שתף קטע נבחר

האם רופאים ישראלים ידעו על עינוי פלסטינים?

ל-ynet נודע כי בעקבות לחץ בינלאומי, בעיקר מבריטניה, החליטה ההסתדרות הרפואית לבדוק טענות לפיהן רופאים ישראלים היו עדים להתעללות בעצירים פלסטינים ולא דיווחו על כך לאף אחד. עד כה נתקבלו שש תלונות

ההסתדרות הרפואית החלה לבדוק מקרים שבהם עלה חשד כי רופאים היו עדים להתעללות במהלך חקירת עצורים פלסטינים ולא דיווחו על כך. עד כה התקבלו בלשכה לאתיקה של ההסתדרות הרפואית שישה דיווחים והחל הליך הבדיקה בניסיון לאתר את אותם הרופאים.

 

בתקופה האחרונה הופעל לחץ בינלאומי כבד על ההסתדרות הרפואית מצד ארגוני זכויות אדם ואיגודי רופאים, בעיקר מבריטניה, שטענו כי רופאים ישראלים במתקני מעצר נוטלים חלק בעינויים של עצורים פלסטינים. לאור הטענות הודיעה הלשכה לאתיקה בהסתדרות הרפואית שתפתח בבדיקת דיווחים על מעורבות רופאים בעינויים.

 

פרופ' אבינועם רכס, יו"ר לשכת האתיקה ציין כי עד כה רוב הפונים לא סיפקו להסתדרות הרפואית כל מידע על חשדות כאלו. "עשינו את הצעד והודענו שנבדוק את המקרים כדי לענות לתלונות ולפניות. ביקשנו מספר פעמים מידע בנושא במסגרת הלשכה לאתיקה. אם יש מישהו שיש לו פרטים על אדם מסויים, אני הכתובת ואני מעוניין לבדוק את המקרה באופן אישי".


עצורים התלוננו על תנוחות כבילה מכאיבות, שגרמו לאובדן תחושה ונפיחות

בידיים ועל מכות שקיבלו מהחוקרים (צילום: איי אף פי)

 

עוד ציין כי "להסתדרות הרפואית אין שום ידיעה אישית על רופאים שמשתתפים בעינויים. אם יש רופאים כאלו הם מבצעים עבירה אתית מהמדרגה הראשונה". עם זאת, לא בטוח שאמצעי הענישה שבסמכות הלשכה לאתיקה מהווים הרתעה משמעותית. אחד מהם הוא שלילת חברות של רופא בהסתדרות הרפואית.

 

מי שכבר העביר דיווחים להסתדרות הרפואית היו הארגונים רופאים לזכויות אדם והוועד נגד עינויים שהעבירו שש תלונות על מקרים שאירעו בשנים 2004-2006. מהמקרים עולה חשד שרופאים במתקני מעצר, בצבא ואף בבתי חולים ידעו שהאדם שהם בודקים סבל עינויים אך לא דיווחו על כך. חשד אחר הוא שהבדיקה הרפואית שביצעו איפשרה את המשך העינויים. בנוסף, עלה חשד שהרופאים לא תיעדו בכתב פציעות המעידות על עינויים.

 

תנוחות כבילה מכאיבות, מכות והקאות

באחד המקרים מספר עצור שהוחזק במתקן מעצר במגרש הרוסים כי הוכה באלות ועבר עינויים. שני רופאים בשני מועדים שונים תיעדו את דבריו על קבלת סטירות או מכות וציינו כי "היה כבול לכיסא במשך זמן רב". הבדיקה תצטרך להתמקד בשאלה האם נקטו פעולות כדי למנוע את המשך ההתעללות בו. במקרים אחרים התלוננו עצורים על תנוחות כבילה מכאיבות, שגרמו לאובדן תחושה ונפיחות בידיים ועל מכות שקיבלו מהחוקרים, שגרמו לפציעות ולהקאות. בחלק מהמקרים ציינו העצורים שנבדקו על ידי רופא. הפונים מבקשים לבדוק מי הם הרופאים, האם תיעדו בתיק הרפואי את העינויים והאם פעלו להפסקתם.

 

בארגון רופאים לזכויות אדם ובוועד נגד עינויים ציינו כי "מהמקרים המתוארים עולה חשש כי קיימת חוסר מודעות, בקרב רופאים בבתי חולים ובמיוחד בקרב רופאים במרפאות שירות בתי הסוהר, לכללי האתיקה הרפואית, בעיקר כאשר הדברים נוגעים לתיעוד סימני אלימות ו/או עינויים על גופם של כלואים ותלונות מפי הכלואים עצמם. מהמקרים שתוארו לעיל עולה כי הרופאים אינם מדווחים על אלימות או עינויים ולעתים אף מושפעים מ"לחץ" המופעל עליהם על ידי נציגי מערכת הביטחון הדורשים מהם לנהוג שלא על פי כללי האתיקה הרפואית".

 

לפני כשנה אישררה ההסתדרות הרפואית הצהרה בינלאומית (הצהרת טוקיו) לפיה רופא לא ישתתף בחקירות ובעינויים מכל סוג שהוא. בנייר עמדה המבוסס על ההצהרה הבינלאומית מצויין כי "רופא לא ייתן הרשאה רפואית לביצוע עינויים ולא יספק מידע רפואי, מכשור או תרופות לצורך כך. רופא שהוא עד לחקירה או לעינויים, המתבצעים בניגוד לאמנות הבינלאומיות ידווח על כך לרשות המתאימה".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אסירים פלסטינים. הרופאים ידעו על עינויים ולא סיפרו?
צילום: איי אף פי
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים