שתף קטע נבחר

אובמה לנתניהו: אציג יוזמת שלום אזורית חדשה

פסגת וושינגטון נגמרה בפערים עמוקים בין נתניהו לאובמה בנושא פתרון שתי המדינות. הנשיא האמריקני הודיע לראש הממשלה כי בכוונתו להציג יוזמת שלום אזורית חדשה, ככל כנראה בחודש הבא בקהיר. נתניהו: יש לנו זכות להתגונן מפני איראן

פגישה ארוכה, חיוכים, אווירה נינוחה מול העיתונאים - ושורת מחלוקות עמוקות בין שני המנהיגים. נשיא ארה"ב, ברק אובמה, הודיע לראש הממשלה, בנימין נתניהו, בפגישתם בבית הלבן כי הוא מתכוון להכריז על תוכנית שלום אזורית חדשה. ראש הממשלה נשאל אמש (יום ב') בתדרוך הכתבים אם התרשם שבכוונת ארה"ב לצאת ליוזמת שלום חדשה, והשיב: "הכוונה היא ללכת ליוזמה חדשה שהמרכיב האזורי יהיה מרכזי". ייתכן שהיוזמה תוצג כבר בנאומו של אובמה בקהיר ב-4 ביוני.

 

"גיליתי הבנה אצל הנשיא שישראל צריכה לא רק לתת, אלא גם לקבל", אמר נתניהו בסיכומו של יום עמוס בפגישות בבית הלבן ובמחלקת המדינה.

פרשנות
נתניהו ממאדים, אובמה מנוגה / יצחק בן חורין, וושינגטון
אפילו החיוכים הנעימים לא יוכלו לחפות על עומק הפערים בין הנשיא האמריקני לראש הממשלה. בעניין האיראני היתה התקרבות מה, אך בנושא הפלסטיני - שניהם תקועים בבונקר
לכתבה המלאה

"אמרתי בפגישות שאנו מוכנים למשא ומתן לשלום, ומצפים שגם יהיה לזה מרכיב של שלום אזורי. לנשיא יש מחויבות ברורה להרחיב את מעגל השלום". בתום שעה וחצי של פגישה עם מזכירת המדינה הילרי קלינטון אמר הלילה נתניהו כי "התחדדה ההכרה המשותפת בצורך לעצור את התגרענותה של איראן".

 

אובמה יסיים בקהיר את סבב הפגישות עם מנהיגי האזור - המלך עבדאללה, נתניהו, אבו מאזן שיגיע לוושינגטון בשבוע הבא, ולבסוף מובארק. נתניהו אמר שנושא יוזמת השלום הערבית עלה בפגישה, "אבל רק במובן זה שבמדינות ערב יש רוח הרבה יותר חיובית - יחסית ל'שלושת הלאווים' בוועידת חרטום. לא יותר מזה". עם זאת הבהיר: "הנשיא חושב, וגם אנחנו, שיש לצרף כמה שיותר מדינות ערביות לתהליך המדיני מול הפלסטינים, כך שידברו ישירות עם ישראל".


למרות החיוכים, המחלוקות רבות (צילום: רויטרס)

 

במישור הפלסטיני, הבהיר נתניהו לכתבים, כי הוא "מוכן להתחיל בשיחות עם אבו מאזן כבר עכשיו". עם זאת, הוא סירב להתייחס לאפשרות שאובמה קבע לוחות זמנים לתהליך מול הפלסטינים, ופטר זאת במלים "אני לא נכנס לזה". אולי כדי להרגיע את הקואליציה בבית, הבהיר: "לא אמרתי את המילים 'שתי מדינות לשני עמים' בתוך הפגישה. אני אמרתי שהפלסטינים צריכים להכיר בזהות היהודית של מדינת ישראל".

 

לדבריו, "סוגייה זאת מחייבת הידברות צמודה. זה מחייב לברר אם מדובר למשל במדינת חמאס. איך מבטיחים שזאת לא תהיה מדינת חמאס? זאת שאלה יסודית. הטרמינולוגיה אמנם חשובה, אך יותר חשוב מה יהיה שם במהות. אנחנו מבקשים לברר זאת, כפי שהבהרתי כאן בצורה ישירה ואמיתית".

 

נתניהו סירב להתייחס באופן ישיר לשאלת ynet אם יורה על הפסקת הבנייה בהתנחלויות, כפי שדורש אובמה, אך במהלך התדרוך שב ואמר בצורות שונות כי יש לעמוד במקביל על התביעות מהערבים, ובראשם הפלסטינים. "פינינו את עזה, פירקנו התנחלויות - וקם שם בסיס ענק לטרור", אמר. "זה שהם לא עמדו בהתחייבויות, זה אומר שנבנה את ההתנחלויות מחדש בעזה?".

  

אובמה, על פי נתניהו, "מבין שצריך צעדים קונקרטיים מאיתנו, אבל גם מהעולם הערבי לכיוון ישראל. הוא מדבר על צעדי נרמול. אמרתי לנשיא שהפלסטינים יוכלו ליהנות מכל הסמכויות פרט לצבא ויכולת להחדיר אמצעי לחימה. אם תהיה הבנה על המהות, הבעיות האחרות יפתרו".

 

נתניהו: יש לנו זכות להגן על עצמנו

ראש הממשלה הבהיר בארה"ב כי "לישראל יש זכות להגן על עצמה". בשיחה עם הכתבים הישראלים, אמר שהסכים עם הנשיא האמריקני שיש למנוע מאיראן להגיע ליכולת צבאית גרעינית. נתניהו מבהיר כי זה העניין החשוב בראייתו, ו"המבחן הוא מבחן התוצאה". הנושא האיראני, לדבריו, תפס מקום מרכזי בפגישה.

 

אף שבפגישה הבהיר אובמה כי "אין טעם" לקצוב זמן למגעים עם איראן, נתניהו הביע סיפוק מכך שלהבנתו, הנשיא האמריקני בכל זאת קבע מועד להערכה מחודשת של המצב, בסוף השנה. "זה מה שהבנתי מדבריו הפומביים, כמו גם משיחתנו", הבהיר ראש הממשלה. "הנשיא נקב בדבריו את הצורך לבחון האם איראן עומדת בהתחייבותה. הוא אמר את זה בראיון פומבי, שכך צריך להיעשות עד סוף השנה".

 

בהתייחסות לפעולה ישראלית צבאית אפשרית באיראן, אמר נתניהו: "אין אור ירוק, אין אור כתום ואין אור סגול לפעולה. העיקרון שסיכמנו עליו הוא החשוב - מחויבות לתוצאה, שאיראן לא תפתח יכולת גרעינית צבאית. אני רואה בפגישה ביני לנשיא הרבה יותר הסכמה מאי הסכמה. אנחנו רוצים שהנשיא הזה יצליח. היעד הוא למנוע איראן גרעינית, והוא משותף לשתי המדינות. לגבי האמצעים - כל האופציות פתוחות. אין מה להוסיף על כך, אבל ברור שראש ממשלה בישראל מחויב להגן על אזרחי המדינה".

 

נתניהו אמר עוד, לאחר פגישותיו: "אובמה הביע מחויבות לצרכים המיוחדים של ישראל. הוא חיזק ואשרר את מחויבות ארה"ב להבנות קודמות בינינו בנושאים מהותיים". דבריו אלה נגעו ככל הנראה לתביעות שהעלתה תת מזכירת המדינה האמריקנית לפני כמה ימים, באשר לצורך בהצטרפות ישראל לאמנה לאי-הפצת נשק גרעיני.  

 

"מאמינים ביכולתנו לעבוד יחד" 

נתניהו התגאה בפגישה הארוכה שקיים עם אובמה: "שעה ו-45 דקות בארבע עיניים, ובסך הכל ארבע שעות יחד - זה חשוב לביסוס הקשר האישי. ביחסי ישראל-ארה"ב היו זוגות שונים של נשיאים וראשי ממשלה, והוא אמר לי שהוא מאמין שהקשר יכול לחולל שינוי. אנחנו שני אנשים שמאמינים

ביכולתם לעבוד יחד. היתה מחויבות עמוקה שהוא ביטא ליחסי ישראל ארה"ב. מחוייבות לביטחון ישראל, על כל מרכיביו".

 

בסיום התדרוך בישר נתניהו לכתבים כי המגעים עם ממשל אובמה יימשכו כבר ביומיים הקרובים לשהותו כאן, בטרם צאתו בחזרה לישראל. נתניהו אמר שארה"ב וישראל יקימו צוותים משותפים שיעסקו בסוגיות מדיניות וביטחוניות, אך סירב לומר אילו הן, ואם מדובר בנושא האיראני למשל. כך או כך, ראש הממשלה נתניהו סיכם את פגישתו עם אובמה במילים "פגישה טובה מאוד".

 

לאחר פגישת נתניהו-אובמה החל צוות ישראלי בראשות עוזי ארד וצוות אמריקני בראשות הגנרל לשעבר ג'יימס ג'ונס בעיבוד הנושאים שעלו בפגישה. מאוחר יותר יצא נתניהו למחלקת המדינה וסעד עם הילרי קלינטון.


פורסם לראשונה 18/05/2009 23:09

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו ואובמה
צילום: AFP
פערים גדולים
צילום: משה מילנר, לע"מ
הביא רוח חדשה. נתניהו
צילום: AFP
מומלצים