שתף קטע נבחר

עתירה: בג"ץ ביקש אשה, למה ממנים גבר?

לקראת מינויו הצפוי של יאיר גלר לרשות הלאומית למלחמה בסמים - למרות דרישת בג"ץ לבחינה מחודשת - שדולת הנשים תובעת צו מניעה: "שמים את הפסיקה ללעג"

בג"ץ דרש "בחינה מחודשת" לטובת אשה, הממשלה טוענת שמינוי הגבר כשר - והנשים זועמות: שדולת הנשים עתרה היום (ו') לבג"ץ בבקשה לצו ביניים שימנע את מינויו של יאיר גלר למנכ"ל הרשות הלאומית למלחמה בסמים ובאלכוהול במשרד לביטחון פנים, במקום המועמדת הנוספת לתפקיד, יעל ארן. 

 

בעתירה נטען כי החלטת הממשלה הצפויה להתקבל ביום ראשון, לפי המלצת השר יצחק אהרונוביץ', למנות את גלר ולא את ארן, נגועה באי חוקיות בוטה ומתעלמת בהתעלמות מפסיקת בג"ץ יוצאת הדופן בנוגע להעדפה מתקנת.

 "לא ייתכן ששר במדינת ישראל שם ללעג את פסיקת בית המשפט העליון ומתעלם באופן מפורש מהנחיות בג"ץ", אמרה עו"ד אודליה לוי-אטינגר משדולת הנשים, שהגישה את העתירה.

 

 המינוי לתפקיד הממשלתי נדון כבר בתחילת 2008, אז הוקמה ועדת איתור למינוי מנכ"ל הרשות שדירגה את ארן במקום הראשון ואת גלר שני. אולם מנכ"ל משרד ראש הממשלה דאז, רענן דינור, בחר את גלר בכל זאת. בג"ץ קבע כי יש לבטל את המינוי ולהחזיר את הנושא ללשכת ראש הממשלה, ונימק זאת בכך שחוק שוויון זכויות האשה קובע כי יש להעדיף נשים על פני גברים בעלי כישורים זהים בעת איוש תפקידים ציבוריים.

 

בהוראת בג"ץ, הנושא הועבר לדיון מחדש והוטל על השר לביטחון פנים אהרונוביץ'. מנכ"ל משרדו חגי פלג קבע שלמרות הדרישות להעדפה מתקנת, כישוריו של גלר עולים על כישוריה של ארן, והשר אימץ את ההמלצה. זו אמורה להיות מאושרת ביום ראשון, בהיעדר צו שימנע זאת. בממשלה טוענים כי גם היועץ המשפטי מני מזוז בחן את הנושא והסביר שמינוי גלר אפשרי למרות הפסיקה, לאור הבדיקה שמצאה אותו מתאים יותר.

 

על פי נתונים שבידי שדולת הנשים, מתוך 93 המינויים האחרונים לתפקידי יו"ר דירקטוריון של חברות ממשלתיות, מונו שתי נשים בלבד; 35 מינויים לתפקידי מנכ"לים של חברות ממשלתיות היו כולם של גברים; מתוך 27 מנכ"לים של תאגידים ציבוריים, מונו שלוש נשים בלבד; מתוך 42 מינויים לתפקידי יו"ר מועצות בתאגידים ציבוריים, מונו שתי נשים בלבד; ב-102 חברות ממשלתיות מכהנות ארבע מנכ"ליות בלבד. כך גם ברשות למלחמה בסמים - מאז הקמתה ב-1988, היו תמיד מנהליה הכללים אנשי צבא בדימוס, בעלי דרגות בכירות בצבא או במשטרה. מעולם לא כיהנה אשה בתפקיד מנכ"ל הרשות.

 

"השופטים עמדו על החשיבות שיש לתת למינוי נשים ועל חובת ההעדפה המתקנת, אפילו גם במקרה בו המועמד הגבר הינו בעל ניסיון צבאי קודם המקנה לו עדיפות לכאורה במינויו לתפקידים ניהוליים גם באזרחות", טוענת עו"ד לוי-אטינגר. "עם זאת, השר לביטחון פנים בוחר להתעלם מהעובדה שיש כאן מועמדת שנמצאה מתאימה יותר משאר המועמדים, על ידי ועדת איתור מקצועית, וממנה על פניה גבר על אף שהיא עולה עליו בהתאמתה. אם במקרה מובהק זה לא ממנים את האשה לתפקיד, מתי תהיה לנו ההזדמנות לתקן את מספרי הייצוג המביכים של נשים בתפקידים ציבוריים?!".

 

בהכנת הידיעה השתתף אטילה שומפלבי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים