שתף קטע נבחר

על מה אתה חושב? ה-MRI יודע

מדענים נעזרו במערכת לדימות תהודה מגנטי (fMRI) והצליחו לתרגם פעילות מוחית לתמונה. שלב בדרך לקריאת מחשבות? לא לגמרי, אבל אפשר להבחין האם אדם חושב על דבר א' או ב'

אחת התשוקות העתיקות והגדולות מכולן היא להיות מסוגל לקרוא מחשבות. הכוח לדעת מה מתרחש במחשבותיו של אדם אחר מיוחס בסיפורי עם, בספרי מדע בדיוני ובסרטים לאנשים מיוחדים – נביאים, יצורים מהחלל החיצון ומיסטיקאים. החל משנות התשעים של המאה העשרים - כשהוכנס לשימוש המכשיר לדימות תהודה מגנטי (fMRI), המאפשר לראות אילו אזורים במוח פעילים בזמן נתון - הפכה קריאת מחשבות מיכולת דמיונית, אותה מייחסים סופרים לדמויות חריגות, לשאיפה מוצהרת של מדענים. לאחרונה נרשם הישג חשוב בדרך אל המטרה הנכספת.

 

קבוצה של מדענים מיפן הצליחה לשחזר תמונות באמצעות ניתוח מוקדם של דפוסי פעילות מוחית. הם הראו לנחקרים 400 תמונות אקראיות של אותיות באנגלית, כל תמונה למשך 12 שניות. בעוד הנחקרים מביטים בתמונות, הראתה מערכת ה-fMRI את הפעילות המוחית שלהם ותוכנת מחשב שפותחה על ידי המדענים דחסה את הנתונים אודות הפעילות המוחית למערכת שלמדה לקשר בין פעילות מוחית לייצוג החזותי שלה. בשלב הבא, הראו לנחקרים את אותיות המילה Neuron, כשם כתב העת בו פורסם המאמר, ונתנו למערכת הוראה ליצור פלט חזותי של הפעילות המוחית. התוצאה הייתה מטושטשת אמנם, אך הציגה בבירור את האותיות שהראו לנחקרים.

 


הנחקרים חשבו על המילה "neuron" והמחשב פלט אותה (גרפיקה: טלי פרדסא)

 

"אפשר ללמד מחשב לזהות איך נראה דפוס מסוים של עיבוד נתונים במוח" מסבירה ד"ר תלמה הנדלר, מנהלת המרכז לתפקודי המוח במרכז הרפואי תל אביב וחברת סגל באוניברסיטת תל אביב. "הדפוס חייב להיות מוגדר מראש, כך שאי אפשר באמת לדעת מה האדם חושב, אלא רק להבחין האם הוא חושב על דבר א' או על דבר ב', בהנחה שהראנו לו אותם קודם ותיעדנו את דפוס הפעולה במוח".

 

"בעתיד נוכל אולי לזהות חשיבה מופשטת יותר, באמצעות דגמים שחוזרים על עצמם ואותם ניתן להגדיר אותם כדפוס חשיבה" אמרה ד"ר הנדלר, שאינה מצויה בפרטים של המחקר הנידון. "יתכן שנוכל לקבוע האם אדם חושב חשיבה חיובית או שלילית, למשל, או אם הוא חושב על עצמו או על אחרים". הנדלר ציינה כי חוקרים שמנסים לפענח דפוסי חשיבה מרבים להשתמש בחוש הראייה של הנחקרים. "לחשוב על משהו ולראות אותו זה מאוד דומה. האופן בו מפענח המוח קלט חזותי יכול ללמד אותנו לא רק על מה אותו אדם חושב אלא גם אילו חוויות הוא עבר. כרגע אי אפשר לדעת לאן נגיע עם הטכנולוגיות הללו, נצטרך לחכות ולראות".  

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איתי גל
fMRI. המכשיר שהפך את ההצצה למוח לאפשרית
צילום: איתי גל
מומלצים