שתף קטע נבחר

הסג'יל מחמיר את האיום מאיראן

גם הספקנים ביותר אינם יכולים להתעלם עוד מהעובדה שאיראן פיתחה טיל בליסטי למרחק של 2,000 ק"מ, השם את מוסקבה ואת בירות אירופה על הכוונת. שיגור "סג'יל-2" מציב דאגות חדשות גם בפני ישראל: ניתן לשגר אותו מהר יותר ומעומק איראן

לא צריך להיות ספק, הטיל "סג'יל-2" שאיראן שיגרה הבוקר (יום ד'), נועד בעיקר לצרכים פוליטיים פנימיים של איראן. בעוד פחות מחודש ייערכו במדינה בחירות כלליות לנשיאות וניסוי של טיל בליסטי לטווח 2,000 ק"מ נועד להעלות את יוקרתו של הנשיא אחמדי-נג'אד ופטרונו, המנהיג הרוחני עלי חמינאי.

 

הניסיון מלמד שתוכניות טילים - כמו גם תוכנית הגרעין האיראנית - הן מוקד הזדהות ותחושת גאווה לאומית. לכן, ניסוי מוצלח בטיל דו-שלבי מתוחכם הוא מהלך פוליטי רב עוצמה. סג'יל-2 אינו חידוש בארסנל הנשק האיראני. טהרן כבר עשתה בו ניסויים והשתמשה בו לשיגור מה שהגדירה כ"לווייני מחקר". כמה מהניסויים שנערכו בעבר נכשלו ואיראן טענה שהטיל כלל לא נועד לצרכים צבאיים, אלא לתוכנית החלל האזרחית שלה.

 

היום הסירו האיראנים את המסווה ושיגרו את הסג'יל-2 עצמו, בדיוק כפי שצפו שירותי המודיעין של ישראל ושל ארה"ב. מעתה, גם הספקנים ביותר במערב אינם יכולים להתעלם מהעובדה שאיראן פיתחה טיל בליסטי שמאיים גם על רוסיה, גם על מדינות הבלקן, גם על מצרים וכל מדינות ערב האחרות. שיגור הטיל הזה מוכיח לרוסים שארה"ב צדקה כשדרשה להקים מערכת ליירוט טילים בפולין וצ'כיה.

 

התלמיד האיראני עולה על רבו

לכאורה, בישראל אין מקום לדאגה מיוחדת בשל הופעתו של הטיל החדש. אבל רק לכאורה. אמנם, טילי השיהאב מגיעים לטווח של 1,400 ק"מ ומכסים את כל שטח ישראל ולכן הטיל החדש אינו משנה בהרבה את מצבנו. אולם, בחינה מדוקדקת יותר מעלה את העובדות הבאות: השלב הראשון של הטיל (ואולי גם השלב השני) מונעים בדלק מוצק המאפשר לשגר את הטיל תוך זמן קצר מאוד - דקות אחרי שמוציאים אותו ממחבואו התת-קרקעי.

 

עובדה שנייה: טילים לטווח של 2,000 ק"מ אפשר לשגר לעבר ישראל בנוחיות רבה מעומק איראן וממזרח המדינה. פירושו של דבר שמטוסי חיל האוויר יצטרכו לעבור מעל כמעט כל שטחה של איראן לפני שיוכלו לפגוע באתרי השיגור ובטילים שלהם. זה מסכן את המטוסים ומקטין מאוד את היכולת של ישראל לנטרל את הטילים האיראניים מבעוד מועד. עובדה שלישית: טיל דו-שלבי המסוגל לשאת ראש קרב במשקל נמוך לטווח של כמעט 2,000 ק"מ, יהיה מסוגל לשאת ראש קרב גרעיני במשקל גבוה למרחק של כ-1,500 ק"מ.

 

עובדות אלה מעידות שתוכנית הטילים האיראנית כבר עלתה מדרגה במידת הסיכון שנשקפת ממנה לישראל. הן גם מעידות שלאיראן יש תוכניות לאיים על אזורים מרוחקים אלפי קילומטרים מגבולה באופן שיאפשר לה לכפות על מדינות אירופה והמדינות הסובבות אותה את רצונה ואת תכתיביה המדיניים.

 

נותר אמנם לוודא ששיגור הטיל האיראני הבוקר אכן הצליח, אבל גם אם ההצלחה היתה חלקית (כפי שטוען שר ההגנה האיראני) ברור שהניסוי הבא או הבא אחריו יצליחו במלואם. איראן עברה כבר מזמן את מורותיה בתחום הטילי הודו ופקיסטן ומתקרבת ליכולותיה של רוסיה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים