האם שמן "עץ הזית" הוא תרופה?
במודעות הפרסום החדשות של חברת "עץ הזית" מופיע הכיתוב "ללא מרשם רופא" וכפית אליה נמזג השמן בדומה לתרופה. בעקבות פניית ynet יחקור משרד הבריאות את הפרסומים מתוך חשד להטעיית הציבור
מי שמביט במודעות החדשות של שמן קנולה אומגה מתוצרת "עץ הזית", עשוי לחשוב כי למוצר סגולות רפואיות: במודעות מופיע הכיתוב "ללא מרשם רופא", עם צילום כפית אליה נמזג השמן כאילו היה סירופ תרופה. בעקבות פניית ynet יחקור משרד הבריאות את הסוגיה בחשד להטעיית הציבור.
לפני כשבוע הודיע מינהל המזון והתרופות האמריקני כי יצרנית דגני הבוקר צ'ריוס עברה על החוק הפדרלי, לאחר ששיווקה את הדגנים תחת הכיתוב: מפחית כולסטרול ב-4% בתוך 6 שבועות", ובכך העניקה למוצר סגולות של תרופה בלא שהמוצר נבדק כתרופה או קיבל את האישורים המתאימים. ה-FDA קבע כי על חברת ג'נרל מילס להסיר בתוך 15 ימים את הכיתובים המפרים את התקנות הפדרליות, המטעים לכאורה את הציבור, ולהבטיח כי הפרות שכאלה לא יישנו.
באחרונה החלה חברת "עץ הזית" לפרסם בעיתונות מודעה חדשה בה נראית כפית אליה נמזג השמן "קנולה אומגה" הנראה כתרופה לכל דבר. בנוסף מופיע הכיתוב "ללא מרשם רופא" והסבר על הסגולות הבריאותיות של המוצר: "מסייע להפחתת תהליכים דלקתיים ותורם לבריאות הלב". באופן זה ניסתה חברת הפרסום ליצור תדמית בריאותית ורפואית.
מודעת הפרסומת. תרופה ללא תרופה
על פי חוק, רק משרד הבריאות הישראלי מורשה לאשר מוצר בעל סגולות רפואיות, וזאת לאחר שהוכחה בטיחותו, יעילותו ואיכותו. גם מוצרים הומאופטיים או תכשירים העשויים מצמחי מרפא דורשים את אישור משרד הבריאות לאחר שהמרכיבים והריכוזים שבו נבדקו. עם זאת, ב"עץ הזית" החליטו שניתן בהיסח הדעת לכאורה להשפיע על ציבור הצרכנים ולעבור על החוק.
"לא נערך מעולם, למיטב ידיעתי, כל מחקר השוואתי מסודר שמדגים יתרון בריאותי כלשהו של השמן", אומר ל-ynet ד"ר אמיתי אלקיים, מומחה בכיר לרפואה פנימית מהמרכז הרפואי שיבא, "לפרסומת השלכות חמורות יותר שכן עומדת השאלה כיצד היא נתפסת על ידי האזרח הממוצע שחרד לבריאותו וכיצד יפעל אם יאמין לפרסומת".
"אם אדם כזה יצרוך כמות גדולה יותר של שמן בהאמינו כי גלומות בו יתרונות בריאותיות או חמור מכך, ימנע מליטול תרופות, או לעסוק בפעילות גופנית או להגיע למעקב רפואי בשל אמונתו כי הוא מוגן על ידי 'מוצר הפלא' הרי שיש כאן סכנה לפגיעה אמיתית בבריאות", מציין ד"ר אלקיים.
בעקבות פניית ynet, הודיע משרד הבריאות כי הטענות המופיעות בפרסום אינן באישורו של המשרד, וכי הנושא ייבדק במסגרת הוועדה למניעת הטעיית הציבור. חברת "עץ הזית" סירבה להגיב.