שתף קטע נבחר

יוסף שניידר - רב של ממציאים

קמתם בבוקר עם רעיון למוצר שאתמול היה חסר לכם? יש דרך להגשים את החלום. יוסף שניידר מנהל את המרכז הישראלי לממציאים שמסייע לבעלי רעיונות לממשם ואף להרוויח עליהם. באחרונה הצטרף אליו איש העסקים אביב צידון. אבל זכרו, רק אחוז קטן מההמצאות מוכר כפטנט

"המוח היהודי" ממציא כל הזמן פטנטים, בכך אין חדש. השאלה תמיד היא כיצד להוביל את הרעיון לביצוע וגם להפוך אותו למוצר שניתן למכור אותו. חשוב לזכור עם זאת, רק אחוז קטן מאד של ההמצאות נרשם בסופו של דבר כפטנט.    

 

יוסף שניידר (36), חרדי מבני ברק ואב ל-8, הוא אחד מאותם ממציאים. המצאותיו אמנם לא שינו את פני האנושות, אבל נותנות מענה לצרכנים שונים. "אני ממציא מגיל 13", הוא אומר, "במהלך השנים המצאתי עין אלקטרונית שמכבה מזגן כשאין איש בחדר, מפסקים לשבת, מחוגה אלקטרונית והמצאות נוספות".

  

לפני 5 שנים הקים שניידר את המרכז הישראלי לממציאים שמסייע לבעלי רעיונות לממשם ואף להרווח עליהם. לפני כשנה, במסגרת תוכנית הטלוויזיה  "הכרישים", הצטרף אליו כשותף איש העסקים אביב צידון, בעליה של חברת BVR הנסחרת בנאסד"ק, ומאז השותפות בין השניים פורחת.

 

איך פועלת השיטה? בעל הרעיון מגיע למרכז ומציג את הרעיון שלו. שניידר משרבט את המוצר המוצע, מונה את החומרים ומעריך כמה יעלה לייצרו (בדרך כלל בסין). "כבר בפגישה הראשונה יודע בעל הרעיון כמה יצטרך להשקיע במוצר ויכול להחליט אם ירצה לעשות זאת בעצמו, להיכנס לשותפות עם המרכז או למכור את הרעיון. לאחר שנקבעת צורת ההתקשרות, הפטנט יוצא לדרך.

 

שניידר הוא גם אביו-מולידו של שימעל'ה, בובה חרדית עם כיפה שמשמיעה את תפילת 'שמע ישראל'. שימעל'ה הפך להיט בתוך זמן קצר בעולם החרדי ועד היום נמכרו אלפי יחידות שלו ביותר ממיליון דולר.  

 

"התחום החזק שלי הוא הבנת הפוטנציאל והייצור ועם הזמן היה ברור לי שעסק מהסוג הזה חייב חיזוק בתחומים אחרים כמו מימון ושיווק. חיפשתי למעשה שותף שיוכל לממש את הפוטנציאל של העסק ולקחת אותו למקומות רחוקים", אומר שניידר.

 

החיבור עם אביב צידון 

"היה משהו לא שגרתי במפגש שלנו ואני חושב שגם אחרים הרגישו בזה", אומר אביב צידון על הרגע בו פגש ביוסף שניידר ב"הכרישים". "החיבור איתו היה מהיר. אהבתי את הפשטות שבשיטה שהציע שניידר. האופן בו אדם מעלה רעיון, מקבל שירות ונשאר שותף - זה שירות שאנשים נהנים ממנו ובאמצעותו מגדילים את ההצלחה במחיר שווה לנפש - זו הברקה של שניידר".

 

היום, שנה אחרי החיבור בין השניים אומר שניידר: "מרגע שאביב נכנס יצאתי מהניהול הפיננסי והעסקי והתוצאות לא איחרו לבוא. שילשנו את ההכנסות ל-3 מיליון שקל. גם כח האדם שולש ל-15 עובדים בעקבות הגידול במספר הלקוחות מ-200 ל-500 וההערכות הן שהמרכז יסיים את 2007 ברווח של מיליון שקל. בנוסף, הקמנו יחד את בית הספר לממציאים בשיתוף עם אוניברסיטת תל אביב.

