שתף קטע נבחר

עצרת ארבע שנים להתנתקות: רוצים לחזור לקטיף

במעבר כיסופים התקיימה עצרת לציון ארבע שנים להתנתקות. תושב עצמונה לשעבר, אמר: "היינו צריכים לעזוב וכעת אנחנו מחכים לחזור". המפונים עדיין מצרים על הבירוקרטיה

ארבע שנים לאחר ההתנתקות מרצועת עזה - יש כאלו שרוצים לשוב לגוש קטיף: הערב (יום ג') נערכה סמוך למעבר כיסופים העצרת המרכזית לציון השנה הרביעית לפינוי גוש קטיף. העצרת נערכה תחת הקריאה "להחזיר את עם ישראל לגוש קטיף" ו"להחזיר את גוש קטיף לישראל". כ-2,000 איש שהגיעו לעצרת סיפרו את סיפוריהם האישיים.

 

מנתוני הוועד של מפוני גוש קטיף עולה, כי מרבית המפונים לא החלו אפילו לבנות את בית הקבע שלהם, וב48% מהיישובים

בהם הם מיועדים להתגורר טרם החלו בעבודות תשתית ראשוניות. שיעור האבטלה בקרב המפונים עומד על כ-21%, במיוחד באזור ניצן ואשקלון.

 

מנכ"ל מועצת יש"ע, פנחס ולרשטיין, אמר בעצרת כי עדיין כאב הפינוי הוא כמעט כאב פיזי: "אני חש בחזה את תחושת האובדן. מדובר בתחושה של אובדן מטומטם שהביא עלינו חמאסטן, הרוגים - רק דברים רעים". לדבריו, מיקום העצרת הוא סמלי, שכן המקום מבטא כיסופים עמוקים ליישובים מהם פונו. "הציבור המבוגר עדיין לא הצליח להתגבר על האובדן. זה גם בלתי אפשרי. המדינה הפקירה אותנו. איש אינו מתפרנס או גר בבית קבע וזה כישלון מוחלט שלנו. הביורוקרטיה והסחבת יוצרים מצב לא פשוט".


חושבים על חזרה לגוש קטיף (צילום: צפריר אביוב)

 

אופיר ברינר, לשעבר תושב עצמונה, אמר כי הממשלה נהגה באטימות וברשעות לאחר מה שכינה כ"גירוש". "למרות המצב אנשים גילו חוזק מדהים. קהילות אחרות היו מתפרקות". כאשר נשאל מה הוא מספר לילדיו הצעירים, כאשר הם שואלים אותו על הפינוי, הוא אמר: "גרנו בגוש קטיף, זה חלק מארץ ישראל. היינו צריכים לעזוב וכעת אנחנו מחכים לחזור". קבצאל מבצרי מכפר דרום סיפר כי גם אחרי ארבע שנים הכאב נותר כשהיה: "זה מין חור פנימי, אבל אנחנו ממשיכים הלאה. העלבון על מה שנעשה ימשיך".

 

אבי פרחאן ממפוני ימית, אלי סיני וניסנית סיפר: "אני פליט בארצי ומנסה להשתקם. תחילה גרתי בגבעת אולגה במשך שנה וחצי, אבל ברגע ששרון נרדם הפקידים נרדמו ואמרו לי ללכת לנווה ים עם 31 משפחות נוספות. היום, שנתיים וחצי אחרי, אני מתחיל לראות את האור בקצה המנהרה. צריך להבין שגם אחרי תום ההליכים הבירוקרטים יחלפו שלוש שנים, אז בסך הכול יחלפו שבע שנים בהן אנו חיים על ארגזים, עוברים מדירה שכורה לדירה שכורה".

 

"מתחרטים על התמיכה בהתנתקות"

בין נציגי הכנסת היחידים שהגיעו לעצרת היה ח"כ אורי אריאל מהאיחוד הלאומי, שציין כי מאות משפחות עודן תקועות בבתים ארעיים ללא עתיד: "זה בלתי נסבל וזו לא גזירה משמיים. אני פונה לממשלה: הבטחתם - תקיימו".


"ממשיכים הלאה בכאב" (צילום: צפריר אביוב) 

 

במלאת ארבע שנים להתנתקות ערך מכון מאגר מוחות עבור ועד מפוני גוש קטיף מחקר שבדק את עמדת הציבור לגבי תוכנית ההתנתקות. המחקר נערך ביומיים האחרונים, בקרב מדגם מייצג של הציבור הישראלי. 68% ציינו כי הם מצטערים על תמיכתם בהתנתקות, לעומת 22% שאמרו שאינם מצרים על כך.

 

לגבי הציון אותו מעניקים האזרחים לממשלה על טיפולה במפוני גוש קטיף - 66% ציינו כי היו נותנים את הציון "גרוע" ו-11% היו נותנים את הציון בינוני. על השאלה האם מדינת ישראל צריכה ליישב מחדש את גוש קטיף, אמרו 54% שלא ליישב את הגוש מחדש ורק 19% ביקשו ליישב את המקום.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
העצרת במעבר לרצועת עזה
צילום: צפריר אביוב
שלטים המכוונים לנתניהו בעצרת
צילום: צפריר אביוב
מומלצים