שתף קטע נבחר

נלחמים בשיניים על בית הספר באונ' תל-אביב

ההחלטה להפסיק את הרישום מקרבת את החרב לצווארו של בית הספר לרפואת שיניים באוניברסיטת תל-אביב, שנאבק כבר 8 שנים בגרעון. בשנים הפרה-קליניות נותרו שלושה סטודנטים בלבד, והמשך לימודיהם בסכנה

מתחדש המאבק על המשך קיומו של בית הספר לרפואת שיניים באוניברסיטת תל-אביב: ביום ראשון ישביתו הסטודנטים וחברי הסגל למשך חצי יום את הלימודים בבית הספר, ואליהם יצטרפו חלק מהסטודנטים בבית הספר לרפואה. במהלך השביתה יפגינו הסטודנטים בחזית בית ההספר כשהם לבושים חלוקים לבנים. הם ימחו על הפסקת הרישום לבית הספר, מתוך כוונה לסגור אותו בשל גירעון מצטבר. כיום עומד הגירעון השנתי על שמונה מיליון שקל.

  

זה כמה שנים שסגל ההוראה והסטודנטים לרפואת שיניים מנהלים מאבק על המשך קיומו של בית הספר. בזמנו עמד גירעון בית הספר על כ-20 מיליון שקל. בשנתיים האחרונות הוא צומצם, אך עדיין לא באופן מספק.

 

לפני שלוש שנים הבינה הנהלת בית הספר לרפואת שיניים כי הוא עומד בפני סגירה. ההנהלה דרשה להנהיג תוכנית הבראה שתכלול חיבור בין בית הספר לגוף רפואי מרכזי, וביקשה לשם כך תקציב עודף של שלושה מיליון שקל מהוועדה לתכנון ותקצוב במועצה להשכלה גבוהה (ות"ת). בפועל החיבור לא נעשה, והתוכנית לא יצאה לפועל. בסופו של דבר, סגרה בחודש שעבר האוניברסיטה את הרישום, והיא אינה מקבלת עוד סטודנטים חדשים. בכך הפרה הנהלת האוניברסיטה את ההסכם עם סגל מורי בית הספר.

 

בימים האחרונים החליטה ות"ת להקים "צוות מיוחד" לבדיקת מצב בתי הספר לרפואה - בית הספר באוניברסיטאות תל-אביב בהשוואה למקבילו באוניברסיטה העברית, המאוזן כלכלית ואף רווחי. מות"ת נמסר כי הצוות צפוי להגיש לוועדה את המלצותיו בתוך פחות מחודש.

 

זן נכחד בקמפוס

אם לא ישתנה המצב, המשמעות בפועל תהיה סגירת אחד משני בתי הספר היחידים בישראל לרפואת שיניים. בנוסף, ייסגרו המרפאות בבית הספר, המספקות טיפולי שיניים במחירים סמליים למעוטי יכולת.

 

הסטודנטים לרפואת שיניים הפכו ל"זן נכחד" בקמפוס - לשנים א' וב' לא נרשמו סטודנטים חדשים זה שנתיים, ובשנים הפרה-קליניות (הנלמדות יחד עם הסטודנטים לרפואה) נותרו כיום שלושה סטודנטים בלבד לרפואת שיניים. עד כה "עיבתה" האוניברסיטה את ספסלי הסטודנטים בשנים המתקדמות בסטודנטים שהחלו את לימודיהם בשנים הפרה-קליניות בחו"ל, ושבו להמשך לימודיהם בארץ. החל מהשנה הקרובה גם לא יצטרפו סטודנטים מחו"ל, ולכן גם לימודיהם של השלושה היחידים שנותרו מוטלים בספק.

 

בניסיון אחרון להיאבק על המשך קיומו של בית הספר, תתקיים שביתת האזהרה ביום ראשון הקרוב, שבה תומכים ועד הסגל האקדמי הבכיר ואגודת הסטודנטים. השובתים מוחים על אי הזרמת התקציב הנדרש להמשך קיומו של בית הספר, וטוענים כי יש בכך הסכנה לפגיעה חמורה באיכות רפואת השיניים בישראל. גם הסטודנטים בבית הספר לרפואה, בשנים הפרה קליניות א'-ג', יביעו תמיכה במאבק, וישביתו גם הם את לימודיהם באותו יום, בין השעות שמונה לעשר בבוקר.

 

"נאבקים למען רפואת השיניים בישראל"

"סגל המורים עשה ויתורים כואבים", אומר יו"ר נציגות המורים, פרופ' אריאל בן-עמר. "אנחנו לא נאבקים למען תנאי שכר או תנאי עבודה, אלא אך ורק למען רפואת השיניים בישראל. אנו מתכננים יחד עם הסטודנטים צעדי מחאה נוספים".

 

הילה בוחבוט, סטודנטית שנה ג' לרפואת שיניים, היא אחת משלושת הסטודנטים היחידים כיום בשנים הפרה-קליניות. "כבר כמה שנים מדברים על סגירת בית הספר",

היא אומרת. "במקום לספוג את הגירעון, האוניברסיטה מחליטה פשוט לסגור את בית הספר. אנחנו מחכים שות"ת ייתנו תשובה. אם יסגרו לנו עכשיו את בית הספר, נסיים עם תואר ראשון ברפואה שלא נותן לנו כלום - וסתם בזבזנו שלוש שנים". 

 

"ות"ת מעדיפה לשלוח את הסטודנטים לרפואת שיניים ללמוד במזרח אירופה ולשלם שכר לימוד של עשרות אלפי דולרים, וברמה אקדמית נמוכה", אומר יו"ר אגודת הסטודנטים באוניברסיטה, גיל גולדנברג. "קיומם של שני בתי ספר לרפואת שיניים בארץ הוא צורך לאומי המגובה על ידי כל המוסדות המקצועיים בתחום. מקבלי ההחלטות חייבים להפנים עובדה זו וליישמה במהירות".

 

מאוניברסיטת ת"א נמסר בתגובה: "האוניברסיטה סבורה שחשוב ביותר לקיים במדינת ישראל שני בתי ספר לרפואת שיניים ותמשיך במאמציה להבטיח את המשך קיומו של בית הספר. אנו ממתינים להכרעת ות"ת באשר לסיוע הנדרש, על מנת שבית הספר יוכל להמשיך לפעול".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
מפגין נגד סגירת בית הספר (ארכיון)
צילום: ירון ברנר
מומלצים