שתף קטע נבחר

תקנון חתונה בבעלז: דמוי יהלום בטבעת האירוסין

באווירת המיתון פרסמה חסידות בעלז תקנון שמגביל את ההוצאות: דמי השידוך לא יעלו על 1,000 דולר, מסיבת האירוסין לא תהיה באולם, ואין לשלוח מתנות יום הולדת למחותנים

המיתון קשה - בכל העולם, ההוצאות מרובות - לכולם, ומה יעשה מי שמעבר לשוטף ולמשכנתא צריך גם לחתן את ילדיו? ועדה מיוחדת שהוקמה בחסידות בעלז, אחת החצרות הגדולות בישראל, גיבשה תקנון מיוחד המגביל את הוצאות החתונה בקרב החסידים, כדי להקל על המחותנים הכורעים תחת הנטל הכלכלי.

 

 

ב"חתונה פּלאן" (תוכנית החתונה) שנשלחה השבוע למשפחות חסידי בעלז נדרשים ההורים לבחור, למשל, בין צמיד למיקסר כמתנה שתעניק משפחת החתן לכלה בתקופת האירוסין, ונקבע כי יש להימנע ממשלוחי מנות בפורים לה או למשפחתה, וכן ממתנות לימי הולדת. התקנות מתייחסות אף למחיר זרי הפרחים וקובעות שבטבעת האירוסין יהיה רק אבן דמויית יהלום.  

 

בהוראת האדמו"ר, מי שלא יציית לתקנות החדשות לא יהיה זכאי להלוואות וסיוע שמעמידה הנהלת החסידות לבני הקהילה המשיאים את ילדיהם, ומחויבים להן גם "בעלי היכולת". התקנות גובשו, בין היתר, בעזרת שאלונים שנשלחו למשפחות בחסידות שחיתנו את ילדיהם והתבקשו להצביע מניסיונן על הוצאות שבהן ניתן לחסוך.


האדמו"ר מבעלז וחסידיו (צילומים: שוקי לרר)

 

בעלז אינה החסידות הראשונה שמגבילה את הוצאות החתונה של חבריה, ולפניה עשו כן סאטמר וגור. ואולם זו החסידות הראשונה שמפרסמת מסמך מפורט, שלא מותיר מקום לפרשנות. כך למשל הוגבל מספר המוזמנים לשבתות השמחה שלפני ואחרי החתונה וכן לאירוע עצמו, ולמען הסר ספק הוגדר מחדש מי הם "קרובים מדרגה ראשונה".

 

אבל לא רק "גזירות" יש בתקנות החדשות, והוועד שגיבש אותן גם מסייע בהוזלת העלויות ההכרחיות. הוא הגיע לסיכום עם בדחנים, צלמים ותזמורות חתונה על "מחירים טובים", וגם הריהוט לבית הזוג הצעיר יהיה בזול. ויש עוד הישג: "המחיר לשטריימל יעמוד על 1,400 דולר במקום 2,000 המקובל כיום בשוק".


ככה עושים אירוע. בעלז

 

חלקים מהמסמך הסופי פורסמו בעיתון "המודיע", ו-ynet מביא את עיקריו:

 

  • דמי השדכנות ינועו בין 800 ל-1,000 דולר – לא פחות ולא יותר.

 

  • לא תהיה מסיבת אירוסין באולם שמחות, אלא בבית אחד המחותנים. אם אין בבתים מקום אפילו לבני המשפחה הקרובה ביותר - אחיי החתן והכלה, ואחיי הוריהם - תיערך המסיבה באולם, במתכונת ביתית ומצומצמת.

 

  • המתנות שתעניק משפחת הכלה לחתן בתקופת האירוסין ייבחרו מהרשימה הבאה: שעון או תפילין על פי שיטת רבנו תם, סט ש"ס (גמרות) או שולחן ערוך, גביע עם תחתית או קופסת אתרוג, חנוכייה, סט לליל הסדר, טלית ועטרה, וסט רקום לטלית ולתפילין, "כנהוג מקדמא דנא" (מאז ומעולם).

 

  • המתנות שתעניק משפחת החתן לכלה יהיו מהרשימה הבאה: שעון, טבעת דמוי יהלום (זרקון), עגילים או שרשרת פנינים, צמיד או מיקסר ופמוטים, וכן סידור ומחזורים – "כנהוג מקדמא דנא". המתנות כולן - ללא עיצובים.

 

  • אין לשלוח מתנות או פירות בט"ו בשבט; אין לשלוח מתנות או משלוחי מנות למחותנים בפורים; בכל תקופת האירוסין אין לשלוח בכלל מתנות לבני המשפחה של החתן והכלה; אין לשלוח מתנה לימי הולדת וכדומה.

 

  • מי שמארח בביתו את האויפרוף (שבת חתן) או את שבת שבע הברכות, אינו מוגבל במספר המוזמנים. אם היא נערכת באולם מותר להזמין את הבאים: סבים וסבתות משני הצדדים, בעל השמחה וצאצאיו כולל נשואים, המחותן עם צאצאיו שאינם נשואים בלבד וכן אורחים מחו"ל שהגיעו במיוחד להשתתף בחתונה. "כל השאר שיתכבדו להישאר בבית ולשמוח מרחוק".

 

  • לסעודת החתונה ניתן להזמין 350 מנות, ללא תוספות מעבר לסטנדרט. אם בני המשפחה בקרבה ראשונה הם יותר - מותר להוסיף כפי הצורך. ומהי קירבה ראשונה? בני דודים של החתן והכלה - כן, בני הדודים של הוריהם - לא. כמו כן ניתן להעמיד בר עבור האורחים, אך לא יהיו בו יותר מ-450 מנות סטנדרט.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בלי יהלומים בבקשה
צילום: רותם פלדנר
רק בשיטת רבינו תם
צילום: הרצל יוסף
לא שולחים פירות יבשים בט"ו בשבט!
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים