שתף קטע נבחר

 

ישראלי בוועדת האו"ם: תנאים מחפירים לעצירי עזה

נציג ארגון זכויות אדם ישראלי התייצב בפני הוועדה החוקרת את אירועי "עופרת יצוקה", והתלונן על בידודם של עצירים פלסטינים, שלילת זכויות בסיסיות וחקירות אלימות. "קשה לי לבטא את התחושות כמו נועם שליט", אמר

נועם שליט, הרופאה שנפצעה קשה מגראד וראש העיר אשקלון לא היו הישראלים היחידים שהעידו בפני ועדת החקירה של האו"ם: עורך הדין מג'ד בדר, איש הוועד הציבורי נגד עינויים בישראל, הופיע היום (ג') מול ועדת גולדסטון בז'נבה ודיבר על הפלסטינים שנעצרו במהלך מבצע "עופרת יצוקה". לטענתו, הם סבלו מתנאי מעצר מחפירים, חקירות אלימות של השב"כ ואיומים מילוליים.

 

בשיחה עם ynet סיפר בדר, נציג ארגון זכויות האדם הישראלי היחיד שהעיד

בפני ארבעת חברי הוועדה, כי דיבר על "הבעיות האקוטיות שמהן סובלים עצירים פלסטינים מעזה הכלואים בישראל".

 

בדר, שנפגש עם חלק הארי של עשרים העצירים שעדיין מוחזקים בבתי הכלא בארץ, אמר כי "חלקם מספרים שצה"ל החזיק עשרות מהם במחפרות שהוכנו מבעוד מועד - 50 עד 70 עצורים שהצטופפו בבורות בעומק של שניים עד שלושה מטרים וברוחב של כחמישים מטרים".

 

נציג הוועד נגד עינויים סיפר כי העצירים העידו שהוחזקו כשהם אזוקים ועיניהם מכוסות, ומבלי שתהיה להם גישה לשירותים, לאוכל או למים. "בנוסף העדתי על תנאי חקירתם על-ידי השב"כ, שכללו שימוש באלימות פיזית ומילולית ואיומים עליהם ועל בני משפחותיהם. חלקם מספרים על ימים רצופים עם שינה מועטה, איזוק בצורה מכאיבה מאוד שלא לצורך חקירה, והצמדה לכיסא ברזל המקובע לרצפה במשך שעות רבות בתנוחה מאוד לא נוחה".

 

לא רואים עורך דין - לא מדברים בטלפון

הוא הלין גם על כך שמהעצירים נמנעה האפשרות להיפגש עם עורכי דין, משפחותיהם אינן יכולות לבקרם בשל הסגר על הרצועה, ונאסר עליהם לקיים שיחות טלפון.

 

בדר הביע תקווה שהוועדה תפרסם המלצות ברורות, "שימנעו הישנות של פגיעה בזכויות אדם שיוחסו לשני הצדדים", והביע תסכול מסוים לנוכח חוסר יכולתו לבטא באופן אותנטי את סוגיית האסירים הפלסטינים:

"נועם שליט עשה מלאכה טובה מאוד, לי קשה לייצג את העצורים כמו שהוא מייצג את בנו. אני בטוח שעדות שלהם היתה הרבה יותר אותנטית אם היתה נשמעת ישירות מפיהם".

 

בדר ציין כי לדעתו החלטת ישראל להחרים את הוועדה היא טעות. "ממשלת ישראל לא צריכה להחרים את הוועדה אם היא כל-כך בטוחה בדרכה המוסרית והמשפטית. היא הייתה צריכה להתייצב בפני הוועדה, ולשטוח את טיעוניה באופן גלוי ומפורש", אמר. לטענתו, המדינה היא שהביאה על עצמה את הצרה: "מלכתחילה ישראל צריכה היתה להקים ועדת חקירה בלתי-תלויה שתבדוק את ההאשמות נגדה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ראש הוועדה, ריצ'רד גולדסטון
צילום: AP
בדר. אם ישראל כה בטוחה - שתעיד
צילום: זאב זמיר
מומלצים