שתף קטע נבחר

ישי: "מוכן שיוקם צוות מומחים שיבחן את המאגר"

כך אמר הבוקר (ד') שר הפנים אלי ישי, בדיון ציבורי ראשון בהיקפו על החוק שייצור מאגר של טביעות אצבע ותווי פנים של אזרחי ישראל

ויכוחים סוערים התעוררו הבוקר (ד'), בדיון ציבורי שאירחו הפורום הישראלי לאבטחת מידע והמרכז הבינתחומי בהרצליה, על החוק המוצע שנועד להקים מאגר טביעות אצבע ותווי פנים של אזרחי ישראל.

 

ישי: לא חושש לשנות דעתי

שר הפנים אלי ישי שכיבד בנוכחותו את הדיון, אמר: "הנושא הוא חשוב מאוד. אני לא חושש לשנות את דעתי. בעייני זה לא פסול...יש הרבה דברים בחיים שאתה לומד אותם בחיי

הפרט, וכשאתה בא לעבודה ציבורית - אתה פתאום מגלה דברים חדשים ומותר לך לשנות את דעתך.

 

אין ספק שהדיון פה מאוד מורכב. היה חשוב לשמוע את גם את המומחים,וגם את שפת הגוף של הקהל. השתדלתי להקשיב היטב.

 

אני מוכן לומר לכם כאדם שיושב בפורומים חשאיים לא מעט שנים, לא קל ולבוא ולומר שהמצב הבטחוני כיום הוא כזה - שאפשר גם בלי מאגר. אני כן חושב שצריך שיתוף פעולה בין האקדמיה לכנסת. ומחובתנו להיות קשובים לדברים החשובים האלה. אבל זה גם נכון שאנשי אקדמיה בבואם לקבל החלטות, ראו דברים שונים. ברמה הפרקטית, החיים שונים. השילוב הוא נכון, הוא מצויין" - אמר השר.

 

"אני משוכנע שהציבור לא מספיק יודע מה המשמעות של המאגר. ולכן, כשהשר איתן פנה אלי בבקשה לשינויים כאלה ואחרים – אמרתי לו שאני מוכן לשמוע. ושמעתי. אני מכיר את החוק גם כשר פנים לשעבר.

 

איך אנחנו בודקים ועושים את הכל, שגם בעתיד, המאגר יהיה מוגן. איך אנחנו מספקים לעצמנו ולאזרחי מדינת ישראל ביטחון שבמאגר לא יעשה שימוש לרעה?

 

במקרה הזה שהוא רגיש ובעייתי ועדין, אני פתוח שיוקם צוות של מומחי אבטחת מידע, שישבו ויעלו כל רעיון על מנת להרגיע עשרות אחוזים בחברה הישראלית. כי זה נושא מהותי מאוד". אומר ישי.

  

 

שטרית: הפחדות סרק

חבר הכנסת שטרית, ראש הוועדה שדנה בחוק בכנסת, תקף את אנשי האקדמיה: "איפה הייתם ומה עשיתם?", שאל בהתייחסו למאגרים אחרים שקיימים. "יש מאגר של מיליוני אזרחים...

לא ראיתי בשום מקום שמישהו ניסה לפרוץ אליו. אתם מפחידים את הציבור בהפחדות סרק!", טען שטרית.

 

שטרית העלה שורה של טיעונים בטחוניים, וציטט ארוכות מהחוק, תוך שהוא מתייחס לסעיף העוסק בקבלת נתונים מן המאגר הביומטרי תחת צו בית משפט.

 

ברם, שטרית לא התייחס בדבריו לזיהוי אקראי שמבצע שוטר על אדם שאינו נושא עימו מסמכים מזהים, ששם החוק מייצר מסלול העוקף את בתי המשפט ואת הביקורת השיפוטית.

 

"אני מאמין שהקמת המאגר היא חיונית", אמר שטרית. "יש צעדים שאנחנו נאלצים לעשות כדי להגן על בטחונה של המדינה. נעשו מירב האיזונים האפשריים, ולדעתי החוק לא רק שלא פוגע, אלא גם מגן על האזרח", סיכם שטרית.

 

אין מאגר לאף מדינה דמוקרטית

ד"ר קארין ברזילי נהון, ראש המרכז לחברה ומידע באוניברסיטת וושינגטון, נתנה סקירה נרחבת על המצב של מאגרים ביומטריים בעולם.

 

"הוועדה הוצפה במידע שגוי, מוטעה, ולעתים מגמתי", אומרת נהון, שהתייעצה עם עמיתיה בלונדון סקול אוף אקונומיקס. "אין אף מדינה בעולם הדמוקרטי שיש בה מאגר ביומטרי לכלל האוכולוסיה, שהוא חובה לכל התושבים והאזרחים", היא מציינת.

 

"יש הרבה מדינות שיש להן מאגרים ביומטריים שונים. אבל אין אף מדינה שיש מאגר כולל לכלל האזרחים, שהוא בעל גישה לשימושים שונים, שהוא גם מאגר חובה". היא מסבירה.

 

רוב המדינות יושבות על הגדר

"יש מדינה אחת שהיא גם הקימה מאגר לכלל האוכלוסיה - הונג קונג. המאגר שם הוא מאגר זמני. יש רק עוד שתי מדינות נוספות עם מאגר כלל אוכלוסייתי – צרפת ואנגליה. בשתי

המדינות המאגרים, שיבנו, הם מאגרי רשות", מסבירה נהון. היא אף אמרה כי כיום התוכנית באנגליה, שהיא רב שלבית - הוקפאה.

 

"הרבה פעמים בוועדה, הועלתה הטענה, שישראל צריכה לעמוד בתקנים. נכון. אנחנו באמת צריכים לעמוד בזה. אף אחד מהתקנים האלה לא מחייב בניית מאגר. אנחנו שונים מיתר מדינות העולם בעניין הזה, ויש כאן הצעה שיש לה חוסר איזון במידתיות שלה.

 

לא בכדי רוב המדינות הן ללא מאגר. וזה לא סתם. המדינות יושבות על הגדר – זה נושא מאוד בעייתי. חלקן לא רוצות לעשות את הצעד, וחלקן זה בגלל דיון ציבורי. המידע שניתן לוועדת הכנסת הוא בעייתי", מסכמת נהון.

 

השר איתן: שטרית, אל תמהר

השר לשיפור השירות לאזרח, מיכאל איתן, הביע את חוסר שביעות רצונו מצורת הדיון בחוק. "פטרונו המשפטי של החוק, עורך דין מייק גלאס, אומר כי הוא פוגע בפרטיות", טען איתן.

 

"הדיון היה אמור להיות בכנסת, שאמורה לשמור על זכויות הפרט. חבר הכנסת מאיר שטרית כלל אינו רוצה לקיים דיון על החוקתיות. היועצת המשפטית של הכנסת אומרת לו שלא נבחנו חלופות - אך החלטתו של יושב הראש הייתה לא לבחון חלופות". תקף איתן את החלטותיו של שטרית.

 

"כשמאיר שטרית מדבר על טובת אזרחי ישראל, ראוי שקול הציבור יישמע, ויישמע היטב. מי שמתנגד לחוק אלה ארגונים אזרחיים. אין כאן חקיקה שאתה מרגיש שיש לך גיבוי ציבורי רחב. תחכה – אל תמהר!" קרא איתן לשטרית.

 

 

"במהלך הדיונים עלתה שאלת הסודיות. כשהצביעו על החוק המפואר", אמר איתן בציניות, "הצביע רק חבר ועדה אחד - שטרית. הוא הביא עוד חבר ועדה אחד מ"קדימה" שלא היה בדיוני הוועדה. לא היה נעים לו שיצא בעיתונות שהוא לבד. ככה עבר החוק", סיפר השר איתן.

 

"הארגונים האזרחיים שישבו סביב השולחן השמיעו את קולם. מי מדבר בשם אזרחי ישראל? אתה לא חבר כנסת! אתה שר הפנים במקרה הזה!", קרא איתן לעברו של שטרית. 

 

דיון בפתרונות אלטרנטיביים - כחלק מעבודת המטה

פרופ' שמעון שוקן, מבית הספר למדעי המחשב במרכז הבינתחומי, אמר שראוי כי תהיה שקיפות בתהליך. עוד טען פרופסור שוקן, שלא התייעצו עם מומחים בעלי שם עולמי, וטען שיש תחושה של מחטף.

 

"בשעה שכל הדיון מתמקד בטכנולוגיה המוצעת, יש פתרונות אחרים. יש בהם פחות ברק פוליטי, אולי הם פרימיטיביים אבל ראוי לערוך בהם דיון", אמר פרופסור שוקן. עוד ציין הדיקאן-המייסד של בית הספר, כי ראוי שהדיון בפתרונות אלטרנטיביים יהיה חלק מעבודת המטה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
משמאל, שר הפנים. מימין ראש הוועדה לדיון בחוק הביומטרי
צילום: ירון ברנר
מומלצים