שתף קטע נבחר

ביקור בבירת התרבות של היטלר

בלינץ שבאוסטריה - שנבחרה לבירת התרבות של אירופה לשנת 2009 - ‬מציגים תערוכה על חייו של תושב העיר לשעבר, אדולף היטלר. שערורייה או תיעוד היסטורי חשוב? תלוי את מי שואלים

לפני כחודשיים הגיעה לישראל משלחת רמת דרג מאוסטריה, ובה המושל של אוסטריה העליונה, ד"ר יוזף פארינגר, סגן ראש עיריית לינץ, ד"ר אריך ווטזל, ואולריך פוקס, סגן המנהל של מי שאחראי על אירועי לינץ ‭,2009‬ שילוו את העיר במשך כל השנה בשל היבחרה לבירת התרבות של אירופה לשנת ‭.2009‬

 

במהלך סרטון קצר שהציגו חברי המשלחת למארחיהם, סיפר פוקס על הפסטיבלים, התערוכות, הירידים, הקונצרטים והמופעים שיתקיימו במהלך השנה, והוסיף מלים רבות על ההכנות שנערכו ועדיין נערכות כדי להביא כמה שיותר תיירים לעיר, בירתה של אוסטריה העליונה (אחד מתשעת המחוזות באוסטריה‭.(‬ תוך כדי תיאורו הוא סיפר גם על תערוכה המתקיימת בימים אלה בטירת לינץ, כיום מוזיאון מהבולטים בעיר, ועוסקת כולה באחד מתושביה היותר מפורסמים של העיר - אדולף היטלר.

 

סליחה, שאל אחד האורחים את פוקס, האם זה מה שיש לכם להציג לעולם בשעה שאתם נבחרים לשמש כבירת התרבות לשנת ‭?2009‬ פוקס השיב: "אם לא היינו מזכירים את העובדה שהיטלר התגורר בעיר, הייתם שואלים אם אנחנו רוצים להשכיח את ההיסטוריה. אם אנחנו מזכירים את העובדה, אתם שואלים איך אנחנו מעיזים. והתשובה שלנו היא שאנחנו לא מטאטאים שום דבר מתחת לשולחן, ובעיקר לא את ההיסטוריה. לא מדובר בתערוכה שנועדה להאדיר את הפיהרר, אלא תערוכה שסוקרת את התקופה שבה משפחתו והוא התגוררו באזור לינץ ואחר-כך בלינץ עצמה, ואת התקופה שהוא חזר אליה, כפיהרר, בראש הצבא הגרמני בעת סיפוחה של אוסטריה. אנחנו לא גאים בעברנו, אבל אנחנו לא שוכחים אותו‭."‬


לינץ בשנת 1943 (צילום: Walter Frentz Collection Berlin)

 

קפיצה ללינץ

בימים אלה, במסגרת ביקור בווינה, החלטנו להקדיש זמן גם לביקור בלינץ, המרוחקת שעה וחצי נסיעה ברכבת מבירת אוסטריה. לינץ היא אחת הערים הגדולות באוסטריה, אם כי פחות מתוירת ופחות מעניינת מזלצבורג ומווינה. עם ההגעה לעיר לקחנו את ה"טראם" (קווים ‭(3 ,2 ,1‬ לכיכר המרכזית של העיר, ‭,Hauptplatz‬ אחת מהכיכרות הגדולות ביותר באוסטריה. סביב הכיכר, שבתקופת הרייך השלישי נקראה אדולף היטלר פלאץ, נמצאים מבנים בסגנון הבארוק וגם בסגנונות אחרים. הבניינים מטופחים ונקיים, וניכר כי עברו טיפול יסודי בתקופה האחרונה לקראת שנת התרבות של העיר. במרכז הכיכר נמצא עמוד השילוש הקדוש (האב, הבן ורוח הקודש‭,(‬ פסל ענק הבנוי משיש עם עיטורי זהב. ממש מולו נמצא בית העירייה הישן. הבניין, אפרורי משהו, נבנה ב‭1513-‬ ועדיין משמש, גם היום, כמושבו של ראש העיר. זאת למרות שכל משרדי העירייה עברו למבנה מודרני הצמוד לגדה הצפונית של הדנובה.

