שתף קטע נבחר

בעולם זועמים על שיגור הטיל: פיונגיאנג מִתגרה

באסיה, באירופה ובארה"ב טענו כי השיגור שביצעה הבוקר צפון קוריאה הוא הפרה חמורה של החלטות מועצת הביטחון של האו"ם. צפון קוריאה התעלמה ממחויבויותיה, אמר נשיא ארה"ב אובמה; השיגור אינו תורם לשלום וליציבות באסיה, הוסיף מזכ"ל האו"ם. רוסיה וסין פרסמו הודעות מרוככות

נשיא ארצות הברית ברק אובמה קרא הבוקר (א') לצפון קוריאה להימנע "ממעשים פרובוקטיביים נוספים", וטען כי שיגור הטיל ארוך-הטווח הבוקר הוא הפרה של הכללים שקבע האו"ם.

 

"במעשה המתגרה הזה, התעלמה צפון קוריאה מהמחויבות הבינלאומית שלה, דחתה את הדרישה המפורשת לנקוט איפוק, ובודדה את עצמה עוד יותר מהקהילה הבינלאומית", אמר הנשיא האמריקני העושה בפראג.

 

אובמה פרסם את הודעתו שעות ספורות לאחר שגורמים באסיה אישרו כי צפון קוריאה ביצעה שיגור נסיוני של טיל ארוך-טווח. הטיל עבר מעל יפן והתפוצץ באוקיינוס השקט. עדיין לא ברור אם הניסוי הצליח - וגם טרם הובהר סופית האם היה מדובר בשיגור של טיל בעל ראש נפץ או בשיגור לוויין. בעבר ערכה צפון קוריאה ניסויים בליסטיים במסווה של שיגור לווין.

 

אובמה טען כי השיגור הוא משום הפרה של החלטות מועצת הביטחון של האו"ם, האוסרות על פיונגיאנג לערוך ניסויי טילים בליסטיים מכל סוג שהוא. "אני דורש מצפון קוריאה להיענות באופן מלא להחלטות מועצת הביטחון ולהימנע ממעשים פרובוקטיביים נוספים", הוסיף.

 

דברים דומים גם דרשו שכנותיה של צפון קוריאה באסיה - יפן ודרום קוריאה. שתי המדינות פרסמו זמן קצר לאחר השיגור הודעות גינוי נחרצות, וקבעו כי השיגור הוא משום הפרה של הכללים הבינלאומיים. "המדובר בהפרה בוטה של החלטת האו"ם מ-2006", טען שר החוץ של דרום קוריאה, יו מיונג-הוואן.


אתר מוסודן-רי בצפון קוריאה, שממנו שוגר הטיל (צילום: רויטרס)

 

רוסיה וסין הגיבו בהודעות מרוככות

גם דובר ממשלת יפן, טקאו קוומורה, טען כי הצפון הפרה את החלטות האו"ם 1695 ו-1718, האוסרות על פיונגיאנג לבצע כל פעילות הקשורה לתוכנית הטילים הבליסטיים שלה. "גם אם שוגר לוויין, אנחנו רואים בשיגור כניסוי טיל בליסטי, וחושבים שיש להביא את הנושא בפני מועצת הביטחון של האו"ם", אמר קוומורה.

  

מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, טען כי השיגור הצפון-קוריאני אינו מסייע למאמצים להשיג שלום ויציבות באסיה - וקרא לפיונגיאנג להיענות לדרישות מועצת הביטחון. "לאור המצב הנפיץ באזור, שיגור שכזה אינו תורם למאמצים לקדם דיאלוג, שלום אזורי ויציבות", טען מזכ"ל האו"ם.

 

גם האיחוד האירופי פרסם הודעת גינוי חריפה לשיגור - ודרש מפיונגיאנג להקפיא את תוכניותיה הבליסטיות והגרעיניות. "המעשים האלה מכבידים עוד יותר על היציבות האזורית, בתקופה שבה סוגיית הגרעין הבלתי פתורה בחצי האי הקוריאני מחייבת צעדים בוני אמון", הודיעה צ'כיה, הנשיאה התורנית של האיחוד האירופי, בהודעה רשמית שפרסמה.

 

לעומת התגובות החריפות מארה"ב אירופה ואסיה - השמיעו סין, בת בריתה הקרובה ביותר של צפון קוריאה ביבשת, ורוסיה, הודעות מרוככות שקראו לכל הצדדים "לשמור על איפוק". "אנחנו מקווים שכל הצדדים המעורבים ינהגו ברוגע ובאיפוק, וישמור על השלום והיציבות באזור", אמרה דוברת משרד החוץ הסיני ג'יאנג יו. בהודעתה היא כינתה את הטיל ששוגר "לוויין תקשורת ניסיוני". מוסקבה הודיעה כי היא "בודקת אם השיגור הוא משום הפרה של החלטות או"ם".

 

להפסיק החתירה לנשק להשמדה המונית

מועצת הביטחון של האו"ם תתכנס היום לדיון דחוף בשיגור. לדברי קוומורה, יפן עובדת במשותף עם ארה"ב בניסיון להאריך את תוקפן של הסנקציות המוטלות על צפון קוריאה בשנה נוספת. הסנקציות מגבילות את המסחר עם המדינה הקומוניסטית המבודדת - ותחומים נוספים.

 

בנאום שצפוי אובמה לשאת מאוחר יותר מאירופה, שם הוא שוהה בביקור בן שמונה ימים, יקרא הנשיא האמריקני לחיסולו

של הנשק הגרעיני בעולם כולו. פרשנים ציינו כי הנאום נועד לתת משנה תוקף למאמציו של הנשיא האמריקני לנטרל את המחלוקות הגרעיניות עם איראן ועם צפון קוריאה.

 

"לצפון קוריאה יש מסלול להתקבל לקהילה הבינלאומית, אך היא לא תוכל להתקבל אלא אם תפסיק לחתור להשגת נשק להשמדה המונית, ותיעתר לדרישות ולמחויבויות שהציבה לה הקהילה הבינלאומית", סיכם הנשיא אובמה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בודדה את עצמה. אובמה
צילום: AFP
לא תורם לשלום. באן
צילום: AFP
מכבידים על היציבות. נשיא צ'כיה
צילום: רויטרס
אתר שיגור הטילים
צילום: AFP
מומלצים