שתף קטע נבחר

בעולם הערבי מודאגים מ"ממשלת מלחמה"

שרשרת התנגשויות ומלחמות קטנות, בדרך למלחמה העיקרית נגד איראן - זו התחזית שמספקים העיתונים הגדולים והחשובים בעולם הערבי, העוקבים בדאגה אחר המשא-ומתן הקואליציוני בישראל. אישים פלסטינים בכירים, ששוחחו עם עמיתיהם במצרים ובירדן, אמרו ל-ynet: ממשלה בלי קדימה היא מתכון בטוח לצרות

הפלסטינים ומדינות ערב חוששים מהקמתה של ממשלה ישראלית שקדימה לא תהיה חלק ממנה - כך אמרו היום (יום א') ל-ynet בכירים ברשות הפלסטינית, ששוחחו לאחרונה עם גורמים רבים בעולם הערבי. גם עיתונים ערביים מזהירים מפני "ממשלת המלחמה" של נתניהו, שתהליך השלום לא יהיה בראש סדר עדיפויותיה.

 

לטענת הגורמים, בעולם הערבי מבינים כי ממשלת ימין משמעותה ממשלת שיתוק מדיני, והדבר עלול לסתום את הגולל על יוזמת

השלום הערבית ולהגדיל את הסיכוי לגל נוסף של אלימות באזור.

 

המקורות מסרו כי בירדן חוששים בעיקר שהסלמה במצב המדיני והביטחוני תגביר את נהירת הפלסטינים לממלכה. לאחרונה החל ארמון המלוכה בירדן להקשיח את מדיניותו בנוגע למעבר פלסטינים לשטח הירדני, ובצל ממשלת ימין - שעלולה להביא למבוי סתום מדיני ולערעור היציבות ובגדה בפרט - חוששים שם מלחץ מצד הפלסטינים להגדיל את מכסות הכניסה למדינה.

 

גם בגבולה הדרומי של ישראל כבר התעורר חשש: לטענת גורמים פלסטינים, מצרים מבינה שממשלה בה תשב קדימה לבדה לא תוכל לעשות הרבה, ואילו ממשלת ימין לא תעשה כלל במישור המדיני ורק תסבך את המצב. לכן, מבחינתם הנוסחה הרצויה היא ממשלה שבה קדימה משחקת תפקיד מרכזי. "המצרים לא רוצים לחשוב על ממשלה שבה קדימה או העבודה לא נוטלות חלק. ממשלה בלי קדימה והעבודה היא מבחינתם מתכון בטוח לצרות. לבני חייבת להיות בפנים", טענו הפלסטינים.

 

שרשרת מלחמות והתנגשויות

כך או כך, באזור עוקבים בדריכות אחר המשא-ומתן הקואליציוני בישראל: זמן קצר לאחר שהנשיא הטיל על יו"ר הליכוד את מלאכת הקמת הממשלה, בעולם הערבי כבר מאותתים מה דעתם (הידועה) על ממשלה שכזאת. אחת הדעות הבולטות שנשמעו היתה מאמר מערכת של היומון הלונדוני "אל-קודס אל-ערבי", שאינו נמנה עם חסידי הציונות.


יוני השלום מסתירות את הטנק הישראלי ("אל-קודס אל-ערבי")

 

"החלטתו של הנשיא הישראלי להטיל על מנהיג הליכוד להרכיב את הממשלה הישראלית החדשה, פירושה חזרתו מחדש של הימין הקיצוני למעגל מקבלי ההחלטות והליכה בדרך חדשה שאולי תוביל לשרשרת של מלחמות והתנגשויות באזור", כתב העיתון תחת הכותרת "ממשלת נתניהו - פעמון אזהרה לערבים".

 

"תהליך השלום בצורתו הקודמת, אשר נמשך לאורך חמש השנים האחרונות לפחות, עלול להיות הקורבן הראשון של המינוי הזה, שכן נתניהו התנגד בתקיפות להסכם אוסלו ולמשא ומתן השני בקמפ-דיוויד, ועודנו מתנגד לפתרון של שתי מדינות. בנוסף, אין במצע מפלגתו, שעל בסיסו זכתה ב- 27 מנדטים בכנסת, שום סימן לנסיגה מרמת הגולן הכבושה".

 

במאמר כונתה ממשלה בראשותו של יו"ר הליכוד "ממשלת מלחמה". "נתניהו ביקש להקים ממשלת אחדות לאומית הכוללת את מפלגות קדימה והעבודה לצד הגוש בראשות הוא עומד לטובת האינטרס של ישראל ועמה, והציב את איראן ותוכנית הגרעין שלה בראש הסכנות המאיימות עליה. דבר זה פירושו ממשלת מלחמה ולא ממשלת שלום".

 

התופים של נתניהו

העיתון הזהיר מפני הבטחותיו של נתניהו "לכתוש את תנועת חמאס, לחסל את תוכנית הגרעין של איראן ואת חיזבאללה", תוכניות הזוכות לתמיכה בקרב מפלגות הימין. "התיפוף על תופי המלחמה נגד איראן אולי יהיה הבעיה העיקרית בראש סדר העדיפויות של ממשלת נתניהו הבאה, ולכן עלינו לצפות ל'מלחמות קטנות' שעלולות יהיו להקדים את המלחמה העיקרית הזאת, כמו למשל פתיחתה בתוקפנות חדשה על רצועת עזה מתוך תקווה להשיג את מה שהמלחמה האחרונה נכשלה בהשגתו. כלומר - חיסול חמאס ופלגי ההתנגדות הפלסטיניים האחרים".


איזו מפלגה תטעין את הרובה הישראלי – העבודה, קדימה, הליכוד או ישראל ביתנו? ("א-שרק אל-אווסט" הלונדוני, 21 בפברואר).

 

גם מקבילו הלונדוני הבכיר יותר של העיתון, "א-שרק אל-אווסט", בישר אתמול (שבת) לקוראיו כי תהליך השלום אינו נמצא בראש סדר העדיפויות של נתניהו. "תכניתו של נתניהו: האיום האיראני, המשבר הכלכלי ורק אחר כך - תהליך השלום", בישרה הכותרת.

 

ביומון הממסדי המצרי "אל-אהראם" נכתב: "ישראל נוטה לימין הקיצוני. היא

 בחרה לפנות לדרגה הקיצונית ביותר של הימין, לאחר שהנשיא הישראלי, שמעון פרס, הצהיר באופן רשמי כי הטיל על מנהיג מפלגת הליכוד הימנית, בנימין נתניהו, להרכיב את הממשלה החדשה, אשר תכלול לכל הפחות את בן בריתו הקיצוני, מנהיג 'ישראל ביתנו', אביגדור ליברמן.

 

"במקביל, בחרה מנהיגת 'קדימה', ציפי לבני, שניצחה בבחירות ב- 10 בפברואר, להישאר בשורות האופוזיציה עם מנהיג מפלגת העבודה, אהוד ברק, לאחר ששני אלה פסלו את האפשרות לעבוד תחת נתניהו וליברמן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מובארק. הממשלה החדשה תסבך את המצב
צילום: רויטרס
"בחירת נתניהו - חזרה לימין הקיצוני"
צילום: AP
"ממשלה בלי לבני - צרות"
צילום: רויטרס
מומלצים