שתף קטע נבחר

בדיון: לאפשר לכל אישה להקפיא ביציות לעתיד

הגעת לגיל 50 ואת רוצה להיכנס להריון? בקרוב אולי יוכלו נשים בכל גיל להקפיא את הביציות שלהן לשימוש בגיל מאוחר יותר. שיטה חדשה ויעילה לביצוע כבר יש, עכשיו צריכים את האישור האתי של המדינה

האם בשנים הקרובות יתאפשר לכל אישה שתרצה בכך להביא ילד לעולם על ידי הקפאת ביציות וללא תלות בשעון הביולוגי? בימים אלו דנה ועדה של אנשי מדע ואתיקנים בשאלה האם ניתן להתיר לכל אישה להקפיא את הביציות שלה לצורך דחיית גיל ההולדה. מדובר בהליך המותר כיום רק לנשים העוברות טיפולים כימותרפיים או טיפולים אחרים המסכנים את יכולתן להרות ואסור על מי כשהמבקשת לעשות זאת מנימוקים הקשורים לרצונה להרות בגיל מאוחר יותר או לעובדה שטרם מצאה בני זוג.

 

המועצה הלאומית לביו-אתיקה עדיין לא הגישה את מסקנותיה, אבל מדברים שאמר אתמול (ג') יו"ר המועצה, פרופ' מישל רבל ממכון וייצמן עולה כי אין התנגדות גורפת בוועדה לאישור הקפאת ביציות לפי רצון האישה. בכנס גינקולוגים בירושלים אמר רבל: "באופן כללי אנחנו חושבים שצריך שתהיה ועדה ארצית שתדון בכל מקרה לגופו ולא שיהיה מדובר בתהליך חופשי בלי בקרה או ביקורת".

 

כיום החוק מתיר הקפאת ביציות של אישה שעוברת טפול לסרטן או טיפול רפואי אחר, שעלול לפגוע בפוריות שלה. פרופ' רבל הסביר כי הוועדה התבקשה לכתוב המלצות לנושא הקפאת ביציות גם מסיבות רפואיות וגם מסיבות של רצון האישה. הוא ציין כי הסיבה האחרונה נחשבת סיבה "לא רפואית", אך הוא מסתייג מהגדרה זו. "ניתן להרחיב את הגדרת ליקויי פוריות. גיל האישה הוא אחד הגורמים לאיבוד פוריות, לכן אישה שאינה יכולה להביא ילד לעולם כי הפוריות שלה נפגעה בגלל גיל רשאית לנקוט בפעולות לשמירה על הפוריות".

 

חבר אחר בוועדה, פרופ' אסא כשר, ראש הקתדרה לאתיקה מקצועית ולפילוסופיה באוניברסיטת תל-אביב, שנשא גם הוא דברים בכנס, נתן דוגמה ספציפית שבה לדעתו ניתן לאשר לאישה שלא עוברת טיפולים רפואיים להקפיא ביציות. "אישה דתית בשנות ה-30 לחייה, שמבחינתה לא בא בחשבון להיות חד הורית, אלא רוצה להביא ילדים רק במסגרת נישואים כשרים. אם יש בה חרדה שלא תצליח וכשיגיע הרגע יהיה מאוחר מדי והיא הולכת לעובד סוציאלי, פסיכולוג או פסיכיאטר ומאבחנים שהיא בחרדה כזו, אפשר להקפיא עבורה ביציות ולסלק את החרדה, אני בעד זה".

 

שיטת הקפאה חדשה ויעילה יותר

אולם הדיון המקיף בהקפאת ביציות היה עד לאחרונה תיאורטי למחצה: בשל גודלה והעובדה כי היא מכילה נוזל, ביצית היא תא ששורד בשיעורים נמוכים את ההקפאה. ברוב המקרים שבהם מסייעים לאישה לשמר את פוריותה מקפיאים ביצית מופרית מזרע בן הזוג או במקרים חריגים מזרע תורם אנונימי. זאת משום שכיום יש סיכויים רבים יותר לבצע הפרייה מוצלחת בעובר שכזה מאשר בביצית מוקפאת.  


שיטת ההקפאה החדשה תאפשר שימור הביציות לכל זמן שהוא

 

ד"ר אריאל רבל ממחלקת נשים בהדסה עין-כרם ציין כי מבחינה זו נושא הקפאת ביציות עומד בפני מהפכה בזכות שיטת הקפאה חדשה. בשיטה הקיימת, שיטת ההקפאה האיטית הושגו ברחבי העולם רק כ-100 לידות. אך בשנים האחרונות התפרסמו מאמרים הנוגעים לשיטת הקפאה חדשה ומהירה יותר בשם ויטריפיקציה (או "זיגוג") שיטה המאפשרת לביצית להפוך מנוזל למוצק, אך ללא היווצרות הקרח.

 

לדבריו, "אנשים שעובדים עם טכניקת הזיגוג מדווחים שאין כמעט שום הבדל בין ביצית טרייה לביצית שעברה ויטריפיקציה". ד"ר רבל הציג מחקר מספרד שמצא כי 97 אחוז מהביציות שהוקפאו בזיגוג שרדו לאחר הפשרתן. לא נמצא הבדל בשיעור ההריונות שהושגו בהפרייה חוץ גופית עם ביציות טריות לעומת ביציות שהוקפו בתהליך הזיגוג.

 

"ניתן לומר שמדובר במהפכה, הזיגוג מציב לנו אתגר. אין היום הבדל בין ביציות שאישה נתנה בגיל 20, לבין ביציות שאישה הקפיאה בגיל 20 והיא חוזרת ומבקשת להשתמש בן בגיל 45. תפקיד החברה הוא להתמודד עם השאלות מי צריכה להקפיא ביציות ומתי ואיך להתמודד עם אוכלוסייה שמבקשת להקפיא ביציות".

 

עו"ד מירה היבנר-הראל, היועצת המשפטית של משרד הבריאות סיפרה ל-ynet כי לאחרונה פנו אליה מספר נשים בנות 35 ומעלה שביקשו לאפשר להן להקפיא ביציות, משום שחששו שיחמיצו את יכולתן להרות. "חשבתי שיש מקום להעביר את ההכרעה הזו למועצה לביו-אתיקה ואני סבורה שיש צורך בכללים ובהנחיות האם יש להקפיא ביציות לכל אישה ובכל גיל. סברתי שנכון יהיה לתת שימור פיריון, אבל במשורה. אני ממתינה להנחיות שתיתן המועצה, אז נאמץ אותן ונתקן את התקנות". לגבי הקפאת ביציות בשיטת ויטריפיקציה ציינה היבנר-הראל כי "הטכניקה עדיין לא הוכיחה את עצמה".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הריון. האם תוכל אישה להקפיא ביציות היום לשימוש בעוד מספר שנים?
צילום: index open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים