שתף קטע נבחר

מיטשל נפגש עם ברק: ויכוח בין ידידים, לא יריבים

בפתח השבוע המדיני העמוס נועד השליח האמריקני עם שר הביטחון לפגישה שלא הוגדרה כ"פורצת דרך". בסיומה הודה מיטשל לברק על הצעדים לשיפור התנועה בגדה המערבית וקרא למדינות ערב לפעול לנורמליזציה עם ישראל. שר הביטחון: נעשה כל מה שדרוש תוך שמירה על האינטרסים שלנו

השליח האמריקני המיוחד למזרח התיכון, ג'ורג' מיטשל, נועד בצהריים (יום א') עם שר הביטחון, אהוד ברק. פגישת השניים היא יריית הפתיחה לשבוע מדיני עמוס וקריטי, שבמהלכו יתקיימו פגישות בין בכירים ישראלים לנציגי הממשל האמריקני. בהמשך השבוע צפויים להגיע לירושלים גם מזכיר ההגנה רוברט גייטס, והיועץ לביטחון לאומי ג'יימס ג'ונס. 

 

לאחר הפגישה עם ברק תיאר מיטשל את המתיחות סביב הבנייה בהתנחלויות ובמזרח ירושלים כחילוקי דעות בין ידידים, אך הדגיש כי "לא מדובר בריב". לדבריו, בפגישה עלו נושאים רבים הנוגעים לרצון להגיע לשלום במזרח התיכון הכולל בין ישראל ופלסטין, ישראל וסוריה, ישראל ולבנון ולנרמל את היחסים בין כל המדינות באזור. 

 

"זהו חזונו האישי של הנשיא אובמה וזה מה שהוא מבקש להשיג. כדי להשיג זאת, ביקשנו מכל הצדדים המעורבים לנקוט צעדים. השתתפתי בפגישות עם כמה מנהיגים ערביים בהן דרשנו מהם לנקוט צעדים משמעותיים לנורמליזציה. בכוונתי להמשיך לרמאללה כדי להיפגש עם ההנהגה הפלסטינית. אבקש מהם לקדם את המהלכים לשיפור הביטחון ולהימנע מהתבטאויות או מעשים שיקשו על הצלחת המשא ומתן".


אין פריצת דרך, ברק ומיטשל (צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)

 

השליח מיטשל הודה לשר הביטחון ולראש הממשלה נתניהו על "הצעדים שכבר ננקטים לשיפור התנועה והגישה בגדה המערבית ובאזורים אחרים, בהם הוכחתם את רצונכם להתקדם קדימה. המחוייבות האמריקנית לביטחון ישראל אינה ניתנת לזעזוע ולא תשתנה".

 

שר הביטחון בירך את מיטשל ואת משימתו לדחוף קדימה הסכם אזורי תוך דגש על הערוץ הישראלי-פלסטיני. "אנו מוכנים לעשות כל מה שדרוש כדי לסייע לכך תוך שמירה על האינטרסים החיוניים לנו. אנו מבינים את הצרכים של הפרטנרים ואנחנו ללא ספק זקוקים לניסיונו ולחוכמתו של מיטשל כדי לנסות ולהשיג זאת".

 

השליח האמריקני הגיע לישראל לאחר סדרת פגישות עם הצמרת הסורית בדמשק. את הפגישה עם נשיא סוריה, בשאר אסד, הגדיר "חשובה וחיובית". לדבריו, חידוש השיחות בין ישראל לסוריה היא "מטרה לטווח הקרוב" עבור וושינגטון. הוא קרא למאמץ סורי, אך לא פירט מה על דמשק לעשות ולא התייחס לתמיכתה בחמאס, שהעיבה על הקשרים עם ארצות הברית בשנים האחרונות.

 

יועצתו המדינית של הנשיא אסד, ד"ר בות'ינה שעבאן, אמרה כי מיטשל העביר לאסד ברכות מהנשיא אובמה וכן את נחישותו של הנשיא האמריקני להגיע ליחסים טובים עם סוריה על בסיס של "כבוד הדדי".

 שעבאן לא שללה את האפשרות כי בעקבות השיחות בין המדינות "יינקטו צעדים מעשיים", והוסיפה: "הגיעו אלינו מסרים מאובמה שהוא נחוש לפתוח דף חדש".

 

פרט למיטשל, יגיעו כאמור בימים הקרובים שני שליחים בכירים מטעם הנשיא אובמה. מחר יגיע שר ההגנה גייטס, בראש פמליה של בכירים מהפנטגון. גייטס יעסוק בעיקר בסוגית הביטחון ובין היתר בעניין האיראני. לא נמסר על כך דיווח רשמי, אך לא מן הנמנע שביקורו ישל גייטס עסוק בבירור כוונות ישראל בנוגע לתקיפת מתקני הגרעין האיראנים. ביום רביעי צפוי להגיע ג'יימס ג'ונס. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ברק ומיטשל. אין פריצת דרך
צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון
מומלצים