שתף קטע נבחר

סימנים של תקווה: איך משתקם חירש שפוטר?

בגיל 45 איבד הרצל דוסטר את עבודתו כגרפיקאי בשכר מינימום. במסגרת תוכנית סיוע הוא למד במכללה - ופיתח משחק חדשני בשפת הסימנים. מחפשים עובד מוכשר ושאפתן?

הרצל דוסטר לא האמין שזה קורה לו. לפני כשנתיים וחצי, בגיל 45, אחרי 18 שנות עבודה כגרפיקאי במפעל לתכנון כלי רכב, כשהוא נשוי ואב לשני ילדים, הוא פוטר מעבודתו. אלא שהרצל הוא חירש מלידה, ובגילו היה לו ברור שיתקשה שבעתיים למצוא שוב תעסוקה.

 

לאחר פיטוריו פנה דוסטר, תושב אשדוד, למחלקת השיקום בביטוח הלאומי, שם קיבל בתחילת דרכו כגרפיקאי סיוע בהכשרה. הוא ביקש עזרה, וקיווה שאולי יוכל למצוא מקום עבודה חלופי שבו יזכה ליותר משכר המנימום, בו נאלץ להסתפק גם לפני שפוטר.

 

אך לעובדות השיקום בביטוח הלאומי היה רעיון אחר: הן הציעו לו לחזור לספסל הלימודים במקצוע הגרפיקה, הפעם במסלול אקדמי.

 "זה יקדם אותך, יזניק אותך גבוה בשוק העבודה ויחבר אותך לשיטות חדשניות", אמרו לו בשפת הסימנים. הרצל המופתע השיב: "עכשיו, פתאום באמצע החיים? ללמוד? יש לי אשה ושני ילדים לפרנס" - וביקש לחשוב על הרעיון.

 

במהלך הלימודים הובטח לו שכר מינימום ו"סל הנגשה" הכולל סיוע אנושי ומכאני. דוסטר קיבל את ההצעה - ובתום שנתיים וחצי תובעניות סיים בהצלחה יתרה את לימודיו במכללה האקדמית באשקלון, במחלקה לתקשורת חזותית. כפרויקט גמר הציג את המשחק הראשון מסוגו "סימנים בדרך", שמלמד ומאמן בשפת הסימנים.

 

הזדמנות להכיר עולם חדש ומרתק

עד לפרויקט הגמר, זה ממש לא היה פשוט. דוסטר חשש בעיקר מהקושי לתקשר עם הסביבה. בשנה הראשונה סייעה לו בכך קלדנית, ובשנה השנייה נמצאה מתרגמת טובה. "פתאום הרשתי שאני נפתח לעולם והעולם נפתח אלי", סיפר בשפת הסימנים לעובדת השיקום מילי שוורצמן, שרכשה את השפה גם היא במהלך עבודתה.

 

שוורצמן מציינת שעד לפני שני עשורים נאלצו חירשים רבים ומוכשרים לעבוד בעיסוקים בלתי מקצועיים, מכיוון שהתקשו ללמוד ולא מיצו את הפוטנציאל. הביטוח הלאומי מעמיד בין היתר לרשות חרשים שמצטרפים לאקדמיה מחשב נייד ומכשיר להגברת קול המרצים - מה שמשפר את סיכוייהם לרכוש מגוון מקצועות, בשכר גבוה מהמינימום.

 

אבל הלימודים הם רק החלק הראשון - ואחר כך נמשך הסיוע בחיפוש תעסוקה מתאימה. אצל דוסטר, המשחק שפיתח אמור לעשות את העבודה. כשהציג אותו בטקס הסיום, כולם התרגשו.

 "המשחק שהרצל הגה ויצר נותן לנו הזדמנות להכיר עולם חדש ומרתק - שלולא הוא, ספק אם היתה לנו הזדמנות לכך". גם במכללה מציינים את הייחוד ואומרים שהרצל היה הסטודנט היחיד שהציג מוצר עם קונספט שלם מאחוריו, מעבר לפרסום מוצר קיים.

 

הרצל פנה למרכז ההמצאות והפטנטים של הרב שניידר, ומחכה להצעה. במקביל הוא מעוניין לבדוק אפשרויות נוספות לייצור המשחק מול חברות המתמחות בכך. במה בדיוק מדובר הוא לא חושף, אך מוכן להבטיח: "תהיו בטוחים שמשחק כזה עוד לא ראיתם. בכל מקום שאני נמצא אני חושב על דברים חדשים שעדיין לא קיימים". אז למרות המצב הכלכלי הקשה, דוסטר והצוות שסייע לו מאמין שייצא המעסיק שמחפש עובד שאפתן, מוכשר - ומדופלם - שכזה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרצל דוסטר. באמצע החיים, ללמוד??
צילום: מילי שוורצמן
מומלצים