שתף קטע נבחר

היכונו למרחץ הדמים

בלי רעש תקשורתי הפליגו השבוע מנמל במערב יפן ספינות ציד הלוויתנים למסעם השנתי באוקינוס הארקטי. הם שואפים לחזור בעוד כמה חודשים עם כאלף לוויתנים ממיני שונים. חרף ביקורת בינלאומית, מתעקשת יפן לטעון שהציד נועד לצורך מחקר ביולוגי. מדינות רבות וארגוני סביבה דוחים את הטענות בשאט נפש, אך הפעם ארגון בודד, "סי שפרד", ינסה לשבש את הציד היפני. אולי זאת הסיבה שאנשיו נשמעים נחושים מתמיד

בלי טקסים ובלי הודעות לתקשורת, כמעט מתחת לראדר, פתחה השבוע יפן את מסע ציד הלוויתנים השנתי שלה. ארגון הסביבה "גרינפיס", שמנהל מאבק עיקש ביפן בנושא זה, הוא שהודיע לעולם כי ספינת האם "נישין מארו", והספינות המלוות אותה, עזבו תחת אבטחה כבדה את נמל אינושימה שבדרום-מערב המדינה, והפליגו לעבר האוקינוס האנטרקטי. 
 
היפנים, שהתבקשו לאשר את הדיווח, עשו זאת בחוסר רצון בולט, והודיעו כי צי הספינות היה מתוכנן לצאת למסע השבוע, אך הם אינם מעוניינים לספק פרטים מדוייקים בנושא. הסיבה לחשאיות היפנית היא החשש מפעולות מחאה של אנשי "גרינפיס" וארגונים אחרים, שהיו משבשות את היציאה מהנמל, כמו שקרה אשתקד.
 
אך השנה נראה כי היפנים יוכלו לקיים את הציד השנתי שלהם כמעט ללא הפרעה. "גרינפיס" הודיעו כי לא ישלחו כבעבר ספינות כדי לעקוב, לתעד ולשבש את מסע הציד. בין היתר, הארגון חושש להחמרה בעונשם של שני פעיליו, שנעצרו ביפן בעקבות תחקיר שגילה כי בשר הלוויתנים נמכר מיד עם הגיע הספינות לנמל.
 
 
גם ממשלת אוסטרליה - מבקרת חריפה של עמדת יפן בנושא - הודיעה שלא תשגר את ספינות הצי שלה בעקבות ה"נישין מארו". בין שתי המדינות שררה אשתקד מתיחות בשל הפעלת הצי האוסטרלי, אך לבסוף החליטו ראשי המדינות שלא לפגוע ביחסי המסחר ההדדיים הענפים. אוסטרליה הודיעה השנה כי אספה מספיק חומר מצולם כדי שתוכל להגיש, אם תרצה, תביעה נגד יפן לערכאה משפטית בינלאומית, ושהשנה הציד היפני יתבצע במים טריטוריאליים של ניו זילנד.
 
עוד אמרו האוסטרלים, כי ישקיעו 6 מיליון דולר במחקר על לוויתנים באוקינוס הארקטי והשקט, כדי להוכיח שניתן לבצע זאת גם ללא ציד. "המחקר יבוצע באמצעים טכנולוגיים חדשניים כמו שימוש במודלים גנטיים, אמצעים אקוסטיים, צילומי אוויר ומעקב לווייני", אמר השר להגנת הסביבה האוסטרלי, פיטר גארט, וציין - ככל הנראה בניסיון להביך את טוקיו - כי יפן מוזמנת לקחת חלק במחקר.
 
עוד בנושא ציד הלוויתנים:

 

הארגון היחיד שצפוי לעשות ליפנים חיים קשים הוא "סי שפרד" - ארגון ששם לו למטרה לעצור את הציד היפני בכל האמצעים כמעט - וזה כולל שפיכת נוזל מסריח על המלחים היפנים, חבלה בציוד, ניסיונות להבריח את הלוויתנים ואף ניגוח של הספינות היפניות תוך נטילת סיכון עצמי גדול. אשתקד התנגשו אנשי "סי שפרד" פעמיים בספינות יפניות. לבסוף חזרו היפנים הביתה עם 551 לוויתני מינקי בלבד - קצת יותר ממחצית מהשלל המתוכנן.

 

היפנים: הציד הוא למטרות מחקר

בטרם החל הציד  השנה ניסו ב"גרינפיס" לדבר על ליבם של היפנים ולשכנע אותם לשנות ממדיניותם. בטוקיו לא שעו לבקשה חרף הביקורת הבינלאומית הקשה שהם סופגים בסוגיה זו. יפן הודיעה שגם השנה, כמו בשנים עברו, תקיים את מסע הציד כמתוכנן ותצוד 935 לוויתנים ממין מינקי (גוץ), 50 לוויתנים מצויים, שלדברי מומחים נמצאים בסכנת הכחדה, ומינים נוספים.
 
אשתקד, לקראת מועד היציאה למסע, הודיעה יפן כי לראשונה מזה 40 שנה תצוד גם 50 לוויתנים גדולי סנפיר (Humpback Whale), אך חזרה בה ברגע האחרון על רקע לחץ בינלאומי. השנה הודיעו בטוקיו כי יונקי הענק לא יכללו ברשימה הפעם.
  

