שתף קטע נבחר

קריסת הגמלאים: ציפו שנהווה דוגמא - ואכזבנו

הרבה תקוות נתלו בגמלאים אחרי שסחפו את המדינה וזכו ב-7 מנדטים ב-2006. כעת, אחרי ההתרסקות, הגיע הזמן לחשבון נפש. "אם ציבור הגמלאים חושב שיהיה לו טוב יותר בלעדינו - שיבושם לו", אומר יו"ר המפלגה, השר רפי איתן. יש ביקורת על התקשורת, אבל גם מצד האקדמיה: "ההישגים ייעלמו"

כמו כל סרט סינדרלה, גם במקרה של מפלגת הגמלאים - הסוף היה ידוע מראש. ההצלחה המטאורית בבחירות 2006 כשזכתה המפלגה בשבעה מנדטים, הסתיימה השבוע בהתרסקות של ממש - מתחת לאחוז החסימה. בכנסת הבאה לא יהיה ייצוג לגמלאים - לא כסקטור נפרד - ספק אם יהיה ייצוג בכלל.

 

 

איך הסתיימה לה תהילה בתוך שלוש שנים? איך קרסה מפלגה שמייצגת, לפחות

לפי הסטטיסטיקה, כמיליון בני אדם בישראל, ואיבדה לחלוטין את אמון הציבור? ראש הממשלה, אהוד אולמרט, הביע צער על כך שמשרד הגמלאים לא יהיה יותר. אולמרט, פוליטיקאי מנוסה, יודע על מה הוא מדבר.  

 

הרבה תקוות נתלו ברשימת הגמלאים בראשות רפי איתן. הירידה המתמשכת במעמדו של הקשיש בישראל, הפגיעה הדרמטית שחלה בשנים האחרונות באיכות חייו, ולא פחות מכך - הייאוש בציבור הישראלי מנבחריו והציפייה של מאות אלפי ישראלים לבואם של המבוגרים האחראים, שיעשו סדר בבלאגן המתמשך בכנסת ישראל.

 

"התייחסו אליהם כאל גימיק"

"ציפו מאיתנו שנהווה דוגמא לצעירים ולצערי אכזבנו", מודה בכנות השר רפי איתן, בראיון ל-ynet. "אנשים שנבחרו למטרה חשובה, לשליחות ורצו בסוף לגאידמק בהחלט אכזבו אותי. אבל לצערי, בגלל חבורה כזו או אחרת שפעלה מסיבות אינטרסנטיות ובגלל התקשורת שאוהבת סקופים וסנסציות, ברחוב הישראלי נתפשה התחושה שלא עשינו כלום, שאנחנו לא שווים כלום".


רפי איתן ליד שולחן הממשלה (צילום: AFP)

 

לא מעט שערוריות נקשרו בשמם של הגמלאים בשלוש השנים האחרונות. המריבות הפנימיות, הפילוגים בסיעה, סיפקו כותרות אינספור. חיפוש בארכיונים יעלה יותר כתבות על סיקור שערוריות מעשייה פרלמנטרית. "מרגע שנבחרו, התקשורת התייחסה אליהם כאל גימיק חולף, מבלי להבין שיש סוגיות מהותיות על הפרק", טוען מנהל קמפיין הגמלאים, יוני קורן.

 

לדברי קורן, "הציבור, שאין לו דרך לבדוק דברים, למעט מה שהוא למד מהתקשורת, חש שהגמלאים עוסקים כל הזמן בדברים שלא קשורים לעשייה, עבורה נשלחו לכנסת. זה נכון שבמידה רבה, הגמלאים קנו את זה ביושר בגלל המריבות הבלתי פוסקות, אבל הם גם עשו רבות ולא קיבלו על כך את הקרדיט".

 

"3.5 מיליארד שקלים בשנה זה לא מעט"

למרות הביקורות הרבות, השר רפי איתן, העומד בראש המשרד לענייני גמלאים שנתפר במיוחד למידותיו, גאה בעשייה למען הגמלאים בשנים בהם הוא בתפקיד. "רבים מתייחסים בביטול, מנסים לנגח אותנו, כשנבחרנו קיוו רבים שנעלה את קצבת הזקנה ונבטל את כל התשלומים בנושא הבריאות בבת אחת. מי שחושב שאפשר בקדנציה להשיג 10 מיליארד שקל ולהעלות את קצבת הזקנה ב-1,000 שקלים, ראשו בעננים".

 

לדברי איתן, "אף מפלגה לא קיבלה כל-כך הרבה כסף בזמן כל כך קצר למטרות כל-כך חשובות. השגנו, בזכות השותפות עם ראש הממשלה שהבין את הצורך, מיליארד שקלים וחצי עבור קצבאות הזקנה, שמשמעותם 120 שקלים לכל זקן ו-100 שקלים נוספים לבני 80 ומעלה. השגנו מיליארד ו-400 אלף שקלים לניצולי השואה ועוד 600 מיליון שקלים כהשלמת הכנסת ל-193 אלף אזרחים מבוגרים. אף מפלגה לא קיבלה את זה".


