שתף קטע נבחר

אנשי לבני: מופז לתיק הביטחון? שיחכה לבחירות

בסביבת יו"ר קדימה משוכנעים שהצליחה לשכנע את רוב הסיעה שאין טעם להיכנס לממשלת נתניהו: "אפשר להבין את רצונו של מופז להיות שר הביטחון, אבל זה יצטרך לחכות לבחירות הבאות". ובכל זאת, עדיין נשמעים כמה קולות מהוססים בקדימה הקוראים לשקול מו"מ עם הליכוד

אחרי נתניהו, ולפני האופוזיציה: לאחר הפגישה ביום שישי בין יו"ר הליכוד, בנימין נתניהו, ויו"ר קדימה, ציפי לבני, שנגמרה שוב בלא כלום, הבהירו אמש (שבת) מקורביה של לבני כי למרות הקולות שנשמעו במפלגה, אין בכוונתה להקים צוות משא-ומתן או צוות פנימי שיבחן את הצעות נתניהו. הם גם עקצו את שאול מופז, שחלק על עמדתה: "הוא יצטרך להמתין לבחירות הבאות כדי להיות שר הביטחון. אפשר להבין את רצונו להיות שר ביטחון, אבל זה כנראה לא יקרה הפעם".

 

עם זאת, לא כולם במפלגה מרוצים מהעמדה הפסקנית של יו"ר המפלגה, ויש מי שעדיין קורא להיענות לחיזוריו של נתניהו. חלקם מביעים את מחאתם בגלוי, וחלקם מעריכים, מבלי להזדהות, כי עמדות המפלגה עוד ישתנו, ואף צופים פגישה נוספת השבוע בין ראשי המפלגות.

 

השר שאול מופז, הגורם הבכיר ביותר שחלק על עמדת לבני, אמר במהלך סוף השבוע כי כדאי להקים צוות משא-ומתן שינסה לגשר על הפערים בין קדימה לליכוד. לבני דחתה את הדרישה. גורמים בסביבתה הקרובה הבהירו: "אין סיבה להקים שום צוות. יש גיבוי מלא בסיעה לעמדתה, והיא הצליחה לשכנע גם את מי שחשב שכדאי להיכנס לממשלה".

 

מבין אלו שעדיין לא משוכנעים לחלוטין כי יש לפסול מו"מ עם הליכוד, בולט קולו של ח"כ עתניאל שנלר, אם כי גם הוא זהיר בדבריו. שנלר אמר אמש ל-ynet: "אני מאמין שהרצון של ציפי באמת עוסק בתכנים ולא בשום דבר אחר, ואני חושב שההצעות של נתניהו, כפי שפורסמו, עדיין לא מספקות. אך אולי צריך ללמוד אותן. אני לא שולל אפשרות לבדוק את הדברים לעומק. אני לא הבנתי שציפי פסלה ישיבה עם הליכוד בממשלה".

 

לדברי שנלר, "זה נראה לי קצת פתטי, מה שקורה במערכת הפוליטית. אם כנים דבריו של ביבי שהוא ימשיך את התהליך המדיני על בסיס הסכמים או הבנות שממשלות קודמות קיבלו - ולדעתי הוא אמר זאת כמה פעמים - אזי ברור שהסדר קבע יהיה מבוסס על גושי התנחלות ואזורי ביטחון, שמשמעותם שתי מדינות לשני עמים".

 

שנלר אומר עוד כי "אין לי ספק שאם ביבי יאמר את הדברים בצורה ברורה, שישראל תמשיך את המשא ומתן על בסיס "מפת הדרכים" - שהוא עצמו היה שותף לה - אז לכאורה יהיה בסיס איתן לכך שלבני כשרת חוץ תוכל להוביל קו ברור בעולם. אני איש של הידברות שמחפש פשרות, וכל עמדה קיצונית אינה רצויה. אם הליכוד הולך כברת דרך לעבר קדימה, ואני מתרשם שכך הם פני הדברים, אזי ניתן יהיה להגיע להבנות".

