שתף קטע נבחר

יועצו של אבו מאזן: זו התחלה טובה

רבים תלו גדולות ונצורות בנאומו של הנשיא האמריקני, אבל מבחינת הפלסטינים - היתה זו רק "התחלה טובה", כפי שהגדיר זאת יועצו של אבו מאזן. גם בחמאס היה מי שמצא בו "נקודות חיוביות רבות", אך הם מחכים לתוצאות

מילים יפות, אבל הפלסטינים מחכים למעשים: מוסלמים מסביב לעולם בירכו על נאום הפיוס ההיסטורי שנשא היום (ה') הנשיא האמריקני, ברק אובמה, בקהיר. רבים ראו בו סימן לשינוי בגישת ארצות-הברית וכמדיניות חדשה כלפי המזרח התיכון, אך חלקם - בעיקר הפלסטינים - הבהירו כי אחרי כל "המילים היפות" - הם מצפים לראות פעולות בשטח.

 

נאום אובמה בקהיר - סיקור נרחב ב-ynet:

 

נביל אבו רודיינה, עוזרו של הנשיא הפלסטיני, אבו מאזן, אמר כי הנאום מהווה "התחלה טובה" לקראת מדיניות אמריקנית חדשה במזרח התיכון. "קריאתו להפסקת הבניה בהתנחלויות ולהקמת מדינה פלסטינית מהווה מסר לישראל, לפיו שלום צודק ייבנה על יסודותיה של מדינה פלסטינית שבירתה ירושלים", אמר רודיינה.

 

עם זאת, ראש צוות המשא ומתן הפלסטיני, סאיב עריקאת, גילה פחות אופטימיות. "לדעתי הנאום הזה ייפול על אוזניים ערלות בישראל", אמר. לדבריו, "נתניהו ימשיך בהתנחלות, בדחיית הפתרון של שתי מדינות, בסגר ובמצור ובדחיית) ההסכמים שנחתמו".

 

"כיצד יתנהג הנשיא אובמה מחר או בשבוע הבא כשהוא יראה שההתנחלות הישראלית נמשכת, שהכיבוש ממשיך להעמיק, הרס הבתים וכל פעולות הכיבוש?" תהה. "כאן טמון המבחן האמיתי של אובמה. שכן, כפי שאמרתי, המילים היו טובות אך צריך שיתלוו אליהן מעשים, ובכלל זה להפסיק להתייחס לישראל כאל מדינה שנמצאת מעל לחוק ולהפסיק לנקוט במוסר כפול כלפיה". 

 

איימן איסכנדר, בכיר בתנועת האופוזיציה המצרית "אל-כראמה" שהחרים את הנאום, אמר לאל-ג'זירה כי "אובמה השווה בין התליין לקורבן, ובין הכובש לנכבש ולכן הוא ביצע טעויות רבות. הוא דיבר איתנו על השואה היהודית אבל לא דיבר על ההסבר שלו למה אנחנו צריכים לשלם עליה בפלסטינים. הוא דיבר על עיראק אבל לא הסביר לי מדוע נהרגו מיליון וחצי עיראקים. הוא דיבר על חמאס אבל לא הסביר מדוע הוא לא נותן לגיטימציה להתנגד לכובש". 

 

דובר חמאס בעזה, פאוזי ברהום, אמר כי "יש שינוי בין הנאום של הנשיא אובמה לבין נאומים קודמים שנשא ג'ורג' בוש. אך הדברים שאמר היום באוניברסיטת קהיר היו מבוססים על דיפלומטיה רכה, שנועדה לשפר את תדמית ארצות-הברית".

 

 

אובמה, שביקש לשפר את היחסים עם העולם המוסלמי אחרי המתיחות שידעו תחת ממשל בוש, פתח את נאומו בברכה הערבית המסורתית "סלאם עליכום" והרבה לצטט בנאומו מהקוראן. הוא התייחס בנאומו לנושאים רבים שחשובים למוסלמים: הוא הדגיש כי לפלסטינים מגיעה מדינה משלהם וכי המשך ההתנחלות הישראלית בגדה המערבית לא מקובלת עליו; הוא הבטיח שארה"ב תסיג את כל כוחותיה מעיראק עד 2012 ושלא תהיה נוכחות אמריקנית קבועה באפגניסטן. דבריו גררו תשואות רמות מצד הקהל באונבירסיטת קהיר, בה נאם.

 

מחמוד רמחי, חבר פרלמנט מטעם חמאס, בירך על הדברים, אבל גם הוא מחכה לתוצאות: "עקבתי בדריכות אחר הנאום. היו נקודות חיוביות רבות. יש הבדל בין המדיניות שלו למדיניות בוש. אני רואה שינוי בשיח של מדיניות החוץ האמריקנית, אך הבעיה בשטח נותרה בעינה. האם הם ישיגו מדינה פלסטינית עצמאית? אם הוא יצליח, זה יהיה לטובת כל הצדדים".  


אנשי חמאס בעזה צופים בנאום (צילום: AP)

 

גם משאל אקראי שקיים כתב רשת "אל-ג'זירה" במזרח ירושלים הניב תגובות מעורבות וחמוצות מעט לנאומו של אובמה. "מאסנו בדיבורים, אנו רוצים מעשים. אנו רוצים שמדינות ערב ילחצו על ארה"ב ועל ישראל כדי שיביאו שלום לפלסטינים", אמר נשאל אחד. חברו השיב כי "אובמה הוא משיח שקר. בזמן שהוא מדבר במילים יפות בקהיר הוא שולח טילים לאחינו בעיראק ובאפגניסטן". נשאל אחר השיב כי מדובר בנאום טוב אך הוא מצפה למעשים שיבואו בעקבותיו.

 

במקומות נוספים בעולם הערבי, בירכו. מיתוואן חוסיין, תושב בגדד, שיבח את "אומץ הלב" של אובמה. "אני חושב שזו התחלה טובה ואנו מקווים שהוא יפתח בפרק חדש עם העולם המוסלמי והאומה הערבית במיוחד", אמר חוסיין.

 

אך לא כולם התרשמו. חזיתות הסירוב בדמשק כינו את נאומו של אובמה כ"ניסיון להוליך שולל ולייפות את תדמיתה העויינת של ארה"ב במדינות ערב ובמדינות האסלאמיות". רשת "אל-ג'זירה" דיווחה כי בהודעה שפירסמה "ועדת המעקב העליונה של פלגי ההתנגדות" בדמשק, נאמר כי הנאום "לא הכיל כל שינוי מהותי במדיניות האמריקנית. בה בעת, דחו הפלגים כל ניסיון ל"תנאים או התחייבויות לפני שיסתיים הכיבוש הישראלי".

 

גם ואהיודין, מנהל פנימיה איסלאמית קיצונית בג'קרטה, בירת אינדונזיה, אמר: "אני לא בוטח בו. הוא פשוט מנסה להתנצל בפני המוסלמים בעקבות מה שאמריקה - או באמת בוש - עשו בעבר. הוא מבטיח להיות שונה, אך זה כל מה שזה - הבטחה. אנו רוצים שיפעל. אנו רוצים לראות סוף לכל ההתערבות במדינות המוסלמיות. לשם כך אנו נאבקים".  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פקיסטני צופה בנאום אובמה
צילום: AP
אובמה ציטט מהקוראן וזכה לתשואות
צילום: AP
מומלצים