שתף קטע נבחר

דין רודף

בראיון מיוחד מסיפון ספינתו, אי שם בקור המקפיא של האוקינוס האנטרקטי, מספר קפטן פול ווטסון ל-ynet מדוע הוא ואנשי ארגון "סי שפרד" שייסד לפני 30 שנה, מחרפים את נפשם במאבק עיקש נגד ציידי הלוויתנים היפנים. "כל יום שהם לא צדים הם שורפים דלק, זמן ומפסידים 3 מיליון דולר... זו האחריות שלנו להגן על האוקיינוסים ובעלי החיים שבתוכם"

אי שם בסוף העולם שמאלה, בלב הים האנטרקטי, ניהלו בשלושת החודשים האחרונים פעילי ארגון "סי שפרד" מרדף חסר פשרות אחרי ציידי לוויתנים יפנים. המבצע הנוכחי שלהם, שזכה לשם "מוסאשי", (על שם של סמוראי יפני נודע), הוא אחד מיני רבים במערכה שהם מנהלים כבר שנים למען הצלת לוויתנים המצויים בסכנת הכחדה.

 

בשונה משנים קודמות, הפעם היו אנשי אירגון השימור לבדם במערכה. ממשלת אוסטרליה וארגון "גרינפיס" החליטו להישאר מאחור, והפקידו את המשימה בידיו של קפטן פול ווטסון, נשיא ומייסד "סי שפרד", שנלחם כבר יותר משלושה עשורים למען בעלי חיים ימיים ברחבי העולם.

 

ווטסון מנווט את ספינת הארגון, "סטיב אירווין" בים הסוער בין גושי קרח, בקור מקפיא וערפל סמיך, והרוחות השורקות סביבו נשמעות היטב למרות קו הטלפון הלווייני המשובש. "זו האחריות שלנו להגן על האוקיינוסים ועל בעלי החיים שחיים בתוכם - לוויתנים ודולפינים, כרישים, ציפורים וכלבי ים", הוא אומר בראיון מיוחד שהעניק ל-ynet. "בעלי החיים הללו נעלמים מהר מדי מהעולם, ואסור לתת לזה להימשך. בשביל זה אנחנו כאן". 

 

 

ווטסון, יחד עם כ-40 פעילי הארגון, יצאו בדצמבר מנמל בריסבן באוסטרליה עם מטרה אחת בלבד: למנוע מספינות הצי היפני לצוד לוויתנים במסע הציד השנתי שלהם. המרדף עצמו מתנהל מעמדת נחיתות. "היפנים מצויידים בספינות גדולות, חדשות ומהירות. יש להם כלי נשק מתקדמים ותיאבון גדול להרוג כמה שיותר לוויתנים", הוא מסביר.

 

"אנחנו עם ספינה אחת בלבד, מספר סירות גומי קטנות ומסוק. הם שונאים אותנו כי גרמנו להם בשנה שעברה לנזק של יותר מ-70 מיליון דולר. אבל אין בעיני הבדל בינם לבין שודדי בנק וציידי פילים. הם טובחים בחיות באזורים מוגנים תוך הפרה של חוקים בינלאומיים. כל יום שהם לא צדים לוויתן ונמצאים בים הם שורפים דלק וזמן - ובעיקר מפסידים שלושה מיליון דולר".  

 

צילום: Sea Shepherd CS

 

 

לא קל להשיג את ווטסון בטלפון ולנהל איתו שיחה. הקו מתנתק בכל כמה שניות, ואפשר כמעט להרגיש את הגלים המכים בספינה בעוצמה למרות אלפי הקילומטרים שבינינו. יתרה מזאת, כמעט בכל שיחה שניהלנו בשבועות האחרונים הספיק ווטסון לדבר כחצי דקה, ואז נאלץ להפסיק את הראיון מסיבה זו או אחרת. "אני מצטער, יש כאן מקרה חירום, היפנים שוב מתקיפים אותנו ונכנסו בנו עם הספינה שלהם", הוא מתנצל באחת הפעמים, ומבקש בנימוס שנתקשר במועד מאוחר יותר, כשההתגוששות בין הצדדים היריבים תירגע מעט והחושך ישתלט.

 

המאבק של "סי שפרד" נגד הציידים היפנים נמשך ברציפות כבר חמש שנים, אך נדמה שווטסון רק מפתח תיאבון גדול יותר למנוע מהם להמשיך במעשיהם. לדבריו, היפנים ירו עליו בשנה שעברה תחמושת חיה והוא ניצל רק בזכות אפוד המגן שלו. לעומת זאת, הוא ואנשיו דוגלים בטקטיקת פעולה "לא אלימה" כדבריו, שעיקרה שימוש בנשק לא קטלני. הם משליכים לעבר הימאים היפנים פצצות סירחון העשויות מחמאה וביצים רקובות ושמן. אבל מבחינתו גם צילום הציידים והפצת התמונות בעולם, כפי שהוא עושה בכתבה זו, עונה על ההגדרה של נשק. 


צילום: Sea Shepherd CS

לא מוותרים. פעיל "סי שפרד" ואחת הספינות היפניות 

 

"יש לנו טקטיקות פעולה שנועדו להקשות על חייהם של הציידים. אנחנו זורקים אין ספור פצצות סירחון על הסיפון שלהם, שיגרמו להם להחליק וליפול. אנו גם פוגעים בציוד שלהם, וחוסמים את נתיב השיט שלהם כדי לגרום להם לבזבז דלק וגם מבריחים את הלוויתנים", מציין ווטסון. "אנחנו לא קבוצת מחאה ממוסדת וצבעונית כמו 'גרינפיס', שמעדיפים לדבר ולהשיג תרומות במקום לפעול בשטח. כיום אנחנו הקבוצה היחידה שנותרה פעילה ועם תקציב זעום, אנו ממשיכים להילחם למען החיות".

 

בשבועיים הראשונים של המבצע הנוכחי קיבלו הפעילים חיזוק מפתיע בדמות השחקנית דאריל האנה. תחילה הם הרימו גבה ותהו כיצד שחקנית הוליוודית ענוגה תשרוד את התנאים הקשים. "היא יותר קשוחה מכפי שהיא נראית", צוחק ווטסון. "ותתפלאו, יש לה ניסיון עשיר בשייט והיא תעשה הכל למען העלאת המודעות למצבם של הלוויתנים". 


צילום: Sea Shepherd CS

"היא יותר קשוחה מכפי שהיא נראית". ווטסון ודאריל האנה

 

השנה יצאו היפנים לציד השנתי שלהם ללא טקס שהיה נהוג בשנים קודמות. פעילי "סי שפרד" רואים גם בכך הצלחה במאמצי הדה-לגיטימציה של הציד. היעד עליו הכריזו היפנים היה כאלף לוויתנים מסוגים שונים. אשתקד הם צדו 551 לוויתני מינקי (גוץ) בלבד - פחות משתיכננו; השנה הם הציבו את הכוונת על 935 לוויתנים ממין מינקי ו-50 לוויתנים מצויים, שלדברי מומחים נמצאים בסכנת הכחדה. בעבר צדו היפנים גם לוויתנים גדולי סנפיר, אך בשנה שעברה חזרו בהם ברגע האחרון נוכח ביקורת בינלאומית ולחץ כבד.

 

"לצערי, נאלצו לראות הפעם לראשונה ציד ממרחק אפס של חמישה לוויתני מינקי. זה מראה מחריד לראות את הים הופך לאדום בגלל התאווה לכסף, שמוצגת לכל העולם כמחקר מדעי", זועם ווטסון.

 

"הצלחנו להפריע להם במהלך הציד כשהם יורים לעבר הלוויתנים מעל הראש שלנו, והעניינים בהחלט התחממו כאן. השנה הם הצטיידו בתותחי מים חזקים שפצעו מספר פעילים שלנו, והפעילו גם נשק אלקטרוני-קולי מיוחד שגורם לחירשות זמנית ולבחילות קשות".

 

האם המאבק השתלם? ווטסון סבור שמדובר בהצלחה. "כל עוד רדפנו אחריהם והפרענו להם, וכתוצאה מכך הם לא הצליחו לצוד מאות לוויתנים - בהחלט. החודש הם צדו חמישה בלבד. עונת הציד מסתיימת כעת ואנחנו בדרך הארוכה חזרה לאוסטרליה, אבל אנו מבטיחים לחזור בעוד מספר חודשים עם ספינה מהירה יותר והרבה הפתעות חדשות לציידים".

 

יש לך מה למסור לקוראים בישראל הרחוקה?

 

"כן בוודאי. בקרוב נתחיל בתהליך קבלה של מתנדבים חדשים מכל העולם למבצעים שלנו, אז אם הקוראים בישראל מחפשים קצת ריגושים ורוצים לעזור לבעלי החיים, הם מוזמנים לפנות אלינו. החלום הגדול שלי הוא ליצור שמורות ימיות ענקיות כדי לשמור על היצורים המרהיבים הללו בחיים גם לדורות הבאים, וכולם יכולים לעזור".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
התיאבון גובר. ווטסון
צילום: Sea Shepherd CS
מנווטים בין גושי קרח באוקינוס האנטרקטי
צילום: Sea Shepherd CS
"זו האחריות שלנו להגן על החיות". ווטסון עם פעילי הארגון
צילום: Sea Shepherd CS
מעטים - עם מסוק - מול רבים
צילום: Sea Shepherd CS
מומלצים