 

בניין העירייה הישן התפרסם ב‭12-‬ במרץ ‭,1938‬ כאשר היטלר חצה בראש גייסות הצבא הגרמני את הגבול, חלף על פני עיר הולדתו ‭,Braunau‬ והמשיך לעבר הכיכר שבלינץ, בה התקבל בהערצה על-ידי קהל המונים. כאן, על המרפסת בקומה הראשונה של בניין העירייה, לעיניהם של אלפי תושבי העיר, נשא נאום קצר. למחרת, אחרי משאל קצר בממשלת אוסטריה, סופחה אוסטריה לגרמניה, בלי שפיכות דמים, והפכה מחוז של הרייך השלישי.

 

מכיכר העיר, ממש מול בית העירייה, מטפסת סמטה צרה בשם ‭.Hofgasse‬ לאחר הליכה של פחות מחמש דקות במעלה הסמטה מגיעים לטירת לינץ, שנבנתה במאה ה‭15-‬ ושימשה כמעונו של הקיסר פרידריך השני. הטירה הורחבה במאה ה‭,16-‬ ואחר-כך נבנתה מחדש לאחר שנהרסה בשריפה גדולה שהייתה בעיר ב‭1800-‬ והותירה בשלמותו רק את השער המערבי של הטירה. כיום משמש המבנה כמוזיאון, המוכר בשם שלוסמוזיאום (מוזיאון הטירה‭,(‬ ומוצגות בו עבודות אמנות כמו גם תצוגות של אוספים היסטוריים מהתקופה הרומית ומימי הביניים. בימים אלה, ועד 22 במרץ, מוקדשת כל קומת הכניסה במוזיאון לתערוכה מיוחדת בשם "בירת התרבות של הפיהרר". בקומות האחרות של המבנה יש תערוכות אחרות, שאין כל סיבה מיוחדת להקדיש להן זמן.

 

מוזיאון הפיהרר

התערוכה המוצגת בימים אלה בשלוסמוזיאום בלינץ על חיי היטלר בלינץ נפתחה ב‭16-‬ בספטמבר ותיסגר ב‭22-‬ במרץ. לקראת פתיחתה היא עוררה ביקורת בכלי תקשורת רבים באירופה, נוכח העובדה שבלינץ בחרו, דווקא בשנה שבה העיר נבחרה להיות בירת התרבות של אירופה, להקדיש תערוכה להיטלר, ש‭60-‬ שנה לפני כן רצה להפוך את לינץ לבירת התרבות של אירופה.

 

קברניטי העיר טענו להגנתם כי התערוכה נועדה להציג לקהל את העובדות על תקופתו של הפיהרר ולעודד את הצופים בתערוכה לחשוב ולקיים דיונים וויכוחים על התקופה, ובכלל זה נועדה להציג לקהל עבודות שהוצגו במוזיאונים של אוסטריה העליונה בשנים ‭'44-'38‬ וגם עבודות שנאסרו לתצוגה או כאלה שהושמדו משום שהיו ברשימה השחורה.

 

בנוסף לתערוכה מציעים בלינץ סיורים מודרכים וסדנאות לצעירים גילאי 12 וכן למבוגרים, שיסייעו להם לבחון את התקופה לאחר סיפוחה של אוסטריה לרייך השלישי, כאשר לינץ הפכה למרכז חשוב של המפלגה הנאצית.

