שתף קטע נבחר

בוושינגטון מודאגים מישראל: "השתגעתם?"

רצף האירועים מול הפלסטינים, הבנייה בשטחים ומינוי ליברמן לשר החוץ העלו את סף הדאגה בקונגרס ובממשל האמריקני. בחודש אפריל עשוי אובמה לשאת נאום שיתווה את עמדת ארצות הברית בנוגע למזרח התיכון

דיפלומטים ישראלים ברחבי ארצות-הברית מדקלמים בימים אלה באוזני אמריקנים מודאגים שמנחם בגין מהליכוד הוא זה עשה שלום עם מצרים, שאריאל שרון הוא זה שנסוג מעזה, וכי מוטב שהממשלה החדשה של בנימין נתניהו תיבחן על פי מעשיה ולא התגיות שמוצמדות לה.

 

בגבעת הקפיטול התבטא דמוקרטי בכיר ובעל מעמד, בשיחה עם גורם ישראלי לא-רשמי: "השתגעתם? מה אתם עושים?". הוא התכוון למה שנראה לו כהתחמקות ישראלית מהשגת הסכם עם הפלסטינים, ולכך שהמלחמה בעזה, הבנייה בשטחים והמינוי של

ליברמן לשר החוץ עשויים להרחיק את ארצות הברית מישראל.

 

זוהי כמובן דוגמה קיצונית, שאינה מלמדת על הכלל, אבל בקרב חברי הקונגרס הדמוקרטי  - כולל גם יהודים תומכי ישראל - ניכרת חשדנות רבה כלפי ראש הממשלה הנכנס, בנימין נתניהו, שבסיבוב הקודם שלו הפעיל את הרפובליקנים בקונגרס נגד הנשיא הדמוקרטי ביל קלינטון.

 

"המתנגדים לפתרון שתי מדינות יפסידו. אנחנו נחושים לנצח", אמרה מזכירת המדינה האמריקנית לשעבר, מדליין אולברייט, באירוע שנערך בשבוע שעבר בוושינגטון. היא גם הוסיפה שארצות הברית לא תעבור לסדר היום על בנייה בהתנחלויות.

 

אולברייט הדגישה שהיא אינה מייצגת את הממשל, אבל מי שמודע ליחסים המיוחדים שלה עם המזכירה הנוכחית, הילרי קלינטון, ועם בכירים אחרים, אינו יכול אלא להעריך שהיא יודעת על מה שהיא מדברת.

 

הפלסטינים ואיראן במסלול משותף?

הרושם הראשוני הוא שממשל אובמה אינו מחפש עימות עם ממשלת נתניהו, אבל הוא מודאג מהגישה של ראש הממשלה לנושא האיראני - ממה שישראל תעשה, או תבקש מארצות הברית לעשות.

 

מצד שני, יש בממשל אובמה מי שרואים הזדמנות לעשות זיקה בין הנושא האיראני לבין הנושא הפלסטיני. מזכירת המדינה קלינטון ואנשי ממשל אחרים שמעו בפגישות בעולם הערבי דאגה גדולה מאיראן, כשנראה שמה שיכול לשנות את האווירה זה פתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני. זה מעודד את ממשל אובמה לחשוב במונחים של עריכת קישורים. האמריקנים חושבים כעת מה ניתן לעשות מול איראן, באופן שבו הם יוכלו לדרוש תמורה ישראלית.

 

נתניהו מבין זאת היטב ולכן הוא מיהר ביום שבו הושבע לראש ממשלה להעניק ראיון למגזין "אטלנטיק", שיונח על כל שולחן של מקבלי החלטות בוושינגטון. "אנחנו מתכוונים לקדם את המסלול הפלסטיני בצורה עצמאית, ואני מקווה שארה"ב תפעל לעצור את טהרן ללא קשר לכך", צוטט נתניהו.

 

ומה חושבים על זה בוושינגטון? בבית הלבן בוחנים אפשרות שהנשיא אובמה יישא נאום על המזרח התיכון במהלך חודש אפריל, עוד לפני בואו הצפוי של נתניהו לוושינגטון במאי. ייתכן שבנאום הזה יתווה את החזון שלו לפתרון הסכסוך, שעשוי להיות אף מפורט יותר מחזון שתי המדינות. 

 

בוושינגטון לא ניכרת התלהבות ללכת לערוץ הסורי על חשבון הערוץ הפלסטיני, ובממשל לא התקבלו רמזים שנתניהו היה רוצה להעדיף את הערוץ הזה.

 

משרד אמריקני בירושלים

החודש אמור השליח המיוחד ג'ורג' מיטשל להגיע לביקור שלישי בישראל, וייפגש בפעם הראשונה עם נתניהו כראש ממשלה.

ממשל אובמה אינו מסתפק בדילוגים של מיטשל, ובכוונתו לפתוח בחודש יוני משרד קבוע בירושלים שבו יישב באופן קבוע אחד מעוזריו של מיטשל - שגריר ארה"ב לשעבר בלונדון, דייויד הייל.

 

הפתיחה המתוכננת של משרד השליח המיוחד בירושלים מלמדת יותר מכל על הכוונה האמריקנית להיות מעורבים מדי יום בנושאים הקשורים לירושלים, למדיניות הבנייה וההריסה, ההתנחלויות והמאחזים, ולקיים פגישות שוטפות בנושאי הסכסוך.

 

הנשיא אובמה טלפן היום מלונדון לירושלים כדי לברך את נתניהו לרגל השבעתו לתפקיד ראש הממשלה, והביע את בטחונו כי שניהם יוכלו לפעול יחד לפתור בעיות בעלות עניין משותף לשתי המדינות. הכוונות טובות, אבל אי אפשר להתעלם מהמוקשים והמחלוקות שבדרך.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ליברמן. סיבה לדאגה?
צילום: אלי מנדלבאום
גבעת הקפיטול
צילום: איי אף פי
מומלצים