שתף קטע נבחר

מומחים סבורים: חיזבאללה בסיני - קצה הקרחון

הקו האדום נחצה, נסראללה פעל במצרים ומובארק חש את האיום מקרוב. לפי חוקר ביטחון וטרור - עוד חוליות טרם נחשפו ומצרים תתקשה לעמוד בסחף. ואיך משפיע ליברמן על יחסי קהיר-טהרן?

בעקבות חשיפת רשת טרור של חיזבאללה שפעלה במצרים בחסות טהרן, מזהירים מומחים כי הזרוע האיראנית במזרח התיכון ארוכה משנדמה, ותשתיות טרור נוספות עדיין פועלות בסיני ובלב מצרים. המאבק הנחוש של קהיר יכול, לפחות, לעודד במשהו את ישראל.

 

חיזבאללה במצרים - התפתחויות אחרונות:

 

"פועלות במצרים עוד חוליות. זו שנחשפה אינה הראשונה או האחרונה ולכן עדיין קיימת סכנה לפגיעה בשגרירות ישראל בקהיר", מעריך סא"ל (מיל') משה מרזוק, מהמכון למדיניות נגד טרור במרכז הבינתחומי בהרצליה.

 

מרזוק לא הופתע מהחשיפה האחרונה. "שטחה של מצרים הפך הפקר להעברת כספים, נשק וחוליות חבלה. למעשה, בגלל הקשיים בהעברת אמצעי לחימה,

חיזבאללה והאיראנים הקימו בסיני סדנאות לייצור טילים. אך עד כה המצרים העדיפו לא לפעול נגד החוליות, כיוון שהניחו שאינן מסכנות את המשטר המצרי כמי שמיועדות לעזה.

 

"כעת התברר שתשתית הטרור פעלה לבצע פיגועים נגד מטרות ישראליות בלב לבה של מצרים, כאילו אין בה שלטון - בכך נחצה קו אדום", הוא מסביר. "למעשה התבדתה טענת נסראללה שהימצאותם שם נועדה רק להציל את הפלסטינים ולתמוך בחמאס".


הפגנת תמיכה בחיזבאללה בטהרן. חלק מהמהפכה (צילום: AFP)

 

לדברי מרזוק, ההיאחזות האיראנית במצרים כל כך מבוססת, עד כי קשה להאמין ששלטון מובארק יצליח להתמודד עמה במצב הנוכחי. "רשת הטרור היא רק חלק מהשלב השני של המהפכה האיסלאמית, שמטרתה לא רק השתלטות על איראן כמו בימי חומייני, אלא ייצואה לעולם המוסלמי באזור. כבר לפני שנים, החלה איראן להזרים כספים לתוך מדינות ערב בניסיון ליצור תשתית אידיאולוגית-דתית לטובת שלב ניסיון הפלת המשטרים הסונים המתונים - בו אנו מצויים היום".

 

האויבים המשותפים לישראל ולמצרים

למרות כל זאת, מרזוק מעריך כי מצרים לא תפעל כמו מרוקו, שניתקה את הקשרים עם איראן בעקבות תמיכתה של זו בארגוני מורדים במדינה. "היחסים בין מצרים לאיראן כל כך גרועים שהניתוק יהיה רק פורמאלי. סיבה נוספת היא ישראל - ניתוק כזה יציג אותה כמי שמקיימת יחסים עם ישראל, עם ליברמן כשר חוץ, בעוד שהיא מפנה עורף לאיראן".

 

גם לדברי ד"ר אפרים קם, סגן ראש המכון למחקרי ביטחון לאומי, הפעולה למיגור תשתיות טרור בשטח מצרים לא תהיה האחרונה. "למצרים יש שלוש בעיות: האחים המוסלמים, מאחזי ארגון אל-קאעידה בסיני והמעורבות האיראנית בפגיעה במשטר המצרי", הוא מסביר.

 

"המצרים סבלו מגל קשה של טרור בין 92' ל-97', בעיקר מצד ארגונים איסלאמיים קיצוניים, והצליחו להתגבר על כך באמצעות הפעלת כוח. מאז שכך אותו גל, המצרים חוששים כי יתעורר מחדש, לכן הם פועלים במאמץ יתר למנוע זאת".

 

נדמה כי מי שמרוויחה בעקיפין מהעימות בין חיזבאללה-איראן למצרים היא ישראל. "הבשורות הפחות טובות מבחינת ישראל על רקע חשיפת תשתית חיזבאללה היא כי הארגון עושה ככל יכולתו לחזק את חמאס ולפגוע ביעדים ישראליים, אולם החדשות הטובות יותר היא כי מצרים יוצאת בגלוי נגד חיזבאללה ואיראן. זו תופעה שככל שתימשך, בעקיפין, נרוויח ממנה", מסביר קם.

 

"למעשה, המדינה הערבית המובילה יוצאת בגלוי נגד פעולה המזיקה לנו. כלומר, יש דיאלוג עקיף בינינו למצרים שמתייחס לשלושה אויבים משותפים: איראן, חיזבאללה וחמאס".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נסראללה. לא רק לטובת הפלסטינים
צילום: AFP
מובארק. הקו האדום נחצה
צילום: אי פי איי
מומלצים