 

התערוכה כוללת אוסף עצום של תמונות ומסמכים הקשורים לחייו של היטלר בתקופה בה חי באזור לינץ, מיום הולדתו ב-1889‬ בבראנאו, דרך מעבר המשפחה לעיירה קטנה ליד לינץ בהיותו בגיל עשר, ועד לימודיו בלינץ בשנת 1900 ומגוריו בעיר עצמה. הכניסה לתערוכה בתשלום, ויש הסברים כלליים באנגלית בכניסה לכל אולם. ניתן לשכור מקלט שבאמצעותו אפשר לקבל הדרכה ברמה סבירה על התערוכה.


מתוך התערוכה "בירת התרבות של הפיהרר" (צילום: Linz09)

 

בשל ציונים נמוכים נאלץ היטלר לעבור ללמוד בבית-ספר אחר, ובתערוכה מוצג גליון הציונים שלו לצד תמונות של אביו ואמו, תמונותיו מבית-הספר ותמונות מחיי היומיום בלינץ. היטלר, כך על פי המסמכים, אהב את אמנות המאה ה‭19-‬ ושאף ללמוד אמנות באקדמיה בווינה. ב‭1907-‬ הוא ביקש להתקבל לאקדמיה אך נדחה. שנה לאחר מכן ניסה ונדחה שוב. את השנים שלאחר מכן בילה בציור גלויות ועבודות אחרות בצבעי מים. "אני צייר‭,"‬ נהג לומר כאשר נשאל למקצועו, ואחת השאלות שנשאלות בתערוכה היא האם קיימת אפשרות שההיסטוריה של המאה ה‭20-‬ הייתה נראית אחרת אילו הצייר היה מתקבל לאקדמיה לאמנות בווינה.

 

התערוכה, שבהחלט ראוי לבקר בה, סוקרת גם את השנים שלאחר מכן, אבל מהר מאוד מגיעה ל‭,1938-‬ סיפוחה של אוסטריה לגרמניה ורצונו של היטלר, שמוגדר בתערוכה כחלום ילדות, להפוך את לינץ לבירת התרבות של הרייך השלישי. לשם כך הקים היטלר ועדה מיוחדת של מומחים, והורה לאמנים ידועים וגם לסופרים ומשוררים לעבור להתגורר בלינץ. הוא הורה להם, כחלק מהתעמולה הנאצית, להעצים את שמה של לינץ בכל מקום אפשרי וביקש להקים במקום את "המוזיאון של אירופה‭,"‬ או במלים אחרות את "מוזיאון הפיהרר‭,"‬ שאמור היה להיות המוזיאון הגדול, החשוב והמקיף ביותר ביבשת. על-פי המסופר בתערוכה, היטלר התכוון להציג במוזיאון עבודות מהאוסף הפרטי שלו ומאוספים פרטיים אחרים שכללו מאות אלפי יצירות אמנות שנשדדו מיהודים. המוזיאון מעולם לא הוקם, וגם שאר התוכניות של היטלר לגבי לינץ לא התממשו. חלק גדול מהאוספים שתוכננו למוזיאון הוברחו על-ידי הנאצים עם התקדמות בעלות הברית, נשמרו בכל מיני מקומות מסתור, ונמצאו רק שנים לאחר מכן.

 

הבית של מוצרט, הכנסייה של ברוקנר

בחזרה מהטירה יורדים שוב לכיכר ‭.Hauptplatz‬ בצידה הצפון מזרחי נמצאת לשכת התיירות העירונית, בה ניתן לקבל מידע רב על האירועים המתקיימים בעיר וקשורים לשנת ‭,2009‬ ומכאן ניתן גם לקחת סיור מודרך בעיר באנגלית (יוצא בדרך-כלל ב‭11-‬ בבוקר‭.(‬ האמת היא שאת מרבית האתרים בעיר אתם יכולים לעשות ברגל, לבד.