הגמלאים במשכן הנשיא אחרי הבחירות (צילום: גיל יוחנן)

 

בנוסף לכסף, מסביר איתן, יש לראות גם בעצם הקמת המשרד לענייני גמלאים הישג של ממש. "המשרד מתנהל למופת וכולי תקווה שימשיך לפעול. בנוסף, הקמנו מוקד לפניות הציבור בו עונים לכל גמלאי בזמן אמיתי ועושים מאמץ לטפל בזמן אמיתי בכל צורך, כולל - אם צריך - ארוחה חמה, ליווי או עזרה בבית. זה לא קיים בשום מקום בעולם".

 

"לא פגוע, מאוכזב"

אם כך, מדוע לא זכו הגמלאים להכרה והערכה ונזרקו מספסלי הכנסת? "הכעס כלפיהם היה עצום, משום שבציבור היתה התחושה שהם עוסקים במריבות פנימיות ולא בעשייה", מסביר מנהל הקמפיין, שהתקשה למכור לציבור את המפלגה החדשה, שעברה מתיחת פנים רצינית והחליפה כמעט את כל חבריה.

 

לדברי קורן, "הם נתפשו כמי שנפלו לתפקיד במקרה, בגלל האופן שבו הוצגו בתקשורת. בנוסף, הם לא קיבלו שום קרדיט על מעשיהם. כשהתחלנו את הקמפיין, לא הצלחנו למצוא כותרות חיוביות כמעט בשום נושא. הם לא ניהלו מערכת תקשורת - לא השכילו להבין את החשיבות בהצגת ההישגים".

 

הוא סבור כי היחס כלפי הגמלאים היה צבוע. "השנאה בציבור כלפי המפלגה לא היתה מצודקת. הרי כל בר דעת מבין שלא היה שם שום דבר חריג, הם לא רבו יותר מאחרים, הם לא כתבו "פנקס שירות" אחד על השני, אבל לעומת היתר, הם קיבלו חשיפה מטורפת וחסרת פרופורציה לריבים שלהם".


השר איתן ורה"מ אולמרט במליאת הכנסת (צילום: חיים צח)

 

גם לאחר ההפסד הצורם, שומר איתן על מצב רוח מרומם. הוא מאוכזב, אך לא פגוע. "אם ציבור הגמלאים חושב שיהיה לו טוב יותר בלעדינו - שיבושם לו. כנראה שכבר השנה הם יחושו פיסית ומעשית את תוצאות הצבעתם. גם אשתי שאלה אותי אם אני פגוע, אבל עניתי שאני נשאר שווה נפש. כנראה שככה אני בנוי גנטית. בכל מקרה, כנראה שבבחירות הבאות, אם יתקיימו עוד ארבע שנים, מישהו אחר יוביל את המפלגה".

 

"טרף קל לאוצר"

ד"ר ישראל דורון, מרצה בכיר בחוג לגרונטולוגיה (חקר ההזדקנות) באוניברסיטת חיפה ומחבר הספר "משפט צדק וזקנה" החוקר מזה שנים את מצבם של הזקנים בישראל, סבור כי על אף הישגיה הנקודתיים של מפלגת "גיל",

כהונתם בכנסת היתה "כישלון". לדבריו, "הם התמקדו בהיבטים של החולשה של הזקנה וויתרו על הסוגיות הכי מהותיות ורלוונטיות - קצבאות הזקנה, האשפוז הסיעודי הממושך ומעמדם החברתי של הזקנים".

 

לדברי דורון, "כל ההישגים הכספיים, כביכול, לא משנים דבר כי הם מתנדפים ברגע שהמפלגה נעלמת, בהיעדר חקיקה. במשרד האוצר הרי יודעים שמדובר בסכום חד פעמי, ללא התחייבות לטווח ארוך ושינוי המעמד. הגמלאים היו טרף קל ונפלו למלכודת הסכומים הגדולים - זה נשמע הרבה מאד כסף, אבל לא מחולל שינוי מהותי".

 

בשל כך, סבור דורון, הקשישים בישראל ייפגעו בטווח הארוך. "במקום חקיקה, העדיפו הגמלאים פרויקטים קצרי טווח. בפועל, מחר בבוקר כל ההישגים הללו ייעלמו. לא רק שהם לא הותירו שום טביעת אצבע משמעותית, ברמה מסוימת הם גרמו ליותר נזק, כי בעתיד הנראה לעין אף מפלגה שכזו לא תשחזר את ההישג ובנוסף - הסטריאוטיפים השליליים כלפיהם התחזקה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
איתן. "אף מפלגה לא קיבלה כל-כך"
צילום: גיל יוחנן
קורן. "התייחסו אליהם כאל גימיק חולף"
דורון. "ויתרו על הסוגיות הכי מהותיות"
השר לענייני גמלאים ורה"מ. ארכיון
צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ
מומלצים