 

"מה זה יעזור אם ניכנס לממשלה?"

השר זאב בוים, מקורבו של מופז, היה אף זהיר יותר, ובשיחה עם ynet הבהיר כי במצב העניינים הנוכחי, מקומה של קדימה אינו בממשלה. "אני רוצה לשמוע יותר פרטים על מה שהיה בפגישה עם ביבי", הוא אומר. "אני מבין שציפי לא השתכנעה שהוא באמת מוכן לקבל עמדה שמדברת על מו"מ עם הפלסטינים. עם זאת, נותרת השאלה - מה כן אפשר לעשות. שום דבר לא נראה לי בוער וסגור, כך שצריכים לקבל החלטה מהירה. זה לא יהיה אחראי לומר דברים בלי לשמוע מה בדיוק היה בפגישה".

 

לדברי בוים, קדימה אינה יכולה להתעלם מכך שהליכוד אינו מוכן לקבל את עמדתה הערכית, אך לדבריו, "תפיסת עולם זה דבר חשוב, אך מצד שני הנושאים שעל סדר היום הלאומי הם כבדים. הנושא הכלכלי והאסטרטגי חשוב, והשאלה היא אם ממשלה צרה תוכל לשאת על כתפיה את הנושאים האלה. אנחנו קבענו שקודם המדינה ואחרי זה המפלגה, ולכן יש פה דילמה גדולה. הבעיה המרכזית היא שביבי אזוק בימין הקיצוני וזה מעורר את השאלה - מה זה יעזור אם ניכנס לממשלה? אם הוא היה מתנער מהימין הקיצוני והיה רואה את הדברים כמונו, אז אנחנו נצטרך לראות את המדינה לנגד עינינו. אבל הוא לא עושה את זה כרגע, ואנחנו לא רואים עין בעין".

 

סיעת קדימה תתכנס ביום שני לדון בתוצאות השיחות של נתניהו ולבני. לבני שוחחה במהלך סוף השבוע עם חברי הסיעה ועדכנה אותם על פרטי השיחה. בכירים שלא רצו להזדהות אמרו כי "יתכן שתהיה עוד פגישה, והדברים לא סופיים. צריך להמתין ולראות מה יקרה בימים הקרובים ולא לקבוע החלטות סופיות בטרם נקיים דיון. הדינמיקה של הימים הקרובים תקבע את מה שיהיה וייתכן כי בקרוב יהיו יותר קולות בסיעת קדימה שידרשו כן לפתוח במשא ומתן קואליציוני באמצעות צוותים. לא כולם מרוצים מההתנהלות של לבני, וזה עוד עלול לצוף על פני השטח".

 

המו"מ הקואליציוני - בצוותי משנה

המשא-ומתן הקואליציוני שמנהל הליכוד עם מפלגות הימין צפוי לצבור תאוצה בימים הקרובים, במיוחד לנוכח כשלון השיחה השנייה של לבני ונתניהו. יו"ר הליכוד הבהיר לאחר הפגישה עם לבני כי בכוונתו להקים ממשלה שאינה ממשלת אחדות, במהרה ובהקדם, על מנת לטפל בנושאים הבוערים שעל הפרק.

 

המו"מ יימשך בימים הקרובים בעיקר בצוותי משנה, שידונו בנושאי שינוי שיטת הממשל, ודת ומדינה. ח"כ גדעון סער עומד בראש הצוות בנושא שינוי שיטה, והח"כים זאב אלקין ונתן אשל עומדים בראש הצוות לנושאי דת ומדינה. לדברי גורמים בצוות המו"מ של הליכוד, צוותי המו"מ הראשיים ישובו להתכנס כשתהיה התקדמות בצוותים המצומצמים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לבני לאחר הפגישה עם נתניהו
צילום: ירון ברנר
שוכנע? מופז
צילום: יותם פרום
שנלר
צילום: מיכל פטל
צילום: ירון ברנר
הנושאים על סדר היום כבדים. בוים
צילום: ירון ברנר
מומלצים