שתף קטע נבחר

מאות אלפי שקלים יוקצו להאכלת שקנאים בצפון

שנה לאחר עימותים קשים בין חקלאים ושקנאים בצפון הארץ, הושגו הבנות בין משרד החקלאות, ארגון מגדלי הדגים ורשות הטבע והגנים, למימון האכלה מבוקרת של שקנאים בעשרות טונות של דגים בעמק ואגמון החולה בעונת הנדידה הקרובה

משרד החקלאות, רשות הטבע והגנים וארגון מגדלי הדגים הגיעו להבנות משותפות בנושא התמודדות וטיפול בעשרות אלפי השקנאים שינדדו השנה לישראל. על פי ההבנות, משרד החקלאות ורשות הטבע והגנים יקצו במשותף סכום של מאות אלפי שקלים, המיועד לרכישת דגים להאכלה מבוקרת של השקנאים, וזאת כדי למנוע פגיעה בבעלי הכנף ונזקים לענף המדגה.

 

הקונפליקט בין חקלאי המדגה באזור עמק החולה ובמישור החוף לעופות המים החריף בשנה שעברה והידרדר לאלימות קשה כנגד בעלי הכנף. החקלאים שזעמו על אובדן דגים בשווי של מיליוני שקלים, החליטו להפסיק את מימון האכלת השקנאים והבריחו את עופות המים בעזרת אמצעים חוקיים כדוגמת חזיזים וזיקוקים, אך גם בירי בניגוד לתקנות.

 

ברשות הטבע והגנים מעריכים כי בעקבות ההתנגשויות האלימות, כ-110 שקנאים מתו כתוצאה מהתחשמלות וירי, בנוסף ל-140 פרטים שנפצעו ונזקקו לטיפול רפואי בבית החולים לחיות בר.

 


אחד מפגרי השקנאים בצפון הארץ אשתקד

 

ברשות טענו אז כי למעלה מ-20 טון דגים שאינם ראויים למאכל, סופקו בשנה שעברה לעופות המים  אך בתום האספקה ממנה ניזונו אלפי שקנאים, הם עזבו את ישראל והמשיכו במסלול נדידתם. ככל הנראה, הכמות הספיקה רק למחצית מכמות השקנאים שהגיעה לישראל והחקלאים השיבו מנגד כי עצם האכלת העופות, רק תגרום להם להתרבות ולשהות באזור לתקופות ארוכות עקב זמינות המזון.

 

השקנאים גורמים לנזק של מיליוני שקלים לחקלאים

במשרד החקלאות מציינים כי תוך פרק זמן קצר גורמים השקנאים נזק של כשני מיליון שקל למגדלי הדגים ולדבר ישנה השלכה ישירה על היצע הדגים הטריים ולעליית מחירים. השנה יספק ארגון מגדלי הדגים כ-15 טון של דגים שנועדו להזנת העופות, על פי תנאי מכרז שפורסם על ידי המשרד.

 

הנזקים הקשים שספגו חקלאי עמק החולה, בנוסף לצמצום באזורי המדגה המלאכותיים הביאו את הגופים להחלטה כי האכלת השקנאים תתבצע השנה אך ורק באזור עמק החולה. בנוסף, מבטיחים ברשות הטבע והגנים כי ישלימו את הכמות הדרושה בעת הצורך וביכולתה לספק כמות של בין 60-80 טון דגים לשקנאים. כשיבחינו כי להקות השקנאים פושטות על אזורי מדגה, הם יסייעו "בהרמת" הלהקות להמשך תעופה על מנת שתנחתנה במקומות אחרים בהם יחכה להן מזון.

 

יגאל בן-ארי, מנהל מחוז צפון ברשות הטבע והגנים מבהיר כי האירועים בשנה שעברה נבעו מ"חוסר תיאום, ויכוחים בין הגופים השונים ומריבות קשות בין החקלאים לשקנאים. השנה הוחלט על שינוי מבורך של כיוון וגישה בקרב הצדדים", הוא אומר. "בזכות ההבנות ועיגון התקציב מראש, תהיה לנו אפשרות להאכלה מתוכננת וחופשית יותר באזור עמק החולה, שמהווה צוואר בקבוק דרכו עוברים כל השקנאים שחוצים את הארץ". 

 

מבין העופות הנודדים, השקנאי נחשב לעוף שוכן מים כבד וגדול. מזונו העיקרי מבוסס על דגים ולכן בביקורו בישראל, בעת עונת הנדידה הארוכה מאירופה הקרירה לאפריקה החמה, על פי הערכות שונות, כ-35 אלף שקנאים נוהגים לעצור לתדלוק ומנוחה בעמק החולה ונצפים באיזורי מים מתוקים, אגמים ובקירבה למקורות מים בהם יוכלו לצוד דגים. 

 


עשרות אלפי שקנאים צפויים להגיע בקרוב לישראל (צילום: ליאור כסלו)

 

"שקנאי רעב גורם לנזק גדול יותר משקנאי שבע"

מבחינת אוהד הצופה, אקולוג העופות ברשות הטבע והגנים, שאלת המפתח היא כי כמה זמן ישהה כל שקנאי בארץ. "אנחנו יוצאים מנקודת הנחה שהם ממהרים בנדידה ושני שליש מהם שיגיעו במצב פיזי טוב, יעצרו לתחנת לילה וימשיכו בנדידה. איתם אין בעיה", הוא מסביר.

 

"האוכלוסיה הקטנה שכן יוצרת את כל המהומה, מונה כמה אלפים. מחקרים שנערכו בתחום הוכיחו כי שקנאי רעב שמגיע לישראל, אוכל מעל לקילוגרם דגים בכל יום ויכול לגרום לנזק גדול יותר משקנאי שבע".

 

לדבריו, ברגע שהחקלאים מגרשים את השקנאים הרעבים, העופות לא מצליחים לצבור את מלאי האנרגיה הדרוש להמשך הנדידה ויאכלו כמות רבה של דגים מאשר שקנאי שהואכל בצורה מסודרת עד כ-48 שעות קודם לכן. 

 

"רק האכלה מסודרת תוכל לפתור את הבעיה. אי אפשר לעצור שקנאי מלאכול. זה כמו לחסום שור בדישו. הם יגיעו לבריכות הדגים ויגרמו לנזקים", הוא מוסיף. "גם החקלאים מוצאים עצמם רודפים אחריהם בכל שעות היממה בעלויות כלכליות גבוהות".

 


קילוגרם דגים לכל שקנאי מדי יום (צילום: ליאור כסלו)

 

"אם שיתוף הפעולה יצליח, כולם ירוויחו"

מנגד, אמיתי גבע, מדריך גידול דגים במשרד החקלאות ופיתוח הכפר, סבור כי אין צורך להאכיל את השקנאים המעטים שעוצרים באזורי המדגה ויש להמשיך בפעולות הגירוש במידה והם ינחתו לאכול מחוץ לעמק החולה. "למרות חילוקי הדעות, הגענו להבנה משותפת עם הגורמים הנוגעים בדבר. ברגע שנראה שיש שקנאים שרוצים לאכול, ניתן להם את המזון רק בעמק ואגמון החולה, אך בשאר המקומות לא נאכילם ונגרשם באמצעים חוקיים", אומר גבע ל-ynet.

 

גבע מקווה כי בעזרת האכלה נקודתית, ניתן יהיה ללמד מחדש את השקנאים כיצד להתלהק סביב בריכות דגים מסויימות בלבד. "בסופו של דבר, אם המודל יצליח השנה, אז כולם ירוויחו. גם המגדלים, גם השקנאים וגם הציבור בישראל שיגיע לצפות בהם נודדים".

 

נציגים ראשונים של שקנאים אמורים להגיע לקראת סוף אוגוסט לישראל וההערכה ברשות הטבע והגנים, כי הלהקות הגדולות אמורות לנחות בארץ החל מחודש ספטמבר. הפעם מבטיחים הצדדים שההכנות להגעת העופות הרעבים והאכלתם, תושלמנה במלואן כדי למנוע פגיעה בחקלאים ובבעלי הכנף.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שקנאי שנורה בשנה שעברה בצפון הארץ
צילום: רועי גזית
מגיעים מאירופה בדרך לאפריקה
צילום: ליאור כסלו
כל שקנאי אוכל קילוגרם דגים ליום
צילום: ליאור כסלו
פעולות הגירוש תימשכנה במרץ
צילום: ליאור כסלו
מומלצים