שתף קטע נבחר

מחיר הנפט עלה ב-4% ל-51.5 דולר לחבית

מחיר הזהב השחור עולה זה ארבעה ימים ברציפות בעקבות עליות שערים בבורסות אירופה והיחלשות הדולר, שמאפילים על החששות שהמיתון העולמי יפגע בביקושים ועל העובדה שקרטל אופ"ק החליט שלא להקטין את התפוקה

מחיר הנפט עלה אמש (ו'), זה היום הרביעי ברציפות, בעקבות עליות שערים בבורסות ארה"ב  ו אירופה והיחלשות של הדולר, שמאפילים על החששות שהמיתון העולמי יפגע בביקושים.

 

המסחר בוול-סטריט ננעל בעליות, על רקע דיווחים טובים של החברות הנסחרות בבורסות ארה"ב, כמו חברת כרטיסי האשראי האמריקאית אמריקן אקספרס, ענקית התוכנהמיקרוסופט, ענקית הרכב פורד מוטור וחברת התשתית האיטלקית Eni, שכולן דיווחו על תוצאות רבעוניות טובות מהצפוי - גם אם חלקן עדיין נמצאות בהסדרים. ניתן להניח שגם ההצהרות האופטימיות של שרי ה-G7, המכונסים כעת בוושינגטון, סייעו לעליות השערים בוול סטריט ולהתקיירות הנפט. שרי האוצר של ה-G7 אמרו כי הם מעריכים שהכלכלה העולמית תתחיל להתאושש מהמיתון עד סוף השנה.

 

יום המסחר בנפט החל אמש דווקא בירידות, על רקע סימנים, שקרטל יצואניות הנפט אופ"ק אינו מקצץ את תפוקתו בקצב מהיר מספיק על מנת לצמצם את העודף בשוק. ואולם, כאמור, במהלך יום המסחר השתנתה המגמה והנפט עבר לעליות. מלאי הנפט הגולמי בארה"ב נמצא עתה בשיא של 19 שנה.

 

מחיר חבית למסירה ביוני עלה ב-3.9% וסגר ברמה של 51.55 דולר במסחר בניו יורק. 

 

שלשום הסתיים המסחר בנפט מחיר הנפט בעלייה של 77 סנט, או 1.6%, לרמה של 49.62 דולר לחבית במסחר בבורסת הסחורות של ניו יורק.

 

מפיקות הנפט הגדולות קונוקופיליפס ואוקסידנטל פטרולום דיווחו השבוע על צניחה של 80% ברווח הנקי ברבעון הראשון, אם כי התוצאות לא היו גרועות כפי שצפו אנליסטים, בהינתן הצניחה החדה של מחירי הנפט במהלך הקיץ, משיא של יותר מ-147 דולר לחבית לרמות של היום. החברות דיווחו על גידול בתפוקה.

 

הביקוש יורד, התפוקה אינה קטנה, אבל המחיר עולה

 

מחיר הנפט נע בתקופה האחרונה בהתאם לתנודות בשוקי המניות - עולה כאשר מחירי המניות יורדים ולהיפך. הסיבה לכך היא שהמיתון גורם לירידה בביקוש לנפט, ואילו סימנים ליציאה מהמיתון גורמים לסוחרי הנפט לחשוב שהביקושים עומדים לעלות. מאז תחילת השנה עלה המחיר משפל של פחות מ-35 דולר לחבית ליותר מ-50 דולר לחבית, למרות שרזרבות הנפט הבלתי מנוצלות הגיעו לשיא של 19 שנה. הביקוש לאנרגיה נמצא ברמה הנמוכה ביותר מאז אחרי התקפות הטרור על מגדלי התאומים במנהטן בספטמבר 2001.

 

המצב הכלכלי המידרדר שינה את הרגלי הצריכה של אמריקנים, שמוציאים כיום הרבה פחות כסף על דלק. רזרבות הגז הטבעי בארה"ב גדולות ב-36% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. רזרבות הנפט הגולמי עומדות כיום על כמיליארד חביות נפט. רזרבות מוצרי הנפט (תזקיקים) גדלו לרמה הגבוהה ביותר מאז החלו הרישומים ב-1982, ועומדות כעת על 1.79 מיליארד חביות.

 

קרטל הנפט אופ"ק החליט בפגישתו האחרונה, שהתקיימה בווינה לפני כחודש, להותיר את רמת תפוקת הנפט הנוכחית על כנה. שרי הנפט של מדינות הקרטל אמרו כי ישמרו על רמות התפוקה הנוכחיות, אך ינסו למנוע מחלק מהמדינות החברות להפיק מעבר למכסות שלהן. 11 מהחברות בקרטל שכפופות למכסות תפוקה עוברות ביחד את המכסות שלהן בכ-800 אלף חביות ביום.

  

אופ"ק הודיע על קיצוצים בתפוקה בספטמבר ובדצמבר בסך של 4.2 מיליון חביות ליום מאז ספטמבר. נראה שהקיצוצים הללו סייעו לייצב את מחיר הנפט סביב 40 דולר לחבית, לאחר שצנח ביותר מ-100 דולר לחבית משיא שנשבר ביולי 2008.

 

המדינות החברות בקרטל שקלו לבצע קיצוץ תפוקה נוסף של בין 500 אלף ל-1.5 מיליון חביות ליום, אך החשש הוא שקיצוץ בתפוקה עשוי אולי להעלות את המחירים בטווח הקצר, אך הוא גם עלול לפגוע במדינות שסובלות מהמשבר הכלכלי הגלובלי, ולהוביל לירידה נוספת בביקוש. המדיניות ביחס לנפט הושפעה גם מההטיות הפוליטיות: אויבותיה של ארה"ב, איראן וונצואלה, לחצו להוריד את התפוקה, אך ערב הסעודית, בעלת בריתה של ארה"ב, לחצה להשאיר את היקף התפוקה על כנה, לפחות - ובסופו של דבר, ידה הייתה על העליונה והיקף התפוקה לא קוצץ.


פורסם לראשונה 24/04/2009 22:57

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מחיר הנפט עולה
צילום: רויטרס
מומלצים