שתף קטע נבחר

חרף האיומים: צפון קוריאה שיגרה טיל ארוך-טווח

למרות אזהרותיהן של ארה"ב ושל שכנותיה באסיה, המדינה הקומוניסטית ביצעה שיגור נסיוני של טיל ארוך-טווח מסוג "טייפודונג-2". יפן קראה לכנס את מועצת הביטחון בדחיפות

גורמים רשמיים ביפן דיווחו הבוקר (יום א') כי צפון קוריאה ביצעה שיגור נסיוני של טיל ארוך-טווח. ממשלת דרום קוריאה ומחלקת המדינה האמריקנית אישרו את הדיווח. הטיל עבר מעל יפן והתפוצץ באוקיינוס השקט. נשיא ארה"ב, ברק אובמה, כינה את השיגור "פרובוקציה", ומועצת הביטחון של האו"ם תתכנס לדיון חירום בעקבות הניסוי.

 

טרם התבררו תוצאות הניסוי. בדרום קוריאה הגדירו את השיגור "מעשה פזיז" חסר זהירות ואמרו כי ככל הנראה בראש הטיל הותקן לווין. "לפי נתוני המעוף של הטיל, אנו סבורים שמדובר בשיגור לווין", מסרו גורמים רשמיים לסוכנות הידיעות הדרום קוריאנית. עם זאת, בעבר ערכה צפון קוריאה ניסויים בליסטיים במסווה של שיגור לווין.

 

הניסוי הצפון קוריאני הוא גם מבחן משמעותי ראשון לנשיא אובמה. הנשיא האמריקני מיהר לפרסם הצהרה מיוחדת בנושא, בה הגדיר את הניסוי "צעד פרובוקטיבי" מאיים, המפר את החלטות מועצת הביטחון של האו"ם. אובמה אמר כי צפון קוריאה מעמיקה את בידודה והדגיש, כי "מניעת פיתוח והפצת נשק להשמדה המונית עומדים בראש סדר העדיפויות של הממשל".

 

דובר מחלקת המדינה האמריקנית, פרד לאש, אמר כי וושינגטון תנקוט צעדים "ראויים" על מנת לוודא שצפון קוריאה תדע שאינה יכולה לאיים על ביטחונן של מדינות אחרות.

 

מלשכתו של נשיא דרום קוריאה נמסר כי המדינה "מאוכזבת" משיגור הטיל וכי מדובר בצעד חסר אחריות. יפן מסרה כי מדובר בצעד "מצער ביותר" וקראה לכנס פגישה דחופה של מועצת הביטחון של האו"ם - שתתכנס עוד הערב. "הדאגה העיקרית שלנו היא לוודא שאנו בטוחים ולאסוף מידע", אמר ראש הממשלה טרו אסו במסיבת עיתונאים בלשכתו בטוקיו.

  

ניסוי בליסטי במסווה של שיגור לווין

בפברואר דווח כי צפון קוריאה נערכת לקראת שיגור טיל ארוך-טווח מסוג "טייפודונג-2", המסוגל גם לפגוע באלסקה. מאז שנפוצו הדיווחים, ניסתה פיונגיאנג לשוות אופי לגיטימי לשיגור, וטענה כי לא מדובר בטיל בליסטי - אלא בשיגור לווין, במסגרת תוכנית החלל שנועדה למטרות שלום. פיונגיאנג אף נקבה במועד לשיגור - 4 עד 8 באפריל.

 

למרות ההסתייגויות מההודעה הצפון קוריאנית, ראש המודיעין הלאומי האמריקני דניס בלייר אמר בחודש שעבר כי כל הסימנים מעידים שפיונגיאנג אכן נערכת לשיגור לוויין. זאת, חרף הדיווחים בכלי תקשורת ביפן לפיהם לווייני ריגול צילמו את ראש הקרב של הטיל הצפון קוריאני על כן השיגור באתר מוסודן-רי, שם נוהגת הצפון לבצע את שיגורי הטילים הנסיוניים. 

 

ב-1998 "זייפה" צפון קוריאה שיגור של לוויין לחלל - ובמסווה זה ערכה ניסוי בטיל ארוך טווח שפותח על-ידה. ב-2006, ערכה צפון קוריאה שורה של ניסויי טילים, בהם גם ניסוי בשיגור "טייפודונג-2", אך הוא התפוצץ פחות מדקה לאחר שיגורו. בגין שורת ניסויי הטילים, הטילה עליה מועצת הביטחון סנקציות, ואסרה עליה לבצע ניסויים כאלה בעתיד.

 

שיגור לווין וניסוי טיל ארוך טווח נעזרים בידע ובטכנולוגיה דומים - ומומחים לענייני פיקוח על נשק חוששים כי גם אם שיגרה צפון קוריאה לוויין לחלל, המדובר בניסוי לקראת שיגור טיל ארוך-טווח.

 

הכוונות של צפון קוריאה לבצע את השיגור החריפו את היחסים המתוחים-ממילא בין פיונגיאנג לסיאול ולוושינגטון. וושינגטון וטוקיו עבדו במשותף על מערכת ליירוט טילים, ויפן אף אותתה כי אם ישוגר הטיל, היא עשויה להפילו. מזכירת המדינה האמריקנית הילרי קלינטון התרתה בצפון קוריאה מספר פעמים לבל תבצע את ניסוי הטיל - אך פיונגיאנג הזהירה את שכנותיה שלא להתערב בענייניה, ואיימה כי אם ינסו לשבש את תוכניותיה, תגיב בתגבור כוחות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אתר שיגור הטילים מוסודן-רי
צילום: AFP
מומלצים