" ותחת זאת קידמה את הפיתוח והניסויים בטיל "שיהאב

3" מדגם חדש, בעל טווח גדול יותר.

 

הפיתוח הטכנולוגי האיראני מעורר דאגה במדינות המערב ובישראל, מחשש שהמשך הפיתוח יאפשר לאיראן לפתח טילים מדוייקים לטווחים גדולים יותר, המסוגלים לפגוע לא רק בישראל אלא גם במטרות באירופה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שיגור לווין איראני. ארכיון
צילום: AFP
מומלצים