שתף קטע נבחר

 

איך המוח קולט גירויים?

מדענים מהאוניברסיטה העברית פיתחו שיטה ממוחשבת חדשה שתתן מענה לשאלה: כיצד תאי המוח מתעדים גירויים חיצוניים ומגיבים להם?

‏למרות שבעשורים האחרונים הושגה התקדמות רבה בחקר המוח, עדיין ידוע מעט מאוד על הדרך בה תאי עצב מייצגים את העולם החיצוני וכיצד הם מייצרים התנהגות, מחשבה, תחושה או רגש. שתי הבעיות העיקריות בהתקדמות בתחום הזה הן מחסור במידע מדיד על פעולות המוח ומחסור בשיטות לניתוח הנתונים ולשימוש בהם, שיטות שיסייעו לענות על השאלה כיצד למעשה מתרחש קידוד עצבי במוח.

 

חקר המוח - כתבות נוספות:

 

שיטה שפיתחו לאחרונה חוקרים מהאוניברסיטה העברית, בראשות ד"ר אמיר גלוברזון, מאפשרת כימות של המידע על התנהגות חיצונית שמעבד המוח. באמצעות טכנולוגיה של הדמיית מחשב שפיתחו החוקרים ניתן לבחון סידרה של "מוחות היפותטיים" ממוחשבים ולצרף את המידע שנאסף מהם כדי לדמות את פעילותו של מוח אחד.

 

השיטה הממוחשבת נקראת "מינימום אינפורמציה", והיא יכולה לספק אינדיקציה לגבי מספר תאי העצב במוח שמקודדים יחד גירוי חיצוני, כמו תגובה לפרצוף או לתנועה. השיטה תסייע גם ללמוד על דרכי קידוד מידע של המוח וכך להביא להבנה טובה יותר של הדרך בה תאי עצב פועלים יחד כדי ליצור תפישה והתנהגות.

 

הטכנולוגיה הקיימת היום מאפשרת לחוקרים רק הצצה חלקית לפעילות המוח. שיטות הדמיה כמו MRI יכולות למפות אזורים גדולים במוח, אולם הן אינן מאפשרות למדוד את פעילותם של תאים בודדים. טכנולוגיות אחרות מאפשרות לתעד בו-זמנית רק את הפעילות של כמה מאות תאים בקליפת המוח, בעוד שבמוח קיימים מיליארדי תאים.

 

המחקר, נעשה בשיתוף ד"ר ערן שטרק, פרופ' נפתלי תשבי ופרופ' אילון ועדיה מהמרכז לחישוביות עצבית ומהמרכז להנדסה ולמדעי המחשב מהאוניברסיטה העברית.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר אמיר גלוברזון
צילום: האוניברסיטה העברית
מומלצים