שתף קטע נבחר

לינץ בוחרת את היטלר

העיר לינץ שבאוסטריה זכתה להיות "בירת התרבות האירופית" לשנת 2009. ואיזו דמות היסטורית נבחרה לעמוד במרכז האירועים והקמפיין התיירותי המתלווה אליהם? אדולף היטלר. עדיף היה להישאר ב-2008, עם ליברפול והביטלס

העיר לינץ שבאוסטריה נבחרה לשמש כבירת התרבות האירופית לשנת 2009, לצד העיר וילנה שבליטא. כמו בערים אחרות שזכו בתואר היוקרתי העובר מדי שנה מעיר אחת לחברה, מובילי האירועים חיפשו דמויות חשובות מההיסטוריה המקומית שיוכלו להוביל את הקמפיין שמקדם את אירועי התרבות המתקיימים בעיר. ליברפול, לדוגמה, ששימשה כבירת התרבות בשנת 2008, בחרה את להקת הביטלס לשמש מודל לתרבות המקומית בעיר.

 

הייתם משערים שגם בלינץ יבחרו בדמות חיובית - אבל לא, מי שנבחר להוביל את הקמפיין התרבותי הוא אחד האנשים השנואים ביותר במאה העשרים, אדולף היטלר.

 

"הטלגרף" הבריטי מספר כי הצורר הנאצי בילה בילדותו תשע שנים בלינץ. הוא כל כך אהב את העיר, עד שבחר בה להיות אחת מחמש "ערי הפיהרר" שנועדו להיות ערי מודל של הרייך השלישי. בעיר היה אמור להיבנות "מוזיאון הפיהרר", שתוכנן לאכלס 16 מיליון יצירות אמנות - רובן לקוחות מאוספים פרטיים של יהודים - במבנה באורך 1,100 מטר. היטלר גם תכנן להקים בלינץ את "מלון אדולף היטלר" המפואר (ברמת חמישה כוכבים, כמובן), ואף הציע להקים מגדל פעמונים בגובה 162 מטר שיהווה את מקום משכנם האחרון של הוריו.

 

מנהיגי העיר יודעים כי הבחירה בעירם כעיר תרבות יכולה להביא לגידול משמעותי בתיירות - ולרווחים כלכליים של מיליוני דולרים. למרות זאת, ואולי דווקא בשל כך, בחרו דווקא להדגיש את יחסו של הפיהרר לעיר ולא לנסות להשכיח את זכרו.

 

התיירים והמקומיים מוזמנים כעת לטייל בעקבות היטלר ברחבי העיר. מצויידים בהדרכה מוקלטת, הם יכולים להאזין לסיפוריהם של ניצולים ממחנה הריכוז מאוּטהָאוּזֶן-גוּזֶן, תוך שהם מהלכים בכיכר המרכזית שנקראה בעבר "אדולף-היטלר-פלאץ" או מסיירים בחלקים מהעיר שהשתייכו למחנה שנבנה בסמוך לעיר. לקינוח הם יכולים לבקר בתערוכה ששמה "הבירה התרבותית של הפיהרר" המציגה את תוכניותיו להפוך את לינץ למרכז אמנותי שיתחרה בפריז, וינה וברלין.

 

אולריך פוקס, סגן מנהל אירועי "לינץ 2009", אמר ל"טלגרף": "בכל זמן שבו תגיעו ללינץ בשנה הקרובה תמצאו משהו שקשור לנושא. אנחנו לא מטאטאים את היטלר מתחת לשטיח".

 

מרטין הלר, המנהל האמנותי של האירועים, אומר שהיתה "מחויבות" להתייחס להיסטוריה הנאצית של העיר: "אנחנו רוצים לשקף את העבר ולהראות איך שאיפות תרבותיות ופוליטיות הלכו יד ביד בזמן הנאצים. לדבר על תרבות תמיד אומר לדבר על פוליטיקה".

 

מנהל המוזיאונים במדינה, פטר אסמן, דחה טענות לפיהן הם מהללים את זכרו של היטלר: "אני לא רואה שום גלוריפיקציה של היטלר בתערוכה הזו. היטלר הוא עובדה, אז אנחנו פשוט מכירים בעובדה ומתמודדים איתה עם טיעונים רבים והרבה מידע על הזמנים ההם. אנשים הולכים לאורך התערוכה והם מקבלים דחפים לדיון".

  

10 אתרים בלינץ הקשורים בהיטלר

  1. בפאתי לינץ שוכן מאוטהאוזן, המחנה הכי ידוע לשמצה מבין מחנות הריכוז של הרייך השלישי באוסטריה, שבו נרצחו 300 אלף איש.
  2. הכיכר המרכזית, ההאוטפלאץ, שנקראה בעבר "אדולף-היטלר-פלאץ". החזיתות בסגנון הבארוק נותרו כפי שהפיהרר זכר אותן כשגדל בעיר.
  3. מפעל המטוסים התת-קרקעי שבו עובדי כפייה עמלו על בניית המטוסים שהיטלר השתמש בהם במלחמתו בבעלות הברית.
  4. בית העירייה, הראטהאוס, שם נאם היטלר לתושבים המשולהבים של לינץ במהלך ההשתלטות הנאצית על אוסטריה בשנת 1938.
  5. גשר נייבלונגן (Niebelungen), שם היטלר התכוון להקים פסלים של גיבורים גרמניים.
  6. כפר לאונדינג (Leonding) הסמוך, שם קבורים הוריו של היטלר. המקום מהווה מזבח לקיצוניים המדליקים נרות על המצבות בימי ההולדת והמוות של היטלר.
  7. רובע המגורים שהיה ידוע בעבר בשם "היטלר באוּטֶן", שם חיו בדיור מסובסד הפועלים שעברו במפעלי התחמושת והפלדה הסמוכים.
  8. היטלר הרעיף כספים על העיר כדי שתהפוך למרכז של ייצור מלחמתי. מפעל אחד אף זכה להיקרא "הרמן-גרינג-וורקה" - על שמו של מפקד חיל האוויר הנאצי. המפעל עדיין קיים, ומייצר פלדה תחת השם "וואסטאלפין".
  9. טירת לינץ שימשה כבסיס צבאי של הכוחות הנאציים במהלך המלחמה. 
  10. פארק באוארנברג (Bauernberg), בו ניצב עד לאחרונה פסל ברונזה של האלה אפרודיטה, שהיטלר העניק כמתנה לעיר ב-1942. העירייה הסירה בחודש יולי האחרון את הפסל לאחר שהתברר כיצד הגיע לפארק, אולם הבסיס נשאר עדיין. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פסל שעווה של היטלר במוזיאון מדאם טוסו בברלין
צילום: AFP
מומלצים