שתף קטע נבחר

צילום: AFP

אהוד ברק מצנן התלהבות: אל תטעו במוסווי

"לא צריך להתבלבל לגביו - מדובר כרגע בשלטון של איתוללות. אלה אנשים שסך הכל הם דתיים קיצוניים", מזכיר שר הביטחון. את הטלטלה באיראן הוא מכנה "תהליך מרתק, אנרגיה אמיתית של צעירים" - אבל ממש לא מציע להתנבא כיצד זה ייגמר. ובמשרד החוץ מביעים צער על התגובה הפושרת בעולם

ראש המוסד דגן מדבר על "עניין של כמה ימים", ראש אמ"ן לשעבר פרקש מנבא את קץ משטר האיתוללות - אבל שר הביטחון מזהיר: הנבואה ניתנה לשוטים.

 

"בלי ספק, קורה כאן תהליך מרתק", אומר הבוקר (יום ד') אהוד ברק, השוהה בסלון האווירי בפריז, בהתייחסו לטלטלה שפוקדת זה חמישה ימים את איראן. "אני לא מציע להתנבא כיצד זה יסתיים", הוא מוסיף בראיון לגלי צה"ל. 

 

כמו ברק השני - זה מוושינגטון - גם שר הביטחון הישראלי לא מזהה הבדל רב בין

אחמדי-נג'אד, הזוכה - או הזוכה המדומה בבחירות - לבין יריבו הרפורמיסטי. "מה שלא יקרה", הוא אומר, "מדובר כרגע בשלטון של איתוללות. לא צריך להתבלבל לגבי מוסווי - אלה אנשים שסך הכל הם דתיים קיצוניים. אין ספק שמה שאנחנו רואים ברחובות זו אנרגיה אמיתית של אנשים צעירים, שאינם רוצים את מה שהם רואים - ומופעל נגדם יותר ויותר כוח".

 

ברק מזכיר: "אנחנו מכירים את המעגל הזה ממקומות אחרים - כולל אגב מאיראן עצמה, לפני דור וחצי. ככל שמופעל יותר כוח - מתחילה או מתקדמת הספירה לאחור, לסיום הלגיטימיות, ולבסוף גם השליטה, במשטר שמפעיל את הכוח. הניסיון של השנים האחרונות אומר שאנחנו לא יכולים לדעת. בהחלט יכול להיות שזה ידוכא, ונחזור למצב הרגיל למשך תקופה ארוכה".  

 

את הנושא הגרעיני באיראן מגדיר ברק "עניין מסובך מאוד, שהוא אתגר למדינת ישראל". מה עושים עם זה? "צריך לפעול בהרבה חזיתות".

 

כדוגמה הוא מביא את הפצצה המתקתקת בצפון-קוריאה: "ייקח עוד אולי שנתיים עד שהיא תוכל לייצר פצצה גרעינית שניתן יהיה להרים על מטוס. יכול להיות שייקח לה עוד חמש שנים עד שיהיה לה טיל עם ראש קרבי גרעיני, שיכול להגיע ליבשת אחרת. אבל את צפון-קוריאה כבר היום הרבה יותר מסובך לעצור מהמאמץ הגרעיני שלה מאשר לפני שנתיים, ארבע ושמונה שנים".

 

דגן העריך אתמול שללא הפרעות, תהיה בידי טהרן פצצה מוכנה לשיגור ב-2014. אליבא דברק, "השאלה מתי תהיה לאיראן פצצה תלויה בהרבה שאלות, בין היתר - עד כמה חשוב לאיראן ליצור פצצה כמה שיותר מוקדם. יכול להיות שזה לא הדבר בראש סדר העדיפויות שלה. יכול להיות שהרבה יותר חשוב לה ליצור יכולת שאי אפשר לפגוע בה אחר כך".

 

המקל והגזר

בלשכת ראש הממשלה נתניהו הונחו שלא להתבטא בנושא האיראני. במשרד החוץ, לעומת זאת, מביעים צער מסוים על התגובות הפושרות מצד העולם - וטוענים שהן מחזקות את ההנהגה הקיצונית בטהרן.

 

בירושלים מעריכים כי המשטר יחריף את אמצעי הדיכוי: "הם מתמודדים

 עם אתגר משמעותי שלא צפו, ודאי לא בהיקף שכזה. אל מול גלי המחאה מעמיד המשטר מצד אחד 'מקל' גדול, בדמות הפעלת כוחות הביטחון, מעצרים וסגירת ערוצי תקשורת - ומאידך 'גזר' קטן, בדמות מוכנות לספור מחדש קלפיות מעטות, בניסיון לרצות במידת מה ולמראית עין את הציבור לעת עתה, לא נראה שקיימת שם נכונות לשלול מאחמדי-נג'אד את כס הנשיאות".

 

לסיכום, אומרים במשרד החוץ ל-ynet: "המשטר מפגין נחישות, בניסיון להביא את גל המחאה הזה לסיום. עוד מוקדם להעריך אם ומתי יסתיים הגל הזה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אנרגיה של צעירים
צילום: AFP
הספירה לאחור: ברק
צילום: דודי ועקנין
מומלצים