אמנה בינלאומית שאומצה בשנת 1986, אוסרת על ציד מסחרי של לוויתנים באופן כללי. אך כמה מדינות, ויפן בראשן, ממשיכות בציד חרף הביקורת הבינלאומית. בעוד שאיסלנד או נורווגיה צדות מספר קטן של פרטים ומודות כי מדובר בציד מסחרי, יפן צדה כ-1,200 לוויתנים ממינים שונים מדי שנה, אך מתעקשת לטעון שהיא מבצעת מחקר ביולוגי המותר על פי האמנות הבינלאומיות. יפן טוענת שרק לאחר סיום המחקר נמכר הבשר בשווקים. יפן אף מקפידה שעל הספינות שלה תופיע במפורש המילה "מחקר".

 

עוד טוענים היפנים, בניגוד לדעת מומחים בעולם, כי רוב מיני הלוויתנים אינם בסכנת הכחדה, שאין מניעה הגיונית מלצוד אותם כפי שדגים דגים בים. הם גם דוחים את הטענות כי ציד לוויתנים שונה מציד אחר, ואומרים שהדבר אינו שונה משחיטת בקר למשל.


לוויתן מינקי (צילום: Jürgen FREUND / WWF) 

 

כמו כן טוענים היפנים כי כי אכילת בשר לוויתנים היא מנהג הנטוע בתרבות היפנית מהמאה ה-15, ועבור יפנים רבים מדובר במסורת שיש לשמר. סקרים שנערכו בשנים האחרונות הראו כי גם אם מעטים אוכלים בשר לוויתן באופן קבוע, 65 אחוז מהיפנים תומכים בציד ו-56 תומכים במכירת הבשר לאכילה.

 

המחקר, לטענת היפנים, הוא שמאפשר לימוד של המינים השונים וסביבת חייהם, ויסייע בשימור המינים הנכחדים. הם טוענים גם כי הימנעות מציד לוויתנים הוא המקור לירידה הגלובלית באוכלוסיות הדגים המותרים לדיג, ושהדבר גורם למחסור ולפגיעה בפרנסתם של מיליוני אנשים ברחבי העולם.

 

ארגוני הסביבה: זה פשע שמתחפש למחקר

ארגוני הסביבה ובעלי החיים דוחים את הטענות היפניות מכל וכל. הם טוענים כי אין צורך בציד כלל - לבטח לא בכמויות כאלה -

כדי לבצע מחקר ושהטענות היפניות אודות מחקר הן ניסיון להסתיר ציד מסחרי. עוד טוענים הארגונים כי שרוב מיני הלוויתנים נמצאים תחת איום - ואף בסכנת הכחדה - לאחר שנים של דיג פרוע שחרג מהמכסות.

 

הם טוענים גם כי מדובר ביונקים תבוניים ומיוחדנים במינם, וציד שלהם הוא פשע בלתי אנושי ומיותר. בנוסף, טוענים ארגוני הסביבה כי הציד הוא ניסיון של ממשלת יפן להשאיר את תעשיית ציד הלוויתנים בפעולה ממניעים כלכליים.

 

ארגוני הסביבה מצביעים גם על הסתירה שבעמדה היפנית, שמצד אחד מקפידה לטעון שאין היא מעוניינת בציד מסחרי אך במקביל פועלת במישור הדיפלומטי, יחד עם נורווגיה ומדינות נוספות, על מנת להסיר כליל את המגבלות על ציד מסחרי של לוויתנים.


ציד לוויתנים אשתקד. צילום של אנשי המכס האוסטרלי

 

"סי שפרד": השנה נהיה אגרסיביים מתמיד

"אנחנו מכינים מספר הפתעות לציידי הלוויתנים השנה", אמרו בארגון "סי שפרד". "אנחנו מתכוונים להיות אגריסיבים יותר ואפילו נחושים יותר בהתערבויות שלנו להפסקת הציד. אנחנו לא מתכוונים לחזות בהרג של לוויתנים, אלא מתכוונים להבטיח כי אף לוויתן לא יהרג כל עוד אנחנו שם".

 

השנה נערכו אנשי הארגון לקרב אימתני מול הציידים היפנים. מצויידים במסוק ומנחת מסוק בספינתם "סטיב אירווין", ספינות קטנות ומהירות ומתנדבים שהגיעו מרחבי העולם, ביניהם גם השחקנית דריל האנה. המבצע הנוכחי מכונה "מוסאשי" (על שם של סמוראי יפני), ולדברי הפעילים הוא אמור לשקף גישה אגריסיבית אך לא אלימה, במטרה להגדיל את המודעות העולמית למסע ציד הלוויתנים הלא חוקי של היפנים.

 

"אם רוצים לעצור מעשה פיראטי, צריך פיראט שיבצע את המלאכה", אמר קפטן פול ווטסון, מפקדה של הספינה "סטיב ארווין". "המטרה שלנו היא להטביע את הצי היפני מבחינה כלכלית, והאסטרטגיה שלנו היא למנוע מוות של לוויתנים ולאלץ את הציידים לבזבז כסף רב על דלק מבלי שיצודו ולו לוויתן אחד. אנו הסיבה שהציידים מפסידים רווחים גדולים בשלוש השנים האחרונות ובכוותנו לקיים זאת גם בשנה הרביעית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יוצאת לדרך. הספינה היפנית
צילום: AP Photo/Greenpeace Japan, Yuzuru Oshihara, HO
השנה לא היו טקסים. ההפלגה אשתקד
צילום: רויטרס
לוויתני מינקי באנרטקטיקה
צילום: איי אף פי
ציד לוויתנים. תיעוד של המכס האוסטרלי
צילום: באדיבות Australian Customs
נחושים מתמיד. אנשי "סי שפרד" אשתקד
צילום: איי אף פי
מומלצים