  

אולי עוד 150 איש חשבו כבר על זה?

"כשרעיון עולה במוחו של אדם, צריך לקחת בחשבון שאולי באותה עת 150 אנשים אחרים חושבים על אותו רעיון בדיוק", אומר שניידר. "באותו רגע מתחיל למעשה המירוץ שהמנצח הוא זה שיגיע ראשון עם המוצר לשוק. לכן הגישה שלי אומרת להגיע קודם לשוק ואז בהמשך לבצע שיפורים במוצר - הרי הצרכן מחפש פיתרון ומענה על צורך והוא אינו רואה את ההבדלים והשינויים הקטנים שיעשו בהמשך המהנדסים.

 

"מתוך 70,000 מוצרים שיושבים על המדפים ברשת כדוגמת הום סנטר רק 0.3% מוגנים בפטנט - עובדה זו מחזקת מעל לכל ספק את הגישה לפיה צריך למכור, כיוון שתמיד ניתן להציע מוצרים חדשים שיש להם ביקוש, גם ללא פטנט", אומר שניידר.

 

רישום פטנט באמצעות עו"ד בישראל עולה בין 3,000 ל-10,000 דולר תלוי במורכבות. "האבסורד הוא שעורכי דין מבצעים את הבקשה לרישום למרות שהם יודעים מראש שהיא חסרת סיכוי", אומר שניידר. "אם לוקחים בחשבון שרק 5% מהבקשות נרשמות בסופו של דבר כפטנט, ב-95% עורכי הדין מגישים בקשה שתידחה - דבר שנוגד למעשה את החוק לפיו אם יש פטנט קיים אסור להגיש בקשה לרישום".

 

מספיק להגיע עם רעיון 

אופיר בן אהרון (32), עוסק בייבוא של מוצרי הלבשה לרשתות השיווק. בסיוע של שניידר הוא פיתח מזגן לעגלת תינוק. הרעיון של בן אהרון צץ כשטייל עם בנו התינוק בקיץ שעבר.

 

"הרעיון היה לפתח מזגן נייד לתינוקות שיוריד ב-3 מעלות את הטמפרטורה בתוך העגלה ויאפשר משב רוח נעים", אומר שניידר. "הקמנו חברה שנקראת 'בייבי קומפורט' וכעת גייסנו בסבב ההשקעה השלישי בארה"ב משקיע נוסף לפי שווי של מיליון דולר.

 

"מלבד המפגש הזה צידון ואני הקמנו עוד 9 סטארט-אפים, אבל יחד עם זאת הדגש האמיתי במרכז שלנו הוא הממציא ולא המוצר. זאת, הסיבה שאנחנו מאפשרים כמעט לכל אדם להגשים את החלום שלו גם אם הוא לא כזה שיביא מיליונים".

 

 

דוגמא נוספת היא מסננת חד פעמית לכיור המטבח. את המוצר פיתח שרון יחיא, מעצב גרפי בוגר בצלאל, שייצר אותו בעזרת שניידר. "מדובר במוצר חד-פעמי המשמש תחליף למסננת הרב פעמית העשויה מתכת וכך, בתום הניקוי, זורקים את השאריות יחד עם המסננת החד פעמית לפח", אומר שניידר.

 

שניידר מעריך שבישראל יש כיום 150 אלף ממציאים. "זה פוטנציאל אדיר שמציב אותנו בחמשת המדינות הראשונות בעולם ביחס לאוכלוסייה. כבר לפני כחצי שנה פנו אליי ממרוקו, צרפת וגרמניה וביקשו לבחון את העתקת השיטה, אך כיוון שלא הייתי ערוך מספיק מבחינה לוגיסטית נאלצתי לדחות את ההצעות. מאז ועד היום הדברים הבשילו יותר ואני מתכנן שכבר ב-2008 לפחות מדינה אחת נוספת תאמץ את הרעיון ותקים מרכז דומה לפורמט שפיתחנו", אומר שניידר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים