שתף קטע נבחר

העסקים בדרום נסגרים בשקט בזה אחר זה

מאות עסקים קטנים ובינוניים בדרום נלחמים על חייהם, אבל אף אחד לא סופר אותם. בעל עסק למוצרי נייר מבאר שבע: "קשה לישון כשאתה לא יודע מה יקרה מחר עם הבנקים". מנהל בלשכת התעשייה בנגב: "70% מהעסקים ביקשו סיוע"

העסקים הגדולים בצפון נסגרים בקול צעקה רמה. העסקים הקטנים בדרום, לעומתם, נגמרים בלחישה עמומה. מאות עסקים קטנים ובינוניים נלחמים מדי יום כדי לשמור על הראש מעל המים. רבים כבר פיטרו עובד אחד, לעתים שניים ולעיתים יותר. את המפוטרים הללו מהדרום איש לא יציל. אף אחד גם לא סופר. הם לא ייצאו להפגין ברחובות. הם יאספו בשקט את כספי הפיצויים שלהם וייגשו ללשכת התעסוקה בצייתנות כמו כולם. ובעלי העסקים? הם מנסים לשמור על הקיים, בלילות הם חולמים איך להציל את העסק ומתייסרים על פיטורי העובד הבא.

 

איך אפשר לישון כשמפטרים?

 עודד שוהם, בן 41, בעל עסק לשיווק מוצרי נייר, ניילון וכלים חד פעמיים בבאר שבע, מכיר את הסיוטים הללו. "קשה ללכת לישון כשלמחרת בבוקר אתה צריך לדעת איך אתה מסדר את העסק שלך עם הבנקים. מדי יום אתה נמצא בלחץ מתמיד, חושב איך אתה עובר את היום, ובלילה אתה חושש למחר".

 

העסק של שוהם הוא עסק משפחתי. הוא מעסיק 10 עובדים, שאחד מהם הוא נאלץ לאחרונה לפטר. "בגלל המצב, כדי למנוע הידרדרות בעתיד, נאלצנו לפטר. יש קושי אישי בעניין הזה. זה לא הכי קל. מדובר בעובד שעובד שנים. לא קל לומר 'תשמע, אתה צריך ללכת הביתה'. ברמה המנטלית זה קשה", הוא אומר בצער.

 

בעבר היו לו שני מרכזי מכירה. כיום הוא נאלץ להצטמצם ופועל רק מבסיס אחד. זו בעיה המוכרת גם לקולגות שלו. "יש פחות כניסה של כסף וזה גורם למשברים קטנים שיכולים לגרום גם לקריסה של עסק", הוא מסביר. שוהם עוד מצליח להסתדר, אבל הבנקים מקשים. "הבנקים קצת לוחצים את החגורה ולא משחררים כספים כמו פעם".

 

"כולם מדברים על בעיה של גביה, האטה במכירה, בעיה של התמודדות מול הבנקים. השאלה היא איך מתמודדים עם זה? איך ממשיכים הלאה. צריך שיעשו פה משהו. אחרת זה עניין של זמן עד שהעסקים יקרסו". אומר שוהם. בעיני רבים הפיתרון הוא הלוואות בערבות מלאה של המדינה".

 

"אנחנו הרגשנו במיתון כבר מזמן"

 י', בעל מפעל חנות לרהיטים ומוצרי חשמל מדימונה, מכיר גם הוא היטב את המצב. מזה זמן שהוא סובל מירידה במכירות. "כאשר התחילו לדבר על מיתון בשאר המדינה עדיין לא הרגישו בו, אצלנו הרגישו את המיתון היטב", הוא אומר, "בארבעת החודשים האחרונים ההרגשה הזאת חזקה מתמיד".

 

מעסק שהעסיק 12 עובדים נאלץ י' להצטמצם לעסק שהעסיק חמישה בלבד. "זה קשה לפטר", הוא אומר, "רובם לא עובדים מזדמנים, אלא אנשים בעלי ותק, שאתה יושב לאכול אתם מדי יום. אין אצלנו מנהלים ופועלים, כולם באותה סירה. אני מכיר את המשפחות שלהם אישית, זה יותר קשה מאשר במפעל שמעסיק 100 איש ומחליט לפטר". 

 

"מאות עסקים בבעיה של גיוס אשראי"

ישראל בן כנען, מנהל בלשכת התעשייה והמסחר בנגב, מכיר אף הוא את הבעיה ממנה סובלים אותם עסקים קטנים ובינוניים. הלשכה מייצגת כ- 500 בעלי עסקים. "קיבלנו פניות רבות מאנשים עסקים בנוגע למצב. כ-70% מהעסקים הרשומים בלשכה (למעלה מ-300 עסקים, א.ק) פנו אלינו בבקשה לסיוע, מאות אנשי עסקים פנו אלינו בבעיות של גיוס אשראי. זו הבעיה המרכזית שלהם".

 

בן כנען מסביר שכיום, בכל הנוגע למתן הלוואות מהבנקים, המדינה מוכנה לתת ערבות בסך 70%. אבל זה לא מספיק, שכן ישנם בעלי עסקים שלא מצליחים לגייס את ה- 30 אחוז הנותרים. "יש כאלה שכבר קורסים ונופלים. למצב הכלכלי הקשה היה גם מלחמה. חודש ינואר פירק את אנשי העסקים. מי שמתחיל להתאושש אחרי המלחמה נופל מחדש בגלל המצב הכלכלי. וזה ייחודי לאזור הדרום".

 

"אנו במצב שמי שמחזיק את הכלכלה זה העסקים הקטנים והבינוניים", קובע בן כנען, "כשעסק נסגר, 10 עובדים הולכים הביתה בשקט. אבל כשמחברים את כל המספרים הללו אנחנו מגיעים למאות מפוטרים. זה כדור שלג שיגרור אחריו הרבה דברים אחרים. הקטנים יכולים למשוך אחריהם גם את העסקים הגדולים".

 

אז מה הפיתרון?

 

"מתן הלוואות בערבות מלאה של המדינה. זו הדרך היחידה שהעסקים יוכלו לשקם את עצמם ולשרוד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עודד שהם: "לא קל לומר לעובד ללכת הביתה"
צילום: הרצל יוסף
מנהל בלשכת המסר בבאר שבע, ישראל בן כנען: "כדור שלג"
צילום: הרצל יוסף
מומלצים