שתף קטע נבחר

צילום: AFP

שידורי המהפכה: הבלוגרים באיראן יועמדו לדין

על רקע ההכנות ליום חמישי של מחאות נגד הנשיא, ואחרי המגבלות הטריות על הכתבים הזרים באיראן - שוגר איום לעבר הגולשים המעדכנים את העולם ברשת. הלילה דווח על הפגנות ומעצרים רבים מחוץ לטהרן. מהדיווחים עולה: 29 נהרגו עד עתה

אחרי המאבק בתקשורת המסורתית, מאבק במדיה החדשה: משמרות המהפכה - כוחות הצבא הכפופים למנהיג העליון של איראן - הזהירו היום (ד') את מפעילי אתרי האינטרנט והבלוגרים מפני המשך סיקור משבר הבחירות. בהודעה ראשונה שפירסמו משמרות המהפכה מאז פרוץ הסער, איימו כי מי שלא יסיר מאתריו חומרים שעלולים "ליצור מתיחות" יועמד לדין.

 

משבר הבחירות באיראן - סיקור נרחב ב-ynet:

 

אתרי האינטרנט של תומכי המועמד הרפורמיסטי המובס, מיר-חוסיין מוסווי, וגולשים שעשו שימוש באתרי רשתות חברתיות כגון פייסבוק וטוויטר, מילאו תפקיד חשוב בארגון המחאה, שמתוכננת להימשך גם היום. הממשלה האיראנית אסרה אתמול על כתבים זרים לדווח מהשטח ומאז הם מדווחים ממשרדיהם בלבד, אך הבלוגרים המשיכו בדיווחים שוטפים.

 

לאור המגבלות שהוטלו על התקשורת הזרה ועל התקשורת המקומית, וחסימת אתרים רבים המידע, זורם אל מחוץ לאיראן באיטיות. אחד הכלים שעדיין לא נחסמו לגמרי הוא הרשת החברתית טוויטר, שממשל אובמה ביקש ממנה אמש בצעד חריג שלא להשעות את פעילותה לצורך עבודות תחזוקה, למען הגולשים האיראנים. ואולם חלק גדול מהשמועות שנפוצו ברשת - כגון על מעצר של מפקדים במשמרות המהכפה וירי במקומות שונים - לא ניתנים לאימות.

 

תובע מחוזי הזהיר כי לפי החוק האיראנ,י ניתן יהיה להוציא להורג את "הגורמים הבודדים" שיימצאו אשמים באחריות למחאות. מוחמד-רזא חביבי, התובע הכללי במחוז איספאהן, אמר כי הגורמים האלה נשלטים מחוץ לאיראן וקרא להם להפסיק "את הפעילויות הנפשעות". "אנו מזהירים את הגורמים הבודדים שנשלטים בידי זרים ומנסים לערער את הביטחון הפנימי באמצעות הסתת אנשים כי העונש על כך לפי החוק האיסלאמי הוא מוות".

 

לפחות 29 הרוגים ברחבי איראן

תומכי מוסווי מתכוונים להמשיך גם היום בלחץ הציבורי הכבד על ההנהגה באמצעות הפגנות חדשות. ההתקוממות שלהם, הגדולה ביותר שידעה המדינה הפרסית מאז המהפכה האיסלאמית ב-1979, טרם דוכאה חרף מאמצי המשטר האיסלאמי. הרשויות אמנם הכריזו אתמול על נכונותם לערוך ספירה חוזרת חלקית של קולות הבוחרים, אך תומכי מוסווי לא מסתפקים בכך, ומתכננים גם היום בצהריים להתכנס בכיכר מרכזית בטהרן.

 

ככל שנמשכת המחאה, עולה גם מספר ההרוגים בעימותים עם כוחות הביטחון. מדיווחים הלילה עולה כי מאות סטודנטים, בעיקר באזורים מחוץ לטהרן שבהם חיים בני מיעוטים, נעצרו ביומיים האחרונים. לרוב, אחרי שהשתתפו בהפגנות ספונטניות, שבמקרים מסוימים גובו על-ידי מרצים ואזרחים מחוץ לאוניברסיטאות. 

 

בטהרן סך הכל עד כה נהרגו 12 סטודנטים, שבעה בתהלוכה הגדולה של יום שני ועוד חמישה במעונות האוניברסיטה ביום ראשון. הגרדיאן דיווח על עוד שבעה הרוגים בשיראז, ובעקבות המהומות שם התפטר מתפקידו נשיא האוניברסיטה. בין 4-7 להרוגים בתבריז בימים שני שלישי וסך הכל בכל איראן לפחות 29 הרוגים.

 

"אין הבדל גדול בין מוסווי ואחמדי-נג'אד"

בלוג חדשות מקומי דיווח מפי עדי ראייה על שני הרוגים מאורמיה שבצפון-מערב המדינה, מיום שני ואמש דווח על עוד סטודנט בן 20 שנהרג באיספהאן. עוד נמסר כי ביום שני השתתפו כ-3,000 איש בהפגנה באורמיה, ועל פי הדיווח 300 מפגינים נעצרו. עדי ראיה מסרו כי כוחות הביטחון תקפו את המפגינים ולבד משני ההרוגים פצעו רבים. האינטרנט מנותק רוב הזמן, הטלפון והמסרונים באורמיה נותקו, כמו בחלקים רבים אחרים באיראן.

 

אורמיה נמצאת בצפון-מערב איראן בו מרוכז המיעוט האזרי

 הנחשב למיעוט הגדול במדינה ותומך במוסווי. כמה חודשים לפני הבחירות דווח כי בביקור שערך אחמדי-נג'אד במקום הוא הותקף בנעל. המנהיג הרוחני ניסה ללכד את השורות מאחורי מסר שגם המנהיגים הרפורמיסטים יוכלו לקבל: "יש מטרה אחת משותפת והיא שמירת המשטר האיסלאמי".

 

נראה כי גם העולם תופש את הזרמים השונים כבעלי קול אחיד במגוון תחומים. נשיא ארה"ב ברק אובמה אמר כי אינו רואה הבדל מדיניות משמעותי בין הנשיא המכהן מחמוד אחמדי-נגא'ד ליריבו המושבע, הרפורמיסט מיר חוסיין מוסווי. "ההבדל ביניהם בתחום המדיניות אינו גדול כפי שפורסם", אמר בראיון לרשת טלוויזיה אמריקנית. "בכל מקרה - נעמוד בפני משטר איראני שבאופן היסטורי עוין את ארצות הברית", סיכם.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תומבי מוסווי בטהרן, אתמול
צילום: AP
הדרישה: התפטרות אחמדי-נג'אד
צילום: ארמין אטהדי
מוסווי בקרב תומכיו, שלשום
צילום: רויטרס
אובמה. לא מתערב
צילום: AP
מומלצים