שתף קטע נבחר

חולדאי לממשלה: למה אין מדיניות בעניין הזרים?

עם ביטול נוהל "חדרה-גדרה" והצפי שעוד אלפי זרים יציפו את עירו, מבקר ראש העיר ת"א בחריפות את טיפול המדינה לאורך השנים בנושא. בראיון ל-ynet הוא אומר כי במשך שנים "שכחו שאלו בני אדם שיש להם זכויות" - ורק ת"א לא עמדה מנגד

"היחס לעובדים הזרים הוא מקרה קלאסי של בעיה שיצרה שיטת ה'נעשה ואחר כך נשמע'" - כך אומר ראש העיר תל-אביב, רון חולדאי. "בפרוץ האינתיפאדה נעלם כוח העבודה הפלסטיני הזול", הוא מוסיף. "ואיך כיבו את השריפה? הוחלט שעובדים זרים ימלאו את מקומם. האם התקיים דיון ראוי בתוצאות? ודאי שלא".

 

עם ביטולו של נוהל "חדרה-גדרה" היום (ה'), עשויה תל-אביב, שגם כך מתרכזים בה רוב העובדים הזרים בישראל, לקלוט אלפי זרים נוספים, מבקשי מקלט. לעומד בראשה יש לא מעט ביקורת על המדינה - שלדבריו בתחילה איפשרה לבעיה להיווצר, וכעת מנסה לפתור אותה בדרכים עקלקלות, ומכריזה מלחמת חורמה נגד העובדים הזרים.


ראש העיר והנשיא עם ילדי עובדים זרים (צילום ארכיון: יוסף אבי יאיר אנגל)

 

חולדאי מאשים כי "מדינת ישראל, לאורך שנים, עצמה את עיניה לנוכח המספר הגואה של זרים שהגיעו לארץ, חלק נכבד מהם באופן לא חוקי.

המדינה התייחסה אליהם כ'שקופים', כאל כוח עבודה זול בלבד - ולא כאל בני אדם שיש להם זכויות וצרכים כמו דיור, בריאות וחינוך לילדיהם.

 

תל-אביב, לדבריו, שם התרכזו רוב העובדים הזרים ובעיקר הבלתי חוקיים, החליטה שלא לעמוד מנגד: "יחד עם ארגוני מתנדבים נפלאים אנו פועלים כבר עשור לחינוך הילדים ומתן שירותי רווחה לאוכלוסייה הזו. לשם כך הוקם מרכז הסיוע לעובדים זרים (מסיל"ה), ולשם כך פועלים בית הספר ביאליק-רוגוזין, גני היוניטף ושבט איתן של הצופים".

 

מסיל"ה - משרד הרווחה של העובדים הזרים

על-פי הערכות לא רשמיות, בתל-אביב מתגוררים כ-30 אלף זרים ועוד 2,000 ילדים מגיל שנה עד 18. למרות שהיד הגדולה של הממסד פועלת מצד אחד לגירושם, היד השנייה, הקטנה יותר, פועלת לרווחתם החברתית ולשילובם בקהילה. "היד החברתית" היא לטענת חולדאי לא אחרת מאשר עיריית תל-אביב, שהקימה לפני עשר שנים את מסיל"ה, ומאז הספיקה לשרת עשרות אלפי עובדים זרים המתגוררים לאו דווקא בתל-אביב.

 

ארגון מסיל"ה יושב ברחוב ראשון-לציון בתל אביב ומונה עשרה עובדים ו-300 מתנדבים. הם מתוקצבים על ידי העירייה בסכום של חצי מיליון שקל בשנה, ועוד שני מיליון שקל מגויסים מתרומות. למעשה מדובר בלשכה חברתית לכל דבר ועניין, בדיוק כמו הלשכות החברתיות המספקות שירותים לאזרחי המדינה.

 

"אנחנו מטפלים בבעיות חברתיות רגילות כמו מצוקה כלכלית, שילוב בחברה, בעיות רפואיות ועוד", מסבירה מנהלת מסיל"ה, תמר שוורץ. לדבריה, "גם אוכלוסייה זו סובלת מתופעות של אלימות והזנחה, ויש מקרים של ילדים שזקוקים לטיפול מיוחד. אנחנו משבצים אותם בבתי ספר ובגני ילדים, דואגים להם לקורסים ומחברים כאלה שרוצים לתרום לקהילה. אנחנו משרד הרווחה שלהם בישראל".

 

"נחוצה מדיניות הוגנת"  

בימים שבהם העובדים הזרים והפליטים מפחדים מהגירוש הקרוב, העיר תל אביב היא זרוע שלטונית שסולדת מהתנהגות השלטון המרכזי, ומבקשת ליצור מציאות אחרת בשטח. לפיכך, למרות שלכאורה אכיפת נוהל "גדרה-חדרה" הקלה על העירייה, נראה שראש העיר וחברי המועצה דווקא מברכים על החלטת שר הפנים אלי ישי.  

 

לדברי חולדאי, לפני שנוקטים בצעדים דרסטיים נוספים, ראוי לעצור לרגע ולתכנן לטווח הרחוק יותר: "לפני שיוצאים למבצע של כיבוי שריפה נוספת, על הממשלה לקבוע מדיניות ברורה, עקבית וארוכת טווח ביחס לכניסת מהגרים לתחום המדינה,

ולא פחות חשוב מכך - בכל מה שנוגע לזמן שהותם כאן. נחוצה לנו מדיניות שאינה מושפעת משינויים זמניים במצב הרוח הפוליטי או הכלכלי, מדיניות שתאפשר לנו להישיר מבט ולהיות הגונים כלפי מי ששהו כאן שנים, כחוק ושלא כחוק".

 

לסיכום אומר חולדאי: "כראש עיר, עד היום איני יודע מהי המדיניות. איני יודע גם מי מיועד כיום לגירוש. לא התקיים דיון כלשהו שמבהיר כיצד מתמודדים עם המציאות המורכבת שיצרה הממשלה לאורך השנים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המדינה עצמה עיניים. חולדאי
צילום: ירון ברנר
עובדים זרים מוחים נגד גירושם בת"א
צילום: עופר עמרם
מומלצים