שתף קטע נבחר

השבוע הקריטי של ישראל וארה"ב: "להוריד מתח"

קלינטון אמרה כי הרכבת האווירית לארץ - ג'ורג' מיטשל, רוברט גייטס וג'יימס ג'ונס - מהווה הוכחה לקשר בין המדינות. המחלוקת על ההתנחלויות? לדבריה זו "שיחה בין ידידים". גם בירושלים אופטימיים: "יש הבנה שצריך להוריד את המתח"

שבוע קריטי ליחסי ישראל וארצות הברית: שלושה שליחים בכירים מטעם הנשיא ברק אובמה בדרכם לירושלים, בניסיון לקבוע את המשך היחסים בין שתי המדינות. על הפרק: סנקציות והגנה מפני איראן, מחוות העולם הערבי לישראל, הנושא הפלסטיני וכמובן - המאחזים הלא חוקיים והקפאת הבנייה בהתנחלויות. סדרת הפגישות תחל היום (א') עם בואו של ג'ורג' מיטשל מדמשק.

 

מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, אמרה בסוף השבוע כי הרכבת האווירית לארץ היא עוד הוכחה לקשר המיוחד של ארה"ב וישראל. קלינטון הגדירה גם את המחלוקת בנושא הבנייה בגדה ומזרח ירושלים כ"שיחה בין ידידים". לדבריה, "יש לנו יחסים עמוקים ויציבים עם ישראל. אנו מחויבים לזה, לא משנה מי נמצא בבית הלבן ולא משנה מיהו ראש ממשלת ישראל. השיחות עם עמיתינו הישראלים מאוד גלויות. המטרה שלנו היא להבטיח עתיד של שלום וביטחון לאזרחי ישראל ולדורות הבאים בה".

 

גורם מדיני בכיר בלשכת ראש הממשלה בירושלים אמר כי "כל שלושת הבכירים שיגיעו לכאן, השליח המיוחד למזרח התיכון ג'ורג' מיטשל, מזכיר ההגנה רוברט גייטס, והיועץ לביטחון לאומי ג'יימס ג'ונס, מדווחים ישירות לאובמה. מכאן המורכבות והמשמעות הרבה של הפגישות הצפויות השבוע בדרג הבכיר ביותר כאן". גורם מדיני בכיר אחר הוסיף כי "יש הבנה שיש להוריד את המתח בין המדינות, גם אם אין הסכמות מלאות, ודאי בסוגית ההתנחלויות".

 

לא מצפים לפריצת דרך השבוע

שרשרת הביקורים תחל עם בואו של מיטשל מדמשק לירושלים. הוא צפוי להיוועד עם שר הביטחון אהוד ברק. ביום שלישי בערב ייוועד עם ראש הממשלה בנימין נתניהו. מיטשל יביא עמו לירושלים מסרים מסוריה באשר לאפשרות של חידוש הדיאלוג המדיני. אולם, בשלב זה, אין מצפים לפתיחת שיחות בקרוב.

 

ברק למשל, סבור שיש לכלול את הדיאלוג המחודש עם סוריה כחלק מהמתווה האזורי הכולל. בשל המחלוקת הנמשכת עם האמריקנים והקהילה הבינלאומית סביב ההתנחלויות, נראה לאנשיו שאין צפויה השבוע פריצת דרך, כמו הצהרה על פתיחת שיחות עם דמשק.

 

עם זאת, ארה"ב הבהירה כי מטרת ביקורו של מיטשל בדמשק היא בחינת האפשרות לחידוש השיחות הישירות, בתיווך הממשל האמריקני. קלינטון הבהירה כי מיטשל בודק בדמשק "איך הם יגיבו לחידוש המו"מ עם הישראלים ובאיזה לוח זמנים".

 

בנוסף, בוחן מיטשל עד כמה הסורים מוכנים ללחוץ על תנועת חמאס על-מנת שתתמתן. קלינטון הביעה תקווה שסוריה תצליח לרכך את חמאס וחזרה על הדרישה שחמאס התנער מהטרור, ותכיר בישראל ובהסכמים שנחתמו אתה.

 

אולם הנושא המרכזי אותו מוביל הסנטור לשעבר מיטשל, הינו תביעת ממשל אובמה מישראל להקפאה מוחלטת של הבנייה בהתנחלויות, כולל מזרח ירושלים. בסביבת ברק, המתווך הרשמי בין נתניהו למיטשל, מדווחים על כך שהאמריקנים כבר מגלים הבנה לצורך לדון בתביעה זאת כחלק מהדיון גם בתביעות ישראל, אך עדיין עומדים בדרישתם.

 

אנשי נתניהו טוענים שלמרות ההתקרבות בעמדות, והעובדה שאין קרע בין ירושלים לוושינגטון, הרי שהפגישה הצפויה עם מיטשל לא תביא לתוצאות ויהיה צורך בסבב נוסף.

 

מגייטס ועד ג'ונס

ביום שני יגיע לישראל שר ההגנה האמריקני, רוברט גייטס, בראש פמליה של בכירים מהפנטגון. גייטס יעסוק בעיקר בסוגית הביטחון, בין היתר בעניין האיראני. לא נמסר על כך דיווח רשמי, אך לא מן הנמנע שביקורו יעסוק בברור כוונות ישראל בנוגע לתקיפה באיראן. כמו כן צפוי הביקור לוודא את הפרטים הנוגעים במטריית ההגנה האמריקנית שמבטיחה ארה"ב לישראל, במקרה ותותקף על-ידי איראן.

 

ביום רביעי צפוי היועץ לביטחון לאומי של הנשיא אובמה, הגנרל ג'יימס ג'ונס, להגיע לירושלים. ג'ונס עוסק בעניינים האסטרטגיים שבין המדינות. בין הנושאים, כמובן איראן, אך גם הנושאים הקשורים למדיניות ארה"ב במזרח התיכון כולו ובוודאי כוונת הנשיא לצאת מעירק. פגישותיו של ג'ונס בישראל, ובראשן הפגישה עם ראש הממשלה נתניהו, יתמקדו במכלול היחסים האסטרטגיים בין המדינות, ולאו דווקא במחלוקות שביניהן.

 

שר החוץ, אביגדור ליברמן, לא יהיה מעורב בפגישות השבוע מול האמריקנים. הוא ישוב לישראל רק ביום חמישי, בתום ביקור בין עשרה ימים במדינות אמריקה הלטינית. בירושלים הביעו אופטימיות זהירה לקראת השבוע המדיני החשוב מול וושינגטון. ההערכה הרווחת הלילה היא כי לאחר שבוע זה, יתחזקו הקשרים בין המדינות ויושם דגש מחודש על מחויבות ארה"ב לישראל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ייפגשו שוב. מיטשל וברק
צילום: AP
בדרך לארץ. גייטס
צילום: AFP
מומלצים