 

חמש דקות הליכה מערבה מכיכר Hauptplatz נמצאים שני אתרים ראויים לציון, שניהם בבניינים מרשימים בסגנון הרנסנס. האחד הוא לאנדהאוס, בית מושבו של הפרלמנט המחוזי, והאחר הוא ביתו של מוצרט. כן, כמו שיש כזה בזלצבורג (בו הוא נולד) ובווינה (בו הוא התגורר‭,(‬ גם בלינץ יש בית שבו התגורר וולפגנג אמדאוס בהיותו בן ‭.27‬ בבית זה, שניתן לראותו רק מבחוץ, התגוררו המלחין ואשתו כאורחים של הרוזן טון, וכאן הוא כתב, במשך שלושה ימים, את הסימפוניה ה‭,36-‬ סימפוניית לינץ.

 

חזרה לכיכר וקצת דרומה - שם נמצאת הקתדרלה הישנה של העיר, המוכרת גם בשם כנסיית הישועים, שנבנתה בשנים ‭.1678 -1666‬ מעבר לגילופי הגמדים והמפלצות על הספסלים, היא מפורסמת גם בזכות המלחין אנטון ברוקנר, בנה המפורסם של לינץ, שבמשך 12 שנים ניגן בכנסייה בעוגב שנבנה ועוצב על-פי הוראותיו.

 

מי שמתעניין יכול לבקר גם בבית ברוקנר, אולם קונצרטים עם אקוסטיקה יוצאת דופן שנפתח לפני כ‭35-‬ שנה והוא פופולרי מאוד בקרב מנצחים, תזמורות וכמובן גם מבקרים רבים. האולם פתוח לביקורים רק בעת שמתקיימים בו מופעים.

 

מה יש לעשות בעיר?

גולת הכותרת לביקור בלינץ, שמתאימה לכל המשפחה, היא ביקור במרכז החדש "ארס אלקטרוניקה" (Ars Electronica), הנמצא ממש בקצהו של הגשר על הגדה הצפונית של הדנובה. זהו מוזיאון וירטואלי-דיגיטלי-ממוחשב ובו יש מוצגים אינטראקטיביים מדהימים. יש בו רובוטים שמופעלים על-ידי הצופים באמצעות מחשבי כף יד, מחשבים חדשים עם מסכי מגע שמאפשרים למבקרים להקליט סרטון עצמי אותו יקבלו לדואר האלקטרוני שלהם, מרכז מוזיקה מהמם הבנוי מקסילופון ענק שמופעל על-ידי כדורים קופצים, כמובן בסיוע מחשב, מעבדה המראה איך פועל מוח האדם, ואחרת שמראה איך פועל גוף האדם. אפשר לשים מין לוח מיוחד על הגוף או על הראש, והוא נותן הדמיה של הגוף כפי שהוא נראה מתחת לעור, ויש במוזיאון עוד שורה של מוצגים שראוי להתעכב עליהם, לגעת ולשחק. בלינץ, אגב, מתקיים זה 30 שנה פסטיבל ארס אלקטרוניקה שנתי, שעוסק בטכנולוגיה של העתיד. השנה הוא יתקיים ב‭8-3-‬ בספטמבר.

 

לאוהבי הקניות, לינץ היא גן עדן לא קטן. מרבית החנויות נמצאות על המדרחוב היוצא מכיכר העירייה ונמשך לאורך כקילומטר על נתיב הנסיעה של קווי הטראם ‭2 ,1‬ ו‭.3-‬ יש בו חנויות כמו ‭P&C‬ (פיק וקלופנבורג - רשת ביגוד לגברים ולנשים פופולרית מאוד בגרמניה ובאוסטריה‭,(‬ חנויות של רשת ‭,H&M‬ שעל-פי הפרסומים מתכוונת לפתוח סניף בישראל, חנויות של רשתות נעליים המוכרות באוסטריה ובגרמניה וכאלה שאינן מוכרות אבל מציעות מחירים נוחים ומבצעים רבים. במדרחוב הארוך יש גם סניף של רשת הפארמים הפופולרית ‭,DM‬ חנויות למוזיקה, כלי בית, ספרים, מחשבים וצילום והרבה חנויות למזכרות.


גולת הכותרת - מרכז "ארס אלקטרוניקה" (צילום: Ars Electronica Linz)

 

למגיעים ללינץ מוצע לרכוש את כרטיס הביקור של העיר, ‭Linz Card‬ הכולל הנחות משמעותיות בכניסה למוזיאונים, תערוכות ואטרקציות רבות וגם הנחה של ‭25%‬ בנסיעה ברכבת ללינץ מכל התחנות באוסטריה ונסיעה חינם בכל התחבורה העירונית בלינץ עצמה. מחירו של כרטיס ליום אחד הוא 15 יורו, וכרטיס לשלושה ימים עולה 25 יורו. חישוב קל מלמד כי ההנחה עבור כרטיס הנסיעה מווינה ללינץ והנסיעה חינם ברחבי העיר עצמה כבר מכסה כמעט את כל עלותו של הכרטיס היומי. פרטים באתר.

 

וכן, כדי שלא תישארו רעבים יש במקום גם לא מעט בתי קפה ומזללות. כאן אפשר לאכול צהריים על טהרת המטבח האוסטרי, כולל גולש, שניצלים וקינוח מתוק של עוגת תפוחים עם קצפת, או קרם, או גלידה, או שילוב שלהם. המאכל המפורסם ביותר בלינץ הוא ה"לינץ טורטה" - טורט המוגדר כעוגה הוותיקה ביותר בעולם, אף שאיש אינו יודע מי נתן לה את שמה ומי המציא אותה. על-פי ויקיפדיה, במשך שנים נחשב מתכון משנת ‭,1696‬ שהיה מצוי בספרייה העירונית בווינה, כמתכון המוקדם ביותר לעוגה, ואולם בשנת 2005 התגלה בארכיוני מנזר אדמונט באוסטריה מתכון מוקדם אף יותר, משנת ‭.1653‬ יוהאן קונראד פוגל ‭(1883-1796)‬ הוא שהתחיל בייצורה הסדרתי של העוגה.

 

למי שרוצה ללון בלינץ, בעיר יש מספר לא מבוטל של בתי מלון מרמה של שני כוכבים ומעלה, ובמחירים הנעים מ‭21-‬ יורו ועד מאות יורו ללילה.

 

בירת התרבות

במהלך שנת 2009 יתקיימו בלינץ שורה ארוכה של אירועים, חלקם כבר החלו. בין השאר יתקיים, גם בתקופת החורף וגם בתקופת הקיץ, פסטיבל לתיאטרון בשם "תיאטרמניה‭."‬ פסטיבל החורף כבר החל, וזה של הקיץ יתקיים בין 27 ביולי ל‭30-‬ באוגוסט. הפסטיבל של הקיץ יתקיים בחוץ - בפארקים, גנים ציבוריים וחצרות סגורות.

 

בין 20 ל‭26-‬ באפריל יתקיים פסטיבל סרטים בינלאומי בשם "קורסינג יורופ‭,"‬ במסגרתו יוקרנו 150 סרטי עלילה ותעודה של יוצרים מרחבי אירופה. במרץ ובאפריל יתקיים אירוע מיוחד בשם "אקסטרא אירופה‭,"‬ שיוקדש כולו לשלוש מדינות באירופה שאינן חברות בקהילה האירופית - נורבגיה, שווייץ וטורקיה. במסגרת האירוע יתקיימו דיונים בנושאים פוליטיים וכן פסטיבל תרבות הקשור בשלוש מדינות אלה.

 

בחודשים מאי ויוני ייערך ברחבי לינץ פסטיבל עממי בו ייטלו חלק התושבים וגם אורחים, ויהיו בו שורה של אירועי אמנות ותרבות. בין 30 במאי ל‭1-‬ ביוני יתקיים "פסטיבל לינץ‭,"‬ שיתמקד בעבר ובעתיד של בירת התרבות של אירופה, וילווה בהרבה מוזיקה ואירועי תרבות.  

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
התקבל בעיר בהערצה. היטלר ב-1939
מומלצים