שתף קטע נבחר

יעלון בארה"ב: שתי מדינות? כל האופציות פתוחות

לקראת נאום נתניהו סיפק סגנו והשר לעניינים אסטרטגים הצצה לעמדה הישראלית: שלום-אינסטנט ייכשל; על הפלסטינים להכיר במדינה יהודית; וההתנחלויות לא היו מעולם מכשול לשלום. המחלוקות עם ארה"ב? "חובתנו להסביר להם עובדות"

ימים לפני נאומו המדיני של ראש הממשלה נתניהו - ניתן אולי למצוא רמזים לקו המתגבש, דווקא בדברים שנישאו בבירת ארצות הברית. סגן ראש הממשלה והשר לנושאים אסטרטגים, משה (בוגי) יעלון, אמר הערב (יום ג') כי ישראל לא תסכים להסדר מהיר עם הפלסטינים. "אם יהיה הסדר בתוך שנתיים - זה יוביל לחמאסטן בגדה, ואנחנו לא נממש את זה. לא נאפשר טרור פוטנציאלי".

  

יעלון, שדיבר במכון וושינגטון למזרח התיכון באירוע לזכרו של הפרשן הצבאי זאב שיף, אמר כי אחרי הניסיון של ישראל באוסלו ואחר כך ביציאה מעזה - התהליך יכול לקחת שנתיים, שלוש או חמש שנים.

 "בעבר תמכתי באוסלו, ברעיון של שלום עכשיו. היום אני יודע שאינסטנט-שלום ייכשל בגלל המציאות בשטח".

 

סגן רה"מ התחמק מלהתייחס ישירות למה שנראה כמוקד העימות בין הגישות של הממשל לבין ירושלים - סוגיית שתי מדינות לשני עמים. "אנחנו רוצים לשמור את כל האופציות ונראה כיצד ייקרא לישות הזו", אמר. ובכל זאת, לגבי המחלוקות בין ישראל לוושינגטון הוא הסביר ש"כמו האמריקנים, אנחנו מאמינים בכנות בין ידידים. חובתנו להסביר לידידינו האמריקנים את העובדות".

 

חמש נקודות לרפורמה פלסטינית

יעלון אמר שיש אי-סימטריה בין ההכרה הישראלית בפלסטינים לבין אי ההכרה של הפלסטינים בישראל כמדינה היהודית. "ברור שהפתרון לא יכול להתממש לפני שהפלסטינים יכירו בזכות ישראל להיות מדינה יהודית. מבחינת הפלסטינים, זהו לא פתרון טריטוריאלי אלא פתרון קיומי, והתקשורת הממוסדת נכשלת בהצגת העובדה הזו", טען.

 

הוא הציע "מפת דרכים" מעט אחרת בדרך להיפרדות "שלא תאיים על ישראל", עם חמישה צעדי שינוי ברשות הפלסטינית - בתחומי החינוך, הכלכלה, הפוליטיקה, החוק והסדר והביטחון.

 

יעלון הוסיף כי "ההתנחלויות לא היו מעולם מכשול לשלום". לדבריו, ישראל הצהירה על נכונותה להוריד התנחלויות במסגרת הסכם. "נסיגה והורדת התנחלויות עד היום לא קידמו שלום. נסיגה מעזה לא קידמה את השלום. המכשול האמיתי לשלום הוא שהפלסטינים יכירו בישראל כמדינה יהודית ויפסיקו את הטרור. בלי זה, אם תקום מדינה פלסטינית היא תהיה מקור לחוסר יציבות כלפי ישראל, כלפי ירדן וכלפי אינטרסים אמריקנים במזרח התיכון", טען.

 

דבריו של יעלון נאמרו שעות לאחר שהשליח האמריקני הבכיר לאזור,

ג'ורג' מיטשל, ערך סבב פגישות עם בכירים בישראל, תוך השמעת מסרים מרגיעים בדבר המחלוקות עם הממשל. "מחויבותה של ארה"ב לביטחון ישראל אינה ניתנת לערעור", אמר השליח בפגישתו עם נשיא המדינה, שמעון פרס. בהתייחס לאי ההסכמות בין ירושלים לוושינגטון אמר מיטשל: "אלה אינן אי הסכמות שבין יריבים. ארה"ב וישראל הן בעלות ברית וידידות וכך גם יישארו".

 

בנושא אחר - אך לא בלתי קשור - הצהיר יעלון כי האופציה הצבאית נגד איראן לא צריכה להיות האופציה הראשונה, אבל לדבריו "איראן גרעינית היא יותר מסוכנת מצפון קוריאה גרעינית ולכן העולם החופשי בראשות ארה"ב צריך להכין את כל האופציות. רק איום אמין עשוי לגרום לאיראנים לשנות כיוון".

 

בהמשך ביקורו בוושינגטון צפוי יעלון להיפגש עם יועץ הנשיא לביטחון לאומי, הגנרל ג'יימס ג'ונס, ראש המטות המשולבים, האדמירל מייקל מאלן, וכן עם בכירים בקונגרס.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יעלון. פעם הייתי בעד שלום עכשיו
צילום: אורי פורת
צילום: AFP
אובמה משוחח עם נתניהו, אתמול
צילום: AFP